Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan alan sınavı değişikliğine tepkiler çığ gibi büyüyor. Objektif bir uygulamaya sahip olan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) atamalarının, sözlü mülakat süreçleri ile torpile ve her türlü usulsüzlüklere zemin hazırlayacağını belirten genç akademisyenler, seslerinin duyulmasını bekliyorlar. Genç akademisyenlere desteklerini belirten Eğitim Sen Sendikası da alan sınavı uygulamasını yargıya taşımış bulunmakta. Fakat yürütülen tüm çabalara ve yargı kararının henüz ilan edilmemiş olmasına rağmen YÖK tarafından uygulamaya koyulan ilk alan sınavı 7 ile 10 Temmuz arasında gerçekleştirilmiş bulunmakta. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından oluşan şokla birlikte seslerini YÖK'e duyurmak isteyen genç akademisyenler, #2015öypkadroları tag'ı ile twittterdan seslerini duyurmayı hedefliyorlar. Alan sınavı uygulamasının durdurulmasını ve Temmuz ayı içerisinde açıklanması gereken kadro ilanlarının bir an önce ilan edilmesini talep eden genç akademisyenler, mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyorlar.
Nitelikli Bir Akademisyen İçin ÖYP
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 2002'de nitelikli bir akademisyen yetiştirme programı olarak amaçlanan ÖYP, 2010 yılından bu yana YÖK bünyesinde yürütülüyor. Lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin akademik hayata katılmasını kolaylaştıran ÖYP programına yılda iki kez alım yapılmaktadır. Programa katılmak isteyen adaylar, 2015 Haziran ayına kadar ALES puanlarının %50'si, Lisans Not Ortalamalarının %35'i ve varsa Yabancı Dil Puanlarının %15'i temel alınarak hesaplanılan objektif bir puan sıralamasına göre tercihlerine yerleşmekteydiler. Temmuz ve Aralık aylarında ilan edilen araştırma görevlisi kadroları arasından puanları aracılığı ile tercihlerine yerleşen akademisyenler, 2015 Temmuz atamalarında bir türlü ilan edilemeyen kadrolarını bekliyorlar.
YÖK'den Objektiflik Uygulamasını Sona Erdiren Şok Karar
YÖK'ün 14.05.2015 tarihli Genel Kurul Kararı ile uygulamaya koyulan Alan Sınavı değişikliği akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Bu karar ile ÖYP programının fiilen ortadan kalktığını düşünen akademisyenler, alan sınavlarında uygulanacak olan sözlü mülakatların objektif olamayacağına tepki gösteriyorlar. YÖK tarafından yapılan açıklamada üniversitelerin yoğun talepleri doğrultusunda alındığı belirtilen alan sınavı kararının detayları ise şu şekilde. Alan Sınav Uygulaması ile ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuracak adayların ÖYP puanının hesaplanmasında kullanılacak oranlarda ki değişiklik; lisans not ortalamasının % 20'si, ALES puanının % 25'i, Alan Sınav Puanının % 40'ı ve varsa Yabancı Dil Sınavı Puanının % 15'i olarak hesaplanmakta.
Eğitim Sen'den Alan Sınavı Uygulamasına Tepki Gecikmedi
Eğitim Sen'in internet sitesi üzerinden yaptığı duyuruda ise şu bilgiler yer almaktadır. "Bilindiği üzere YÖK`ün 14.05.2015 tarihli Genel Kurul kararları kapsamında ÖYP atamalarında 'Alan Sınavı' uygulaması getirdiğini duyurmasının hemen ardından bu uygulamaya karşı yargıya başvuracağımızı kamuoyuyla paylaşmıştık. Ancak konuyla ilgili açtığımız davada yargının söz konusu düzenlemeye dair kararı beklenmeden, Temel Tıp Bilimleri ve Temel İslam Bilimlerinde toplam 120 kadro için 'Alan Sınavı' yapılmıştır. Başka hangi alanlarda söz konusu sınavın yapılacağının ise daha sonra duyurulacağı YÖK tarafından ifade edilmiştir. Dolayısıyla YÖK, yargıya taşınmış bir düzenlemeye dair yargı kararını beklemeden işlem yapmakta ısrarcı olmaktadır." ÖYP Atamalarında alan sınavına ilişkin yargı kararını beklemeyen YÖK'ün olası mağduriyetlere zemin hazırlamakta olduğunu da vurgulayan Eğitim Sen, alan sınavlarının adaletsizliğine tepki göstermektedir.
Genç Akademisyenlerin Sisteme Olan Güveni Giderek Azalıyor
Tepkilerini duyurmak için olası bütün yollara başvuracaklarının altını çizen genç akademisyen adayları, YÖK'ün suskunluğuna da anlam veremediklerini belirtiyorlar. Hali hazırda ÖYP araştırma görevlisi olarak bulundukları üniversitelerde yüksek lisans eğitimini tamamlamış olan öğrencilerin, doktora eğitimine yerleşebilmeleri için ÖYP atamalarını bekleleri gerekmektedir. Sürecin sekteye uğraması ve doğabilecek olası gecikmeler sonucu kadrolarının da tehlikeye gireceğini belirten akademisyenler, bu sorunların bir an önce çözülmesini talep ediyorlar. Kamuoyunun desteğine itiyaçları olduğunun da altını çizen genç akademisyen adayları, duyarlılığa sahip tüm vatandaşlardan tepkilerini göstermelerini rica etmekteler.