adscode
adscode

Özel Okul Teşviğinden Kimler Yararlanamayacak?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) geçtiğimiz yıl ilk kez hayata geçirdiği özel okulda okuyacak öğrencilere eğitim teşviki başvuruları bu yıl ağustos ayında başlayacak.

Özel Okul Teşviğinden Kimler Yararlanamayacak?
Röportaj

Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullarda okuyan öğrenciler için hazırladığı  "2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılında Özel Okullarda Öğrenim Görecek Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete ’de yayımlandı.

Bu tebliğe göre okul öncesi eğitim kurumlarındaki 20 bin öğrenciye 2 bin 680 TL, ilkokuldaki 50 bin öğrenciye 3 bin 750 TL, ortaokuldaki 50 bin öğrenciye 3 bin 750 TL öğretim desteği verilecek. Lise ve temel liselerde eğitim gören öğrenciler ise lise için 3 bin 750 TL, temel lise içinse 3 bin 220 TL teşvik alacak.

Geçtiğimiz teşvik tutarı 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında değişiyordu. 250 bin öğrenciye teşvik verileceği söylenmiş ancak bunlardan 167 bini teşvik kriterlerine uymuştu. Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanacak öğrenciler, e-okulda oluşturulan modül üzerinden tercihlerine uygun okula yerleştirilecek. Ardından destek kazananlar tespit edilerek internet üzerinden ilan edilecek. Teşvik kazananlar, eylül ayı içinde başka bir okula nakil olmaları halinde eğitim ve öğretim destek hakkını kaybedecek. Ailenin toplam gelirinin genel puanlamaya etkisi de yüzde 10'dan yüzde 34'e yükseltildi. Özel okullarda yüzde 51'in altında burslu okuyan öğrenciler de yeni düzenlemeye göre devlet teşvikinden yararlanabilecek.

Yeni düzenlemeyle teşvik süreci nasıl işleyecek, kimler teşvikten yararlanabilecek, bu yıl teşvik tutarı ne olacak...



Teşvik süreciyle ilgili merak edilen tüm detayları Çözüm Eğitim Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Okullar Derneği  Başkanı Ahmet Akça www.egitimajansi.com okurları için yanıtladı;
 

  • Bakanlığın verdiği desteğe başvurular ne zaman başlayacak?

 

Çocuğunu anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede özel okulda okutmak isteyen veliler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen yıl başlattığı devlet desteğine Ağustos ayında MEBBİS ve e-okul üzerinden başvurularını yapabilecekler. Sonuçlar ise Eylül ayında açıklanacak.

 

  • Destekten faydalanma kriterleri nelerdir? 

 

Bakanlığın açıkladığı bir tespit formu var. Bu form bir puanlama sisteminden oluşuyor. Buna göre olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil eden; Türkiye geneli ve il genelinde yapılan yarışmalarda birinci, ikinci ve üçüncülük alan çocuklar, Anne veya babası Milli Eğitim Bakanlığında çalışan çocuklar, okul öncesi eğitime devam eden öğrencilerden 48-66 ay yaş grubundakiler eğitim öğretim desteğinden yararlanabilecek. Son düzenleme ile ailede öğrenim gören çocuk sayısı, 2 çocuğa kadar puan getirirken; yeni değişiklikle çocuk sayısı 3'e çıkarıldı. Açık öğretim veya askeri okul öğrencisi kardeşler,  özel okullarda yüzde 51'in altında burslu okuyan öğrenciler de puanlama sistemine dâhil edildi. Sosyoekonomik gelişmişlik seviyelerine göre eğitim ve öğretim desteği verilecek öğrencilerin illere dağıtımında ise 1. ve 2. bölgelerde 0,95, 3. ve 4. bölgelerde 1,00, 5. bölgede 1,20, 6. bölgede ise 1,30 katsayıları uygulanacak. 

 

  • Faydalanamayacak öğrenci grubu var mı?

 

Geçen yıl destek verilecek asil öğrenciler ile bunların yüzde 10'u kadar yedek öğrenci tespit edilerek ilan edilmişti. Bu yıl ise sadece asil öğrenciler açıklanacak. Yedek öğrenci olmayacak. Okulların açıldığı Eylül ayı içerisinde sağlık veya zorunlu bir nedenle nakil yaptıran öğrenciler de eğitim desteğinden faydalanamayacak.

 

  • Geçtiğimiz yıl ne kadar öğrenci hangi tutarlarda bu destekten faydalandı?

 

Geçtiğimiz eğitim döneminde başlatılan eğitim-öğretim desteği gecen yıl 250 bin kişiye verilmişti. Ancak bu destekten 170 bin öğrenci yararlanmış, bu öğrencilerden 50 bini bu yıl mezun oldukları için yararlanan sayısı 120 bine düşmüştü. Okul öncesi eğitim kurumuna gidenlere 2500; ilkokula gidenlere 3000;  ortaokula gidenlere 3500 ve liseye gidenlere okul türüne göre 3 bin ile 3500 lira destek verilmişti. Bu yıl da 250 bin yeni öğrenci için destek bekleniyordu ancak 230 bin yeni öğrenci ile birlikte 120 bin de eskiden alan öğrenciler olmak üzere toplam 350 bine rakam ulaşmış oldu. 

 

 

  • Özel okullara baktığımız zaman mevcut kapasitelerini ne kadar doldurabiliyorlar? 

 

Özel okulların doluluk oranı halen yüzde 53 civarında. Yani yüzde 47 oranında boşluk var. Halkımız tarafından eğitime harcanan para israf olarak görülmemeli, bence çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras onların eğitimleridir. Bunun bilincinde olunmalı diye düşünüyorum. 

 

  • Söz konusu karar özel eğitim kurumları üzerindeki etkili oldu mu?

 

Bugüne kadar özel okullara verilen en büyük ve anlamlı destek öğrenim desteği teşviki idi. Biz bu desteğin artarak devam etmesini bekliyoruz. Bu teşvik için hükümetimize müteşekkiriz. Aslında bu teşvik devlete külfet de değil, geçen yıl öğrenim desteğinden yararlanan öğrenci sayısı 170 bin civarında.

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)