adscode
adscode

“Poyraz Köyünden Köy Enstitülerine: Kekik Kokulu Yıllar”

Eğitimci Nazif Evren’in “Poyraz Köyünden Köy Enstitülerine: Kekik Kokulu Yıllar” adlı anı kitabı, İnova Kitapları etiketiyle yayımlandı.

“Poyraz Köyünden Köy Enstitülerine: Kekik Kokulu Yıllar”
Haftanın Kitap Önerisi
Kekik Kokulu Yıllar, bir dönemi, köy enstitüsü kurumlarını, özverili eğitimcilerini yazarın yaşam öyküsü üzerinden anlatan, eğitimin bir ülke için önemini, cumhuriyet değerlerini ve kazanımlarını vurgulayan, fotoğraflarla da desteklenmiş bir anı kitabıdır. 



Kitaptan:

“Hani bizim bir su bendimiz vardı ya, ilk onu görmeye gittim. Anımsayacaksınız, çevreden taşlar, çimenler toplayıp kütüklerden, ağaçlardan yaptığımız çerçevelerle doldurup suyunu arka verirdik. İşte o bent yok şimdi, yerinde yeller esiyor ve çobanlar koyun otlatıyor oralarda. Hani o bendin arkı vardı ya, bütün enstitü seferber olup kazmıştık da türbine su getirmiştik. Kış günlerinde arkın suyu donduğunda buzlarını kırardık. Sonradan öğrenmiştik, suyu şişirip alttan akıtınca santral güzelce çalışır, sularımız depolara dolar, bol bol kullanırdık. Çevremizi ışıklandırmıştık. Değirmenimiz döner, köylünün ve bizim buğdayımız öğütülürdü. Bu değirmenden gelir de alırdık ya… İşte tüm bunlardan eser yok.”

Yazar hakkında

Nazif Evren, Salihli’nin Poyraz köyünde doğdu. İzmir Öğretmen Okulu, Akhisar Gazi İlkokulu öğretmenliği ve Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü sonrasında ilköğretim müfettişiliği yaptı. Savaştepe ve Çifteler hizmetlerinin ardından da Diyarbakır Dicle Köy Enstitüsü kurucu müdürü oldu. Köy Enstitüleri Neydi Ne Değildi, Osmanlı’dan Cumhuriyete Eğitim, Sihirli Değirmen, Beyaz Ördek adlı kitapları ve çeşitli dergilerde yazıları yayımlanmıştır.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)