adscode
adscode

“Okullar Kapanırken”

Prof. Dr. Levent ERASLAN'dan okullarda uzaktan eğitim kararının ardından eğitim ile ilgili tavsiyeler...

“Okullar Kapanırken”
Konuk Yazar
Güncelleme : 19-Nov-20 16:15

Okullar Kapanırken;
1. Her sınıf düzeyinde öğrencilerin sınavlarında sorumlu olacakları kazanımları ve konu başlıklarını acil olarak ilan etmelidir. Zira sınav dönemi gelmiştir.
2. Sınavlar Açık Öğretim modeli esas alınarak test yoluyla online olarak yapılmalıdır. Zira yüzyüze yapılacak sınavlar covid tedbirlerini hafife almak algısı oluşturacaktır.
3. Online eğitimlerde alt yapı sorunlarına karşı tedbirler alınmalı, özellikle EBA sisteminden kaynaklı, şimdiye kadar yaşanan olumsuzluklar giderilmelidir.
4. EBA online eğitime erişim sağlıklı hale getirilmelidir.
5. Öğrencilere online eğitimde kullanmak üzere sınırsız internet erişim imkanı sağlanmalıdır.
6. İnternet imkanı olmayan bölgelerde yaşayan öğrencilere MEB öğretmenlerince hazırlanmış yardımcı kaynaklar ulaştırılmalı, eğitimde fırsat eşitliği tam olarak sağlanmaya çalışılmalıdır.
7. EBA online eğitimleri izlenebilir ve ilgi çekici hale getirilmelidir. Aynı konu farklı öğretmenler tarafından sunulmalı ve öğrencilerin aynı konuyu istedikleri öğretmenden dinleyebilme olanağı oluşturulmalıdır. Dersler sıkıcılıktan kurtarılmalıdır.
8. Ders saati sayısı ilköğretim düzeyinde haftada 15-20 saat, ortaöğretimde de 20-30 saat ile sınırlandırılmalıdır.
9. Resim, Müzik, Beden Eğitimi gibi fiziki etkinliğe dayalı dersler online eğitim sürecinde zorunlu tutulmamalıdır. Bu döneme mahsus olmak üzere en azından isteyen öğrencilerin bu derslerden muaf olabilmeleri olanağı sunulmalıdır.
10.Öğrencilere dağıtılması planlanan cihzların dağıtım süreci hızlandırılmaldır.
11. EBA sisteminin altyapısı ve özellikleri göz önünde bulundurularak ders saati planlaması yapılmalı ve öğrenciler ile paylaşılmalıdır.
12. Öğrencilere kaliteli internet hizmeti sunulmalı ve internet altyapısı bulunmayan bölgelerde bulunan öğrenciler için daha hızlı ve çeşitli çözüm olanakları sunulmalıdır.
13.Dijital eğitime yatırım yapmış ve daha önce sistemlerini geliştirmiş eğitim kurumları tercih edilmelidir.
14.Öğrencilerin formal ve informal değerlendirmelerinin etkili bir biçimde tamamlanabilmesi için yeni ölçe değerlendirme teknikleri sunulmalı ve dijital ortama entegre edilmelidir.
15.Görev almak isteyen öğretmenlerden bir havuz oluşturularak, ortaya çıkan bölgesel sorunlarda bu havuzda bulunan bölgenin öğretmenlerin çalışmasına olanak sağlanmalıdır. Bölgesel sorunlara merkezi değil yine bölgesel çözümler sunulmalıdır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)