adscode
adscode

"Pandemi sonrası taşımalı eğitim en aza indirilsin”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşımalı eğitim sorununu, Bakan Ziya Selçuk’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

"Pandemi sonrası taşımalı eğitim en aza indirilsin”
Eğitim

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Selçuk, taşımalı eğitimin en yoğun olduğu illerin Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Samsun ve Hatay olduğunu açıkladı. 

 

 

TAŞIMALI EĞİTİMİN SORUNLARI NASIL AŞILACAK? 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi: 

“Ülkemizde son 3 eğitim öğretim yılı baz alındığında, taşımalı eğitim gören öğrencilerin eğitim öğretim yıllarına göre sayısal dağılımı ve en yoğun taşımalı eğitimin uygulandığı 5 il hangileridir?

Taşımalı eğitim uygulaması neticesinde yaşanan sorunların tespiti ve bu sorunların giderilmesi amacıyla ne gibi çalışmalar yapılmıştır?

Son 3 eğitim öğretim yılı baz alındığında, taşma merkez ve taşman okul sayısının eğitim öğretim yıllarına göre sayısal dağılımı nasıldır?

Taşımalı eğitimin son bularak köy okullarının yeniden açılması hususunda bir çalışma yapılmakta mıdır?

2019 ve 2020 yılında öğrenci sayısı yetersizliği nedeniyle kapatılan köy okulu var mıdır? Ülkemizde 18.201 köyün kaçında okul yoktur? Köyde görev yapan öğretmen ve köylerin sayısal dağılımı nasıldır?

Öğretmen lojmanı bulunan köy sayısı kaçtır?

Okul bulunmayan köylerin sayısal dağılımına bakıldığında en çok hangi ilimizde köy okulu yoktur?”

 

TAŞIMALI EĞİTİMDE İLK 5 İL 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Ziya Selçuk, son üç eğitim öğretim yılında öğrenci sayılarına göre taşımalı eğitimin en yoğun uygulandığı illerin; İlköğretimde; Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Samsun ve İstanbul, Ortaöğretimde; Diyarbakır, Van, Şanlıurfa, Hatay ve Samsun

Özel eğitimde; İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Antalya olarak sıralandığını belirtti. 

TAŞAMALI EĞİTİMİN İYİLEŞTİRİLMESİ ÇALIŞMALARI 

Bakan Ziya Selçuk, taşımalı eğitimde çıkan sorunlarla ilgili açıklamasında, “Bakanlığımızca mevzuat düzenlemesi ile taşıma uygulamasına yönelik iyileştirme çalışmaları yapılmakta ve uygulamanın her aşamasında, gerekli hizmetin güvenli bir şekilde sağlanabilmesi açısından Taşımalı Eğitim Modülü'nde yapılan güncellemeler neticesinde, her geçen gün denetim mekanizmasının güçlendirilmesi yönünde gerekli tedbirler alınmaktadır. Bu kapsamda, söz konusu modülün Coğrafi Bilgi Sistemi'ne entegre çalışmaları ile merkezden kontrolün sınırlarının genişletilmesine devam edilmektedir” dedi. 

TEK TİP YEMEK İHALESİ 

Öğrenci taşıma uygulaması kapsamında taşıma ve yemek hizmet alım ihalelerine ilişkin tek tip şartname oluşturulduğunu belirten Bakan Selçuk, bu uygulamayla ülke genelinde uygulama birliğinin sağlanmasının amaçlandığını ifade etti. 

KÖY OKULLARINDA İNİSİYATİF VALİLERDE 

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde 2020 yılının Kasım ayında değişiklik yapıldığını ifade eden Bakan Selçuk, “İlkokul 1-4 üncü sınıflarda öğrenci sayısının toplamda 10’un altına düşmesi durumunda; ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri hâlinde, öğrenci sayısına bakılmaksızın valilikçe uygun görülmesi durumunda Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilir ” hükmü doğrultusunda köy okullarının açık kalması kolaylaştırılıp kapatılması zorlaştırılmıştır.” İfadelerini kullandı. 

GÜRER’DEN ÇAĞRI

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yönetmelik değişikliği ile taşımalı eğitime devam edilip edilmeyeceğinin, öğrenci sayılarına bakılmaksızın valiliklerin inisiyatifine bırakıldığını belirterek, bu konuda çağrıda bulundu. Gürer, “Taşımalı eğitim tüm illerimizde önemli bir sorundur. Bu konuda valilikler, kendi inisiyatiflerini kullanarak, bu sistemi sonlandıracak  çalışmalar yapmalıdır. Öncelikle sağlam kullanılabilir halde olup son yıllarda boş kalan ve harap hale gelen okulları kurtararak bu işe başlamalıdırlar. Pandemi döneminde okullar onarılıp önümüzdeki eğitim döneminde kapalı köy okulları açılmalıdır. Kırsalda okulların açılması ve lojmanların kullanılır kılınması, köylerde yaşamın yeniden güç bulmasının yolunu açacaktır ” dedi.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)