adscode
adscode

SAHİP OLDUĞUMUZ EZBER EĞİTİMİNİN SONUÇLARI    

Yıllardır ezber eğitimin olumsuz sonuçları ve bu sistemin değiştirilmesine yönelik çok şeyler söylenildi. Ancak, değişen bir şey yok.

hgunes0202@gmail.com




Ezber eğitimin nedenleri olumsuz sonuçlarına değinmek bu makalenin konusunu oluşturmaktadır. Ders kitaplarının biçimsel yapısının ezbere uygun olmasıyla birlikte öğretmen tutum ve davranışı durumu daha da pekiştirmektedir

      Özellikle, öğretme-öğrenme sürecinde onlarca öğretim yöntemi bulunmasına rağmen genel anlamda düz anlatım yönteminin tercih edilmesi ezbere eğitimi pekiştirmektedir. Yine, eğitim sistemimizin sınav odaklı olması ezber eğitimi daha da perçinleştirmektedir.

     Ezber eğitim öğrencilerin sorun çözme becerilerini engelleyebilmektedir. Çünkü, ezber eğitim öğrencinin düşünebilme becerisinden yoksun bırakmaktadır. Başka bir ifade ile olay ve olgular arasında bağlantılar konusunda öğrenci mahrum kalabilmektedir. Böyle bir sonucun öğrenciye maliyeti oldukça yüklü olmaktadır. Bu  maliyetleri şu şekilde belirtmek olası:

1- Olası sorunların niteliği yeterli bilgi sahibi olamama

2- Olası sorunların alternatif çözüm yollarını bulmada bocalama

3- Olası sorunların çözümü konusunda analiz-sentez konusunda bilgi sahibi olamama

4- Olası sorunların sonuçlarını önceden görememe

   Bu niteliklere sahip öğrencilerin gelecek yaşantılarında etkili bir eş, anne-baba, çalışan ve yurttaş olması beklenebilir mi?

     Diğer taraftan, ezber eğitim öğrencileri yaratıcılıktan mahrum bırakmaktadır. Böylece öğrenci gizil güçlerini ortaya çıkaramadığı için kendini gerçekleştirememektedir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)