adscode
adscode

PISA 2015’İN TÜRKÇESİ, TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ KOMADA!

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ KOMADA, ACİL MÜDAHALE GEREK!

PISA 2015’İN TÜRKÇESİ, TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ KOMADA!
Eğitim
Türkiye’nin PISA 2015 sonuçlarını “Türk eğitim sistemi komada” sözleriyle değerlendiren TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Bu, AB ve dolardan daha ciddi bir krizdir, bu partilerüstü bir sorundur, hemen bir meclis araştırması istiyoruz” dedi.

OECD tarafından her üç yılda bir gerçekleştirilen ve uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA’nın 2015 sonuçlarında Türkiye 72 ülke arasında fen bilimlerinde 52, matematikte 49, okuma becerilerinde ise 50’nci oldu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Bu sonuçlar, Türkiye’deki yanlış eğitim politikalarının acı faturasıdır” dedi.

İrgil şunları söyledi: “Bu, Türkiye’nin sosyo-ekonomik geleceği açısından büyük bir felaket demek. Bu, Avrupa Birliği’nden ve dolardan daha ciddi bir kriz! Şu anda Türkiye, uçurumun kıyısında! Çocuklarının yarısını 4+4+4 ile kaybetmiş durumda. Türkiye’nin eğitim kriz masasını acilen toplaması gerekiyor. Komadaki bir hastaya acil müdahale edecek doktorlar gibi, eğitim politikalarına siyasi bakmayan bilim insanları ve eğitim uzmanlarının Türk eğitim sistemine müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü PISA 2015 sonuçlarının Türkçesi şudur; Türk eğitim sistemi komada. Bu partilerüstü bir sorundur ve bu konuda hemen bir meclis araştırması istiyoruz.”

DENEME YANILMAYLA OLMAZ!

PISA’nın şampiyonu Singapur’un başarısındaki sırra da dikkat çeken İrgil, eğitim sisteminde en önemli unsurlardan bir tanesinin öğretmen olduğunu ve Singapur’da öğretmen olacak kişilerin mezunlar arasındaki en başarılı yüzde beşlik dilimden geldiğini söyledi. İrgil şöyle devam etti:
“Demek belli kriterler olmalı ve eğitim sistemi bu kriterler üzerinde kurularak yürütülmeli. Bizde durum ne? Bizde yıllardır eğitim sistemi deneme yanılma metoduyla yürütülüyor. ‘Deneyelim görelim’ anlayışıyla gelecek inşa edilmez! PISA 2015 bize en ağırından şunu söylüyor; ‘Türkiye okuduğunu bile anlamıyor!’”

BAKAN SÖYLEDİ: EĞİTİM NİTELİKSİZ

İrgil, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın PISA 2012 değerlendirmesini de hatırlatarak; “Bakan bütçe sunuşunda özel okullardan seçim yapılmadığını, örneklemenin yanlış olduğunu, bu nedenle sonuçlara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Yani kendisi ağzıyla devletin eğitim sisteminin yetersiz ve niteliksiz olduğunu açıkladı” dedi.
İrgil sözlerine şöyle devam etti: “Tepeden tırnağa bir eğitim reformuna ihtiyacımız var. Din öğretmeninin matematik dersine girmediği, kitaplarında tarihin çarptırılmadığı, milli eğitim bürokrat atamalarının adam kayırmayla yapılmadığı yani topyekun bir eğitim reformuna ihtiyacımız var. Yoksa gelecekte karşımıza okuduğunu anlamayan bir nesilden ziyade, okumayı bile bilmeyen bir nesil çıkacak.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)