adscode
adscode

Pazarcı çocuğu akademisyen olamaz mı?

Doç. Dr. Oytun Erbaş’ın “Bana pazarcıdan bilim adamı mı olur demişlerdi” açıklaması eğitim camiasında yeni bir tartışmayı alevlendirdi.

Pazarcı çocuğu akademisyen olamaz mı?
Üniversite
Güncelleme : 08-Feb-22 16:13

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) da tartışmaya dahil olarak akademisyenlerin aileleriyle ilgili verileri yayınladı.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre Türkiye’deki akademisyenlerin yüzde 54’ünün annesinin, yüzde 31’inin babasının eğitim seviyesi ilkokul ve altı. Akademisyenlerin yüzde 32’si dört ve üzeri çocuklu ailelerden gelirken yüzde 70’inin annesi ev hanımı, yüzde 23’ünün babası ise serbest meslek sahibi. Onu yüzde 21’le profesyonel meslek grubu, yüzde 13’le esnaf, yüzde 10’la yönetici, yüzde 9’la çiftçi takip ediyor.


Verileri değerlendiren ÜNİAR Direktörü Engin Karadağ “Gereksiz bir tartışma. Veriler onu ortaya koymuyor. Türkiye’deki yapı neyse akademisyenler için de aynısı geçerli. Türkiye’de akademisyenlik elit aile çocuklarının mesleği hiç olmadığı gibi bugün de değildir. Akademide elit aile çocukları var mıdır , vardır ama diğer mesleklerde ne kadarsa akademide de o kadar” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Doç. Dr. Oytun Erbaş, katıldığı bir TV programında “Bana ‘pazarcıdan bilim adamı mı olur’ dediler. Halka anlaşılır şekilde açıklama yapıyorum, bu nedenle kıskanıyorlar. Biz Anadolu çocuğuyuz. Eğer bu hükümet olmasaydı bizim öğretim üyesi olma şansımız yoktu” ifadelerini kullanmıştı. Açıklamasının tepki çekmesi ve babasının pazarcı olmadığının ortaya çıkmasından sonra ise Erbaş, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda “Babam bankacıdır, tayinleri olduğu için ben dedemle kaldım. Dedem esnaftır, pazarcıdır” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)