adscode
adscode

Rotasyonla 125 bin Öğretmenimizin Hayatı Mahv-u Perişan Olacak!

Rotasyonla 125 bin Öğretmenimizin Hayatı Mahv-u Perişan Olacak!
Sendikalar
Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik taslağına göre, 'aynı eğitim kurumunda 8 yılını dolduran' öğretmenlerin rotasyona tabi tutulması ile birlikte 400 bin öğretmenin bundan etkileneceğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Sekreteri İshak Çelebi, "Rotasyonun eğitim sistemine kalite, öğretmenlere ise heyecan ve motivasyon getireceği ne kadar gerçekçidir? Rotasyon uygulamasının, 400 bin öğretmenimizin hayatı altüst olmadan, aile düzenleri bozulmadan tekrar ele alınması ve iyice istişare edilmesi gerekir" dedi.

 Milli Eğitim Bakanlığı'nın rotasyon ihtiyacına gerekçe olarak öne sürdüğü; 'aynı okulda emekliliğe kadar uzun süre çalışan öğretmenlerin bulunduğu' ve bu durumun öğretmenlikte monotonluk, tekdüzelik oluşturduğu mesleki gelişim, değişim ve dönüşüme mani olduğu gibi iddiaları değerlendiren DES Genel Sekreteri İshak Çelebi, şunları söyledi;

 
ROTASYON ZATEN BÜYÜK ORANDA GERÇEKLEŞTİ!

Aynı okulda emekli olacak kadar uzun süre çalışan öğretmenlerin sayısının belki onbinde bir olduğuna inanıyorum. Zaten okul dönüşümleri ve 4+4+4 sistemi nedeniyle yüz binlerce öğretmenimizin okulu değişti. Rutine binmiş tayin, terfi, idarecilik atamaları ve eş durumu gibi onlarca nedenlerden ötürü de öğretmenlerimiz sürekli bir yer değiştirme ve sirkülasyon yaşadı. Yani öğretmenlerin rotasyonu zaten isteğe ve elzem şartlara bağlı olarak büyük ölçüde gerçekleşmiş durumda. Okul ve aile düzenini yeni yeni oturtmaya başlamış öğretmenlerimize danışılmadan ve rızaları alınmadan zorla uygulanacak bir rotasyonun eğitimde yeni sorunlara ve kargaşaya neden olacağını, eğitim barışını bozacağını düşünüyorum. Öğretmenlerimiz zaten gerektikçe tayin istiyorlar onları zorlamanın eğitime faydası olacağını zannetmiyorum.

 
ÖĞRETMENLERİN EV VE AİLE DÜZENLERİNİ BOZMAK EĞİTİME NE KAZANDIRIR?


Aynı okulda uzun süre görev yapmanın öğretmenlere bilakis faydalı yönlerinin de bulunduğunu söylemek istiyorum. Öğretmen aile düzenini, eş ve çocuklarının hayatını sistematize ettiği zaman daha verimli olur. Öğretmen çevresiyle, okuldaki öğretmen, öğrenci ve velilerle kaynaşıp ilişkilerini olgunlaştırdığı ve tecrübe ettiği zaman mesleğini daha sağlıklı bir düzeyde ortaya koyar. Eğitimde başarı ve nitelik için öğretmenin böylesi sevgi, saygı, dostluk ve istikrar ortamında mesleğini icra ediyor olması mühim bir husustur. Aksi halde öğretmenin görüş ve onayını almadan zorla çevresinden, evinden, okulundan, öğretmen arkadaşlarından, öğrenci ve velilerinden, dost ve yakınlarından koparmak ne eğitim sistemine ne de öğrencilerin başarısına bir şey kazandırmaz aksine zararı dokunur.

 
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA ÇAĞRI VE ÇÖZÜM ÖNERİSİ!...

Zorunlu rotasyonla yüz binlerce öğretmenin aile, ev düzenleri ile eşlerinin iş ve çocuklarının okul problemlerini ortaya çıkaracağı gözden kaçmamalıdır. Bu da öğretmenlerin stres ve mağduriyete uğraması anlamına gelir. Moral ve motivasyonlarını bozar. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığına çağrıda bulunuyor ve yönetmelikteki '8 yıl aynı eğitim kurumunda çalışanlar rotasyona tabi tutulur' hükmünün yönetmeliğin çıktığı tarihten sonra geçerli olmasını öneriyoruz. Böylece öğretmenlerimiz kendi durumlarına göre plan ve programlarlını yaparak önlemlerini alırlar. Rotasyon yerine yapılması gereken bize göre teşvik ve özendirici politikalar olmalıdır. Eğitimde son yıllardır ardı ardına reformlar, değişiklikler ve yenilikler yapılıyor. Henüz eğitim camiasında sular durulmadan zorla yeni bir dayatmada bulunmanın kimseye faydası olmaz. Öğretmenlerin desteği, onayı ve kabulü olmadan da hiçbir reform başarıya ulaşamaz.

 
YÖNETMELİKLE İLGİLİ GÖZDEN KAÇANLAR!

Son olarak ifade etmek isterim ki yönetmelik taslağının 42'inci maddesi, il dışı rotasyonun da önünü açıyor. Bu durumu kamuoyunun dikkatine özellikle sunuyorum. Öte yandan kimi genç öğretmen arkadaşlarımız rotasyonu savunuyorlar fakat yer değiştirmelerin puan üstünlüğüne göre yapılacağını unutmasınlar. Yani boş yere sevinmesinler. Ve yine MEB'e hatırlatma da bulunmalıyım ki öğretmenlerimize istedikleri okullar dışında resen atanmaları özlük haklarına aykırıdır.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)