Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sürücü belgesi için istenen sağlık raporuna ilişkin bazı basın organlarında yayınlanan haberlerde, kamuoyunu yanlış bilgilendiren ifadelerin yer aldığı belirtildi.
Sürücü belgesi almak için aranan sağlık koşullarının "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik" ile belirlendiği ifade edilen açıklamada, bu yönetmelikte yapılan değişikliğin 29 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı hatırlatıldı.
Sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimleri ve bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Kişinin herhangi sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan bu işlem karşılığında herhangi ücret talep edilmemektedir" ifadeleri kullanıldı.
Aile hekiminin muayenesi sonucu kişide uzmanlık gerektirecek sağlık probleminin tespiti durumunda, kişinin söz konusu uzmanlık dallarının bulunduğu sağlık kuruluşlarına sevk edildiği belirtilen açıklamada, "Bu aşamada sağlık kuruluşunun basamağına göre ücret tarifesi uygulanır" bilgisi verildi.
Tek Hekim Sağlık Raporu'nun (5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul) devlet hastanelerinden 50, üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinden 75 lira karşılığında alınabileceği ifade edilen açıklamada, Sağlık Kurulu Raporu'nun ise devlet hastanelerinden 200, üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinden 300 liraya alınabileceği kaydedildi.
Sağlık Kurulu Raporu'nun, 5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul tarafından verildiği vurgulanan açıklamada, rapor için yapılan tetkiklerin yanı sıra ilave tetkiklerden ek ücret talep edilmediği bildirildi.
"Her sürücü adayı için zeka testi yapılmayacak"
Yönetmenliğe göre bazı durumlarda yapılması gereken zeka testi konusunda da yanlış anlamalara neden olabilecek haberlerin basında yer aldığına değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Zeka testinin, sürücü belgesi almak isteyen adayların hepsine uygulanması söz konusu değildir. Ancak hekimlerimiz tarafından muayene sırasında 'ağır akıl hastalığı', 'demans', 'kişilik bozukluğu' ve 'uyuşturucu madde bağımlılığı' gibi bir durumun tespit edilmesi halinde, psikiyatri muayenesi hariç raporu düzenlenerek, kişi psikiyatri uzmanına sevk edilir. Bunun üzerine kişinin sevk edildiği psikiyatri uzmanının gerekli görmesi halinde zeka testi yapılır. Bu testin sonucunun '79 ve altı' çıkması halinde kişinin sürücü belgesi alamayacağına karar verilmektedir. Dolaysıyla her sürücü adayına zeka testi yapılmayacaktır. Aile hekiminin sevk etmesi, psikiyatri uzmanının da uygun görmesi halinde zeka testi yapılabilecektir."
AA