adscode
adscode

Özel sektörün bayram formülü: Zorunlu izin

Bayram tatili, memurlar için 9 gün. Bazı özel sektör firmaları da 9 günlük tatil kararına uydu. İşyerini kapatan bazı firmalar, 2.5 günlük 'zorunlu yıllık izin' uygulaması dayattı. Uzmanlar uyardı: Uygulama…

Özel sektörün bayram formülü: Zorunlu izin
Türkiye'den Haberler
Bayramdan önceki 2.5 gün kamu çalışanları için 'idari izin' olarak belirlendi. Böylece hafta sonunun da eklenmesiyle 4.5 günlük bayram tatili kamu çalışanları için 9 gün haline geldi. 'İdari tatil' kavramı, söz konusu 2.5 günü 'resmi tatil' haline getirmiyor. Bu yüzden kamu çalışanlarının idari izinli sayıldığı 2.5 gün, özel sektör için tatil tatil anlamına gelmiyor. Fakat bazı firmalar, kararı kendi çalışanları için de uygulayarak 9 gün tatil ilan etti. Bazı firmaların çalışılmayan 2.5 günü yıllık izinden düşmek istediği şikayetleri yapılıyor.

UYGULAMA, KANUNA AYKIRI

Danışmanlık firmasında çalışan bir AKŞAM okuru, şirketinin söz konusu 2.5 gün için kendilerine 'zorunlu izin' kullandırdığını söyledi. Bu durumun kanununa aykırı olduğunu belirten uzmanlarsa, 'yasal değil' diyorlar.

YILLIK İZİNDEN SAYILMAZ

AKŞAM'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik yazarı Okan Güray Bülbül, "İşveren eğer 2.5 günde işyerini kapatmayı tercih ediyorsa bunu yapabilir. Ancak o günleri çalışanların yıllık izninden sayamaz. Onun yerine 'telafi çalışması' hakkını kullanabilir" diye konuştu.

Çalışanlar tazminat alma hakkına kavuşur

ZORUNLU izin uygulamasında bir zorlama olduğu zaman ve çalışan itiraz ettiği için işten çıkarılırsa kıdem tazminatını almaya hak kazanabiliyor. Okan Güray Bülbül, "Eğer patron bu izni yıllık izninden kullanma baskısı yaparsa ve çalışan bunu kabul etmediği için işinden olursa, mağdur çalışan dava açabilir. Dava sonucu kıdem ve ihbar tazminatını alabilir" dedi.

Bayram günlerinde çalışan iki kat para alır

Normal şartlarda bayramın resmi tatil olarak kabul edildiği 4.5 gün boyunca çalışanlar bir fazla yevmiye daha ödeniyor. Örneğin; günlük parası 50 lira olan bir çalışan bayramda çalıştığı her gün için ayrıca 50 lira daha alıyor. Ancak bayramdan önce kamu çalışanları için tatil ilan edilen 2.5 gün resmi tatil olmadığı için bu dönemde çalışan özel sektör çalışanları mesaiden faydalanamıyor.


Akşam

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)