adscode
adscode

Ramazan 'okullu' oldu halk alışverişe koştu

Bu yıl okullar kapanmadan başlayan Ramazan, esnafı sevindirdi. Pek çok ürün geçen yılla aynı fiyata satılırken, Ramazan fırsatçıları esnaf tarafından da teşhir ediliyor

Ramazan 'okullu' oldu halk alışverişe koştu
Türkiyeden Haberler
Ramazan alışverişi bu yıl hızlı başladı. Ramazan ayının yaza denk gelmesi nedeniyle özellikle birkaç yıldır düşen alışverişlerden yakınan esnaf, bu yıl okullar tatile girmeden başlayan Ramazan sayesinde satışlarını artırdı.

Henüz ailelerin okullar tatil olmadığı için tatil yerlerine ya da köylerine gitmediğini anlatan esnaf, bu sayede alışverişin de erken başladığını söylüyor. Geçen yılla benzer fiyatlar uygulayan Eminönü esnafı, Ramazan boyunca da fiyatlara zam yapılmayacağını belirtti.

Esnaf Ahmut Uzunca, yıllardır aynı bölgede, aynı insanlarla çalıştıklarını vurgulayarak, Ramazan fırsatçılığı yaşanmasına engel olduklarını söyledi. Uzunca, "Birbirimizi tanıyoruz ama böyle insanlar çıkar mı derseniz, çıkabiliyor... Bunları teşhir ediyoruz. Bir daha buralarda Ramazan fırsatçılığı yapamıyorlar" dedi.

İftariyelik zamanı

Peynir, zeytin, pastırma, kuru gıdalar gibi iftariyelik ürünlerin yaz aylarında daha çok tercih edildiğini belirten esnaf Cihan Kani, bu ürün grubunda yoğun satış olduğunu dile getirdi.

Kani, "Sahurda da, iftarda da yaz sıcaklarında yemek daha az tercih ediliyor. O yüzden peynir çeşitleri, zeytin, yumurta gibi ürünler daha çok satılıyor" dedi.

Eminönü çarşılarında peynir fiyatı 15 liradan başlayarak 22 liraya kadar çıkıyor. Zeytinde ise fiyat 12 liradan başlayarak 21 liraya kadar çıkıyor. Pastırma zamlı ürünlerden. Geçen yıl kilosu 70 liradan satılabilen pastırma 80 liradan 120 lira arasında satılıyor.

Zamsız fiyat sevinci

Ramazan alışverişine başlayan vatandaş, bazı fiyatları yüksek bulsa da geçen yıla oranla değişmeyen fiyatlardan genel olarak memnun. Ramazan başlamadan alışverişini yapmaya geldiğini belirten Konuralp Altın, fiyatları karşılaştırdığında bazı ürünlerde geçen yıla göre düşüşler de gördüklerini söyledi. Altın, "Her yıl buradan alıyoruz çünkü fiyat artışını da, düşüşünü de iyi yansıtıyor. Fiyatlar aslında yüksek ancak geçen yıla göre zam olmaması bile bizim için önemli" diye konuştu.

Yaz mevsimi nedeniyle hurma satışı azaldı

Hurma fiyatları uzun zamandır seyrini koruyor. 8 liradan 12 liraya kadar çeşitli fiyat aralığından başlayan hurma fiyatı, 60 liraya kadar çıkıyor. 'Peygamber hurması' ise 90 lira ile 120 lira arasında satılıyor. Ancak sıcaklar tüm tatlı ürün gruplarında olduğu gibi hurma satışlarını da etkilemiş. Hurma yerine zeytin ya da kuruyemiş alımında artış var.

Çarşıda baklagiller, salça, kuru meyveler de başlıca satışı yapılan ürünler arasında yer alıyor. Özellikle geçen birkaç yılda fiyatı sürekli artan fındık ve cevizde belli bir seviye korunuyor. Alışverişi artan kavrulmuş fındıkta kilo 30-60 lira arasında değişirken, cevizde fiyat 25 liradan 40 liraya kadar çıkıyor. Bulgur ve pirinçte fiyatlar düşerken, mercimek ve nohutta artış var. Yıl içinde fiyatı sürekli artış halinde olan salçada da fiyat düşüşü gözleniyor. Salçada kilo fiyatı 5 liradan 16 liraya kadar çıkıyor.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)