adscode
adscode

Özel ders talepleri yüzde 500 arttı

Eğitimde SBS, ÖSS, YGS, LYS gibi sınavlar özel ders uygulamalarına yönelik talepleri sürekli dinamik tutuyor.

Özel ders talepleri yüzde 500 arttı
Eğitim

Öğrenciler ve aileler tarafından sıklıkla talep edilen özel ders uygulamaları Fizik, Kimya, Matematik gibi bilinen ana alanların dışına çıkarak tenis, yoga, kişisel gelişim gibi farklı alanlarda da yaygınlaşıyor. Özel ders almak isteyen öğrenci ve aileleriyle öğretmenleri dijital bir ortamda buluşturmak için kurulan Dersverir.com’da, istenilen her alanda kişiye özel ders istekleri oluşturulabiliyor.

Eğitim sisteminin başrol oyuncusu olan okullarda verilen eğitimi destekleyen mekanizmalar, hızla yaygınlaşıyor. Buna bağlı olarak öğrencilerin meslek edinme yolunda daha çok bilgiyi daha hızlı edinme istekleri, özel ders ihtiyacını da her geçen gün artırıyor. Geçmişte özellikle Matematik, Fizik gibi ana alanlarda yaygınlaşan ve bir ayrıcalık olarak görülen özel ders uygulamaları, bugün farklı öğrenme alanların da genişleyerek kendi sektörünü yarattı. Okulda verilen eğitimi destekleyen bir sisteme sahip olan bu sektör, bireysel olarak kişiye özel olması itibariyle de özellikle velilerin çocuklarını yönlendirmesi ile sıkça tercih ediliyor.

Özellikle lise ve üniversiteye hazırlık sürecinde yer alan öğrenciler ve aileleri, özel ders uygulamalarını, büyük bir rekabetin yaşandığı sınav dönemlerinde “kaçınılmaz” olarak görüyor. Özel ders talepleri gelişen teknoloji ile dijital ortamda da yaygınlaşırken, her öğrenci için ulaşılabilir bir hal alıyor. Özel ders almak isteyen öğrencileri, özel ders vermek isteyen öğretmenler ile dijital ortamda buluşturan Dersverir.com, öğrencilerin özel ders ihtiyacına yönelik rehberlik ediyor. Özel ders beklentisinde olan öğrenci ve ailelerine yönelik 4 bin 450 kişiden oluşan “öğretmen havuzu” sunan Dersverir.com; fizik, kimya, matematik gibi temel derslerin yanı sıra tenisten, yogaya, kişisel gelişimden diksiyon ve astrolojiye kadar her türlü dersi içinde barındıran bir portföy sunuyor. Çocuklarına özel ders aldırmak isteyip de öğretmen bulmakta zorlanan aileler için rehber niteliğinde olan Dersverir.com’da öğretmenlerin özgeçmişleri, eğitim bilgileri, lokasyonları ve ders ücretleri gibi detaylı bilgileri de yer alıyor.

Özel dershanelerin kapanmasının gündeme gelmesiyle birlikte özel derse yönelik talepte yüzde 500 oranında ciddi bir artış gözlemlediklerini ifade eden Dersverir.com Kurucularından Arif Köse, talepteki artışa paralel olarak siteye üye olan öğretmen sayılarında da artış yaşandığını vurguladı. Köse, “Bir dönem belli bir kesim tarafından

spesifik alanlarda tercih edilen özel ders uygulamaları, bugün hedef kitlesini ve temsil ettiği alanları genişleterek yaygınlaştı. Dolaylı olarak da ailelere yüklediği maliyetler de düşmeye başladı. Bunu siteye üye olan öğretmen sayılarındaki değişimlerden de okumak mümkün. Geçtiğimiz yıl 3 bin 584 kadar öğretmen üyemiz varken bu yıl 4 bin 450 rakamına ulaştık.” dedi.

 

81 ilden öğretmen rehberi

Türkiye’nin 81 ilinden öğretmen ve öğrencileri buluşturan bir veri tabanına sahip olan Dersverir.com aracılığıyla özel ders almak isteyenler siteden ücretsiz faydalanabiliyor. Öğrenciler, sitenin “Özel Ders İstekleri” bölümünü kullanarak, kişiye özel ders isteği oluşturabiliyor. Bir bakıma ilan sayfası gibi bir işlevi bulunan bu sistem ile, özel ders isteğine uygun kriterlere sahip olan öğretmenler direkt öğrenciye ya da ailelerine ulaşabiliyor.

2 farklı üyelik paketi mevcut

Dersverir.com’a üye olmak isteyen öğretmenler için ise iki farklı üyelik paketi sunuluyor. 6 ve 12 aylık bir süreye sahip olan paketler; öğretmenlere, kendi sayfasını oluşturabilme, ders almak isteyen öğrenci ve ailelerine ulaşabilme, ders ücretlerini belirleyebilme ve online olarak ders talebi alabilme imkanı yaratıyor.

Özellikle SBS, ÖSS, YGS, LYS gibi sınav dönemlerinde özel derse yönelik taleplerde bir artış yaşanıyor. Özel ders verenlerin ders verdiği seviyeler, ana alanlar çerçevesinde; İlköğretim (Okula Takviye), İlköğretim (SBS), Lise (Okula Takviye) ve Lise (ÖSS-YGS-LYS) şeklinde dağılım gösteriyor. Dersverir.com’un üyesi olan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 50’si üniversite mezunu kesimden oluşuyor. Üyelerin yaklaşık yüzde 30’unu üniversite öğrencileri oluşturuyor. Yüzde 10’u aşan bir kesim yüksek lisans mezunu, yüzde 8’e yakın bir kesim de yüksek lisans öğrencisinden oluşuyor.

Matematik ilk sırada

En çok eğitim verilen derslerin başında yüzde 15,66 ile matematik dersi yer alıyor. Onu yüzde 9,24 ile İngilizce, yüzde 8,16 ile Geometri, yüzde 6,49 ile Türkçe, yüzde 5,61 oranıyla da Fen ve Teknoloji dersleri takip ediyor.

 

Ders Dağılımı

Matematik

% 15,66

İngilizce

% 9,24

Geometri

% 8,16

Türkçe

% 6,49

Fen ve Teknoloji

% 5,61

Fizik

% 3,83

Dil ve Anlatım

% 3,45

İlkokuma - Yazma

% 3,33

Kimya

% 3,29

Sosyal Bilgiler

% 2,87

 

Verilen özel derslerin seviyesine baktığımızda yaklaşık yüzde 40 ile ilköğretim ilk sırada yer alıyor. Ardından yüzde 30’u aşan bir oranla lise geliyor. KPSS, ALES ve DGS sınavlarına takviye için alınan dersler yüzde 7 oranında, okul öncesi eğitime yönelik talep edilen dersler yüzde 5 oranında kendine yer buluyor. Yetişkinlere yönelik eğitimleri içeren oran ise, yüzde 8 civarında seyrediyor.

Derslerin Seviye Dağılımı

İlköğretim (Okula Takviye)

% 19,42

İlköğretim (SBS)

% 18,42

Lise (Okula Takviye)

% 17,80

Lise (ÖSS-YGS-LYS)

% 14,70

KPSS, DGS, ALES vb.

% 6,65

Üniversite (Derslere Takviye)

% 5,79

Okul Öncesi

% 4,63

Yetişkinler İçin Yabancı Dil

% 4,38

Yetişkinler İçin Diğer Eğitimler

% 3,07

Yetişkinler İçin Akademik Eğitim

% 2,29

TOEFL, KPDS, ÜDS, IELTS, vb.

% 1,81

GRE, GMAT, vb.

% 1,03

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)