adscode
adscode

PISA 2016'da acı tablo: Matematikte sınıfta kaldık

PISA 2016 Raporu'nda, dünya ekonomisinin yüzde 80'ini temsil eden 64 ülkedeki 15 yaş grubu öğrencilerin eğitimi incelendi ve 2012'de yayımlanan son rapor ile karşılaştırıldı.

PISA 2016'da acı tablo: Matematikte sınıfta kaldık
Eğitim
18 milyon öğrencinin matematik, okuma ve bilim dallarındaki performansı karşılaştırıldı. Buna göre, 34'ü OECD ülkesi olan 64 ülkedeki 15 yaş grubu öğrencilerin yaklaşık 4,5 milyonu yani dörtte biri matematik, okuma ve bilimde başarısız oldu. Matematikte Asya ülkeleri yine ilk sıralarda. Türkiye, matematikte 45'inci sırada yer alarak yine OECD ülkelerinin gerisinde kaldı.

ASYA, MATEMATİKTE YİNE LİDER

Matematik dalında Şanghay (Çin), Singapur, Hong Kong (Çin) ve Kore ilk sırayı aldı. Türkiye, okumada 37'nci, bilimde ise 41'inci sırada yer aldı. Okumada Şanghay, Hong Kong ve Kore ilk 3'ü paylaştı. Bilimde ise Şanghay, Estonya ve Hong Kong ilk üçe girdi. Rapora göre, en kötü durumdaki ülkeler matematikte Endonezya, Peru, Kolombiya; okumada Peru, Katar, Kazakistan; bilimde ise Peru, Endonezya ve Katar oldu.  Türkiye, tüm alanlarda OECD ortalamasının altında kalsa da, değerlendirmelere ilk kez katıldığı 2003'ten bu yana sıralamadaki yükselişleriyle başarılı ülkeler arasında gösterildi. Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Tunus ve Türkiye'nin 2003 ve 2012'deki matematik performansı düşük öğrenci sayısını OECD ortalamasını yakalayamasa bile en fazla azaltan ülkeler olduğu belirtildi. Raporda bu durum, “Bu, doğru politikaların önemli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor” diye yer buldu.

TEMEL BİLİMLERDEKİ EĞİTİM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Raporu değerlendiren Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahattin Yıldız, “Sonuçlar, matematik ve temel bilimlerdeki eğitim politikamızı gözden geçirmemiz gerektiğini göstermektedir.” dedi. Teknolojik ilerlemelerle birlikte öğrenci profillerinin de değiştiğini ifade etti ve “50 yıl öncesinin eğitim metotları geçerliliğini kaybediyor. Buna ayak uydurabilmenin yolu, modern eğitim metodolojisi geliştirecek programlar oluşturmak, bu pratikleri uygulayacak öğretmenler yetiştirmek ve öğrenme düzeyini yükseltecek ortamlar hazırlamaktır.” dedi. Temel bilimlere pozitif teşvik ve desteklerin yapılması gerektiğini de vurguladı.

MATEMATİK'TE EN BAŞARILI ÜLKELER

1- Şanghay-Çin

2- Singapur

3- Hong Kong Çin

4- Çin Taipei

5- Kore

6- Macao Özerk Bölgesi-Çin

7- Japonya

8- Finlandiya

9- İsviçre

10- Tayvan

.....

45- Türkiye

Zaman

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)