adscode
adscode

'Okullardaki en büyük problem havalandırma! Ders süresi aşağı çekilmeli’

Okulların açılmasına sayılı günler kala uzmanlardan sınıflardaki havalandırma konusunda önemli uyarılar geldi.

'Okullardaki en büyük problem havalandırma! Ders süresi aşağı çekilmeli’
Eğitim

Kovid-19 salgınında günlük vaka sayısı 20 bin civarında seyrederken, yüz yüze eğitimde en büyük riskin havalandırma sistemlerinin yetersizliğinden kaynaklanacağına dikkat çekilirken, 40 dakikalık ders süresinin de mutlaka aşağı çekilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Havalandırma uzmanı makine mühendisi Filiz Pehlivan, kapalı alanlarda kişi başına saatte 36 metreküp temiz hava alınması gerektiğini, aksi halde virüsün ciddi bulaşma riski bulunduğunu belirterek, “1.5 yıldır yazıp çiziyoruz. Okullardaki en büyük problem havalandırma. Koronavirüs 3 saat havada kalabiliyor. Ortama girip çıktığımızda hayalet virüs dediğimiz etkene bağlı hastalanıyoruz. 60 metrekarenin altındaki sınıflarda 40 öğrenciyle, 40 dakika ders işlemek riskli bir durum. Eğer hiçbir şey yapılamıyorsa sınıflara karbondioksit ölçüm cihazı konularak ortam havasını ölçümleri yapılır. Kirliliğin yükseldiği anlaşıldığında sınıfın boşaltılması sağlanıp, bu sırada havalandırma yapılır” dedi.


‘Sayı azaltılmalı’

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayper Somer de ders sürelerinin 25 dakikayı geçmemesini öneriyor. Somer, “Yüz yüze eğitimde havalandırma meselesi en çok sıkıntı yaratacak konuların başında geliyor. Kışın gelmesiyle birlikte camlar çok daha kısa süreliğine açılacak. Havalandırma sistemleri olmayan sınıflarda mutlaka öğrenci sayısının azaltılması gerekir. Bizim önerimiz ABD’de olduğu gibi 12 yaş üzeri çocukların tamamına aşı yapılmasıdır. Çocuk vaka sayımız maalesef çok arttı” dedi.

‘20 dakikayı geçmemeli’

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, çocuk vaka sayılarında çok ciddi artış olduğuna dikkat çekerken şu uyarılarda bulundu: “Aşılama yaşını 12’ye çekmemiz gerektiği gibi, havalandırma sorununa da çareler üretilmeli. Havalar güzel olduğu sürece dersler bahçede yapılmalı. Mutlaka sınıf mevcutlarını azaltacak zaman periyotlarına ihtiyaç var. 40-50 kişilik sınıfta 40 dakika ders yaparsanız virüsün bulaşması kaçınılmaz olur. Okulları açıp, kapamak da çocukların gelişimlerine büyük darbe vuruyor ders süreleri 20 dakikaya çekilmeli ancak en kritik konu havalandırma.”

 

MERT İNAN/ MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)