adscode
adscode

Sağlıklı Bir Hayat İçin Altın Öneriler

​Yaşlanmak, anne karnında başlayan doğal, gerekli ve engellenemez bir süreç. Bu doğal süreçte ise insanın yapması gereken, sağlığını ve mutluluğunu mümkün olduğu kadar korumak. Bunun için de "doğru yaşamayı"…

Sağlıklı Bir Hayat İçin Altın Öneriler
Sağlık


Son yıllarda kalpten Alzheimer'a, depresyondan kansere kadar birçok psikolojik ya da fizyolojik hastalık çok daha fazla yaşanıyor. Doğru yaklaşımla bu hastalıkları en aza indirebilmek ve hatta ya-şanmamasını sağlamak bile mümkün hale gelebiliyor.

SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ, sağlıklı yaş almanın yolları-nı anlattı. Kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, osteoartrit ve romatoid artrit gibi ro-matizmal hastalıklar, meme, prostat, akciğer ve kolon kanseri, KOAH ve kronik bronşit tarzı akciğer hastalıkları, yüksek kolesterol ya da felç yaşlılarda en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Bunların yanında geriatri biliminin en çok ilgilendiği konulardan biri de yaşlılarda daha sık görülen ve geriatrik sendromlar olarak ifade edilen hastalıklar. Bu hastalıkların en önemlisi bunama ya da unut-kanlık olarak da ifade edilen demans. Demansın yüzde 60 nedeni Alzheimer hastalığıdır ve erken ta-nısı çok önemlidir.

YAŞLILARDA DEPRESYONA DİKKAT

Demans gibi depresyon da yaşlılarda sık görülen ve tedavi edilmezse intihar girişimine kadar gidecek kötü sonuçlar doğurabilen bir hastalık. Bu iki önemli hastalık dışında idrar kaçırma, fazla miktarda ilaç kullanma, yatak yaraları, beslenme bozuklukları ve düşmeler de diğer geriatrik sendromlar arasın-da yer alıyor.

45 yaşından sonra düzenli kontrol şart

Geriatrinin bir önemli özelliği de, koruyucu hekimlik vasfının ön planda olması. Özellikle 45 yaşından sonra bu yaş grubunda sık gözlenen problemler açısından kişinin, belirlenmiş protokollere göre izlen-mesi ve oluşabilecek hastalıkların erken dönemde teşhis edilerek tedavilerinin yapılması birincil hedef-ler arasında yer alıyor.

YAŞLANMAYI BEKLEMEYİN

Yaşlanırken doğru yaşamak ve yaşlılığı fizyolojik bir olay olarak görebilmek şart. Sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak için aşağıdaki önerilere kulak verin.

Düzenli egzersiz: Düzenli egzersiz ve hareketli bir yaşam tarzını benimseyin. Yeterli miktarda kalsi-yum ve D vitamini alın.

Düzenli kontroller: Kolesterol, şeker, trigliserit, ürikasit ve homosistein seviyelerini düzenli aralık-larla takip edin.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİN

Dengeli beslenme: Az yiyin, çok su için. Hayvansal yağları daha az, zeytinyağını daha çok kullanın. Temel yağ asitlerini, antioksidan destekleri, temel aminoasitleri yeterince aldığınızdan emin olun.

Ağız bakımı: Dişlerinizi düzenli fırçalayın. Yılda iki defa diş hekimine gidin.

Sağlıklı bağışıklık sistemi: Gerekli aşıları yaptırın. Düzenli uyuyun, egzersiz ve dinlenmenin bağı-şıklık sisteminizi güçlendirici yararlarından faydalanın.

Zararlı maddelerden uzak durmak: Alkol, kafein, beyaz un ve tuzu az tüketmek gerektiğini unut-mayın.

Sigaradan sakınmak: Sigara içmeyin. Çevrenizde sigara içilmesine engel olun.

Güçlü bir bellek: Belleği zayıflatan her şeyden uzak durun. Yeni şeyler öğrenmeye açık olun.

HAYATA OLUMLU BAKIN

Fazla ilaçtan uzak bir hayat: İlaçları sadece gerekli olduğunda kullanın. Yüksek dozda ve uzun sü-reli ilaç kullanmayın.

Pozitif bakış açısı: Yaşamımızı kolaylaştıran altın kurallar çok olsa da bunlar uygulandıklarında de-ğerlidir. Özellikle pozitif bir bakış açısı insanı mutlu ve sağlıklı kılıyor.

Bugün

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)