adscode
adscode

Okul öncesi öğretmenleri ne istiyor?

Okul Öncesi Öğretmenleri Mücadele Platformu: "Okul Öncesi Öğretmenliği atama çizelgesinden 'Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Çocuk Sağlığı ve Gelişimi bölümlerinin çıkarılmasını talep ediyoruz."

Okul öncesi öğretmenleri ne istiyor?
Eğitim
Güncelleme : 08-Dec-22 12:44

Okul Öncesi Öğretmenleri Mücadele Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bizler çeşitli üniversitelerin Eğitim Fakültelerinin Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde okuyan öğrenciler ve mezun olan öğretmenleriz. Alanımızda öğrenci ve mezun olmak üzere 60 bini aşkın okul öncesi öğretmeni mevcuttur.

Açık Öğretim Fakültelerinde ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde var olan Çocuk Gelişimi bölümü de bizim alanımızdan atanabilmektedir. Açık Öğretim Fakültelerinde Çocuk Gelişimi bölümünün halihazırda 190 bin kayıtlı öğrenci ve 32 bin mezun bulunmaktadır. Dolayısıyla düzenleme yapılmadığı takdirde Okul Öncesi Öğretmenliği ÖABT sınavına girecek kişi sayısı 200 bini aşacaktır. Bu vaziyet atama/başvuru sayısı açısından olumsuzluk yaratacağı gibi, bölümümüzün de itibarını zedeleyecektir.

Türkçe Öğretmenliği ve Türk Dili Edebiyatı Öğretmenliği alanları da öğretmen atama çizelgesinde net bir şekilde ayrılmıştır. Bu iki bölümün müfredatları neredeyse aynı olmakla birlikte görev tanımlarına göre Türkçe Öğretmenleri ortaokul (5-8. sınıflar) derslerine girerken, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri lise (9-12. sınıflar) derslerine girmektedir. Aynı durum İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Lise Matematik Öğretmenliği bölümlerinde de mevcuttur. Bu iki bölümün bütün dersleri aynı olmasına rağmen biri diğerinin kadrosuna atanmamaktadır. Fakat Çocuk Gelişimi bölümünün Okul Öncesi Öğretmenliği ile birkaç dersi ortak olmasına rağmen Çocuk Gelişimi bölümü mezunlarına Okul Öncesi Öğretmenliği kadrosuna atanma imkanı tanınmaktadır. Ayrıca YÖK'ün 11.03.2020 tarihli raporunda: "Çocuk Gelişimi programı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ile Çocuk Sağlığı ve Gelişimi programına eşdeğerdir. Bu iki program haricinde hiçbir programla eşdeğerliği yoktur" ibaresi geçmektedir. Dolayısıyla Çocuk Gelişimi bölümü mezunlarının Okul Öncesi Öğretmenliği görevini yapabilecek eğitim almadıklarına karar verilmesine rağmen güncellenmemiş kurul kararı(TTK-9) sebebiyle hala Okul Öncesi Öğretmeni kadrosuna atanmaktadır. Bu durum MEB Şura kararlarında da belirtilmiştir.

Çocuk Gelişimi bölümü mezunları TBMM ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı(ASHB) bünyesinde bulunan "Okul Öncesi Öğretmeni" kadrosuna atanmamaktadır. Yani MEB harici tüm kamu kurumları günümüz koşullarına göre atama şartlarını düzenlemiştir.

Anayasamızın 70. Maddesinde: "Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez."

10. Maddesinde: "Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar" ifadeleri yer almaktadır.
 
Mevcut durum okul öncesi kurumlarında eğitim alacak çocuklarımızı doğrudan etkilediği için devletimizin de tarafı olduğu Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 3. Maddesi: ‘’Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir.’’ 
 
Okul öncesi eğitim 0-6 yaş grubunu kapsar ve çocuğun her yönden gelişiminin %80’inin tamamlandığı kritik dönemdir. Bu eğitim yalnızca Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans bölümünde verilmektedir.

Bizler de alanımızda bir ayrım olmasını, ilgili Anayasa ve kanun maddeleri, Çocuk Hakları Sözleşmesi, TTK-9 kararı 7. Maddesi, diğer kamu kurumları (TBMM ve ASHB) işlemleri ve YÖK kararlarına dayanarak, Talim ve  Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.02.2014 tarih ve 9 sayılı kurul kararındaki Okul Öncesi Öğretmenliği atama çizelgesinden ''Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Çocuk Sağlığı ve Gelişimi'' bölümlerinin çıkarılmasını siz değerli devlet yetkililerimizden talep ediyoruz."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)