adscode
adscode

Proje okullarında öğretmen krizi!

Son yapılan değişiklikle proje okulunda görev yapan öğretmenler için görev süresi 8 yıl olarak belirlenirken, 4 yılını tamamlayan öğretmenlerin ise görevine devam edip etmeyeceği okul yönetimi karar verecek.…

Proje okullarında öğretmen krizi!
Eğitim
Son yapılan değişiklikle proje okulunda görev yapan öğretmenler için görev süresi 8 yıl olarak belirlenirken, 4 yılını tamamlayan öğretmenlerin ise görevine devam edip etmeyeceği okul yönetimi karar verecek. Bununla birlikte binlerce öğretmenin yer değiştirmesi beklenirken, proje okullarda okuyan öğrenciler Twitter'da 'ÖğretmenimeDokunma” hastag'iyle tepki göstermeye başladı.

Pazartesi günü MEB tarafından yayınlanan “İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenler” başlıklı genelgede proje okullarında görev yapan öğretmenlerin atamasıyla ilgili de değişiklik yapıldı. Buna göre, proje okullarında 8 yıl görev yapan bir öğretmen, başka bir okula gitmek zorunda. Ancak bu öğretmenler bir başka proje okulu seçemeyecek. Ayrıca, proje okulunda 4 yıl görev yapmış öğretmenler de okul müdürünün uygun görmesi halinde kalan 4 yılı tamamlayabilecek. Öğretmenlerin yeni okul seçmeleri içinse sadece 3 günleri var. Proje okullarında görev yapan öğretmenlerin ataması ise sadece Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılıyor.

EĞİTİM-SEN: TEMİZLİK YAPILACAK

Konuyu sozcu.com.tr’ye değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, proje okullarında görev yapan öğretmenlerin sınavla alındığını belirterek, “Sınavla gelen öğretmenlerin görevden alınması öğretmen ve öğrencilerde travma yarattı. Mağdur olacak öğretmen sayısı çok fazla. Bornova’da öğrenciler bu durumu protesto ediyor. Diğer okullarda da benzer durumlar yaşanabilir. Nitekim, geçtiğimiz dönem okullar kapanırken bu okulların öğrencileri protesto gösterisinde bulunmuştu” diye konuştu.

Öğretmenlerin bu şekilde görevden alınmasının torpili, kadrolaşmayı gündeme getireceğine işaret eden Karaca, “Bir okulda öğretmenin kalıp kalmayacağına okul müdürü karar veriyor. Kalmasına izin vermezse herhangi bir proje okulunda kalamıyor. Okul müdürü buna nasıl karar verebilir? Bu çok kötü bir yaklaşım. Okul müdürlerinin neredeyse tamamının hükümete yakın bir sendikaya üye olduğunu düşündüğümüzde bu ne kadar sağlıklı olabilir? Bu, ne kadar demokrat öğretmen varsa temizlik yapılacak demektir” dedi.

“BAŞARILI ÖĞRENCİLERİN GİTTİKLERİ YER KISKAÇ ALTINA ALINIYOR”

Bu uygulamayla birlikte başarılı öğrencilerin gittiği yerlerin kıskaca alındığını kaydeden Karaca, şöyle devam etti: “Bu okullarda imam hatip müfredatı uygulanacak ya da okullarda imam hatip sınıfları açılacak. Bu okullardaki eğitim kalitesinin korunması ve yükseltilmesi için öğretmen atamasında mevcutların hakları korunarak, öğretmen ihtiyacı sınavla yapılmalıldır. Öğretmenler açısından da fırsat eşitliğinin sağlanması gerekli.”

EĞİTİM İŞ YARGIYA TAŞIDI

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ise konuyu yargıya taşıdıklarını, hem proje okul yönetmeliğini hem de 19 Eylül’de yayınlanan genelge için dava açtıklarını söyledi. Bu uygulamaya karşı olduklarını anlatan Demir, “Bu uygulama ile Milli Eğitim Bakanı, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan öne çıkmış oluyor. Genelgeler, yönetmelikler by-pass ediliyor. Tamamen bakanın inisiyatifiyle hareket ediliyor. Böylece Bakan istediği müdürü, öğretmeni atayacak. Bu yanlış. Uygulamayı doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

7 BİN 500 ÖĞRETMEN ETKİLENECEK

Türkiye’de yaklaşık 130-140 proje okul olduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Demir, “Bu okullarda 12-13 bin öğretmenin görev yaptığını düşünürsek, bu uygulamadan 7 bin 500 öğretmenin etkileneceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Proje okullarının Türkiye’nin en iyi okulları olduğunun altını çizen Demir, “Burada görev yapan öğretmenler de nitelikli öğretmenler, sınavla geldiler. Yeni uygulamayla birlikte bu öğretmenler atanıp, yerine torpili, siyasi yakınlığı olan, cemaat, tarikat üyesi olan öğretmenler gelecek. Hiçbir kriter uygulanmadan atamalar yapılacak. Objektif değil, öznel ölçütler uygulanıyor. Ayrıca bu uygulama ile burada öğrenim gören nitelikli öğrencilerin bu okullardan kaçması için zemin hazırlanıyor. Veliler böyle giderse çocuklarını bu okullardan alacaklarını söylülyor. Kaldı ki böyle bir uygulama yapılacak idiyse bunu yaz aylarında yapsalardı. Tüm okullarda sınıf öğretmeni belirlendi. Herkes ders planını yaptı. Bir düzene girmişken bunu yapmak, maç başlamışken oyuncu değişikliğine gitmek, oyunu tatil etmek anlamına geliyor” dedi.

İRGİL: KARŞI DEVRİM YAPILIYOR

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Eğitim Kültür Spor Gençlik Komisyonu Üyesi Ceyhun İrgil de sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, özellikle proje okullarının birçoğunun geneleksel sistemleri oturmuş, kabül görmüş okullar olduğunu belirterek, “Bu uygulamayla onlarca bilgi birikiminin tümden heba edilmesi, ortadan kaldırılması amaçlanıyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Kanun Hükmünde Kararnameler ile eğitim alanında alınan kararlar karşı devrim niteliğinde. Şu anda eğitimde karşı devrim yapılıyor. Proje okullarında siyasi kadrolaşma yolunun açılması, iktidarın milli eğitim yoluyla ülkeyi yeniden şekillendirme çabalarından biri” dedi.
Darbe girişimini fırsat bilerek KHK ile eğitim alanında alınan kararlar ve 4+4+4 sistemiyle birlikte laik, bilimsel eğitimden uzaklaşılarak, iktidar yanlısı kadrolaşma olduğunun altını çizen İrgil, “Eğitim sistemi, modern, medeni dünyadan koparılıp evrenselden uzaklaştırılarak, daha çok din temelli hale getirilerek Ortadoğu kültürüne yaklaştırılıyor. Bunun sonuçlarını 15-20 yıl sonra çok kötü bir şekilde göreceğiz. Yetenekleri, becerileri kullanılamamış binlerce çocuk heba olacak” diye konuştu.
Milli eğitimde artık iki sistemin olduğunu söyleyen İrgil, şöyle devam etti: “Ya imam hatip ya da özel okul eğitimi var. İmam hatipler çoğaldığı için insanlar çocuklarını özel okula göndermek zorunda kalıyor.”

ÖĞRENCİLER AYAKTA

Proje okullarında görev yapan öğretmenlerin yer değiştirmesi nedeniyle öğrenciler ise Twitter’da ‘ÖğretmenimeDokunma” hastag’iyle tepki göstermeye başladı. Türkiye’nin birçok ilinden öğrenciler Twitter’den tepkilerini dile getirirken, change.org’da da ‘Proje Okulları Öğretmen Değişikliğini İstemiyoruz’ başlığıyla imza kampanyası başlatıldı.

MEB MÜSTEŞARI YUSUF TEKİN’İ ARADIK

Konuyla ilgili olarak MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’i de aradık. Tekin, yoğunluğu nedeniyle bizlere dönüş yapamazken, konuyla ilgili açıklama yaptığında sizlere duyuruyor olacağız.

Yurdagül UYGUN/ SÖZCÜ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)