adscode
adscode

Psikolojiye baraj isteniyor

Türk Psikologlar Derneği: "Psikoloji bölümlerine baraj sıralaması acilen getirilmeli ve denetimler artırılmalıdır."

Psikolojiye baraj isteniyor
Üniversite
Güncelleme : 22-Aug-22 11:15

Türk Psikologlar Derneği'nden yapılan açıklamada "Psikoloji uygulamalı bir alandır. Bilimsel ölçütlere uymayan ve kalabalık Psikoloji bölümlerinde uygulamalı eğitim gerektiği gibi verilememektedir. Plansız kontenjan artışı, bölümlerin denetimini de zorlaştırmaktadır. Psikoloji bölümlerine baraj sıralaması acilen getirilmeli ve denetimler artırılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Sosyal medyada öne çıkan yorumlar şöyle:

-Psikoloji mezunu öğretim üyesi bile bulunmayan, akreditasyonu olmayan psikoloji bölümleri kapatılmalı, vakıf üniversiteleri başta olmak üzere bu bölümleri ticarethaneye çevirmenin önüne geçmek için #psikolojibölümünebaraj getirilmeli.

- Sağlık, özellikle ruh sağlığı bir ülkenin öncelik vermesi gereken temel konulardandır. Ruh sağlığı alanının temel taşı olan psikoloji lisans eğitiminde nitelik ve kalite şart. Kaybetmeden, kıymet bilmek lazım...

-Psikoloji bölümü açık öğretim puanlarına neredeyse denk geliyor, bu mesleki açından eğitim ve kaliteyi çok düşürüyor. YÖK diğer bölümlere uyguladığı barajı psikoloji bölümüne de uygulamalı.

Psikoloji bölümünü değersizleştirmeye devam etmeyin!

- Psikoloji Bolumlerine giriş için acilen baraj getirilmesi ve denetimsiz ve ihtiyaç fazlasi kontenjanların düşürülmesi gerekliliktir.

#PsikolojiBölümüneBaraj, haklı isteklerden bir tanesi ama tek başına yeterli değil. Asgari şartları karşılayamayan lisans programlarında öğrenci alımına ara verilmeli; psikolojide 2. öğrenim kapatılmalı; kontenjan öğretim elemanı sayısına göre belirlenmeli, üst sınır 50 olmalı.

Hangi bölümlerde baraj var?

Tıp 50 bin, hukuk 125 bin, diş hekimliği 80 bin, Eczacılık 100 bin, mimarlık 250 bin, mühendislik 300 bin, Öğretmenlik (Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı dahil) 300 bin. Bu başarı sıralarının altındaki adaylar bu programlara giremiyor.

EĞİTİM AJANSI


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)