adscode
adscode

ÖZGECAN'a Bir de Bu Açıdan Bakın

Doç. Dr. Murat TUNCER; ''ÖZGECAN'a Bir de Bu Açıdan Bakın''

ÖZGECAN'a Bir de Bu Açıdan Bakın
Türkiye'den Haberler

''Topografik kişilik kuramına göre kişiliğin yapısal bileşenleri id, ego ve süper ego olmak üzere üç türdür. İD dürtüleri ifade ederken SÜPEREGO doyum bulması ve yerine getirilmesi ahlaki olarak hoş karşılanmayacak İD isteklerini baskılar. Yani İD’i sınırlayacak cezalandıracak olan toplumdur. Son yıllarda toplum denetleyici, baskılayıcı bu rolünü yerine getirmemeye başladı. Hırsızlık, adam kayırma yerine ve kişiye göre görmezden gelinecek bir durum halini aldı. Sandık ki bu dürtüler hırsızlık, hak ihlali ile sınırlı kalacak. Ancak görüyoruz ki hırsızlık, yalan söyleme, adam kayırma (nepotizm) derken cinsel saldırı, hunharca öldürme v.b. kişiliğin sağlık duruma bağlı olarak her türlü dürtü açık bir biçimde ortaya çıkabilmektedir.

 

Sormak istiyorum. Acaba toplum ne bekliyordu? Hakkı ihlal edenin kimliğine, statüsüne göre haklılığına karar verdiğimizde, tavuğu gözden çıkarıp kazı beklediğimizde tutumlarımızla beslenen hastalığı çığ gibi karşımızda bulabileceğimizi neden düşünmedik. Bu gün toplumun bültenlerde adı geçen kızcağız için akıttığı timsah gözyaşlarını kınıyorum. Büyütülen, beslenen canavar başka canlar almaya devam edecek. Suçlu için etrafınıza bakmayın. Sustuğunuzda, görmezden geldiğinizde beslemiştiniz bu canavarı.

 

Başka bir tespitte daha bulunmak istiyorum. Dünyada hiçbir kuramda ya da sosyolojik tahlilde İD’in bizzat SÜPEREGO tarafından beslendiğini göremezsiniz. Bu sadece bizim toplumumuzda görüldü. Toplum baskılamak bir yana İD serbest bırakıldığında elde ettiklerini benimsemeye ve hatta teşvike yeltendi.

 

Çözüm mü arıyorsunuz? Dönün geriye bozduklarınızı onarın yeter. Haksıza haksızsın demeye başlayın. Toplumla çatışanı uyarın, tecrit edin, ayıplayın. Düzen için, bireysel haklar için taraf olun. Yakınınız bile olsa hak yemesine, hakkı olmayanı almasına izin vermeyin. Dürüstlüğü, emeği kutsayın.''

 

Doç. Dr. Murat TUNCER

Fırat Ünv. Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)