adscode
adscode

Şakir Akça, ‘köhne’ rektörler, YÖK, ÜAK ve üniversitelerimiz

Gazeteciliğe başladığımda 19 üniversite vardı. YÖK’le birlikte 27’ye çıktı, sonra da 10’ar, 20’şer arttı. Şu an 210 civarında üniversitemiz var...

Şakir Akça, ‘köhne’ rektörler, YÖK, ÜAK ve üniversitelerimiz
Milliyet Diyalog

YÖK’ün kuruluş tartışmalarını hatırlıyorum.

Doğramacı, YÖK kurucusu olarak yeniden yapılanmayı savunuyor, İTÜ Rektörü Kemal Kafalı da reform adı altında üniversitelere darbe vurulacağını iddia ediyordu. O dönem, rektörlerin birçoğu da farklı yönlerden tartışmaya katılıyorlardı. Yani herkesin söyleyecek bir sözü vardı ve rahatlıkla söyleyebiliyorlardı.

Her ay olmasa da iki ayda bir Üniversitelerarası Kurul olur ve her defasında farklı bir üniversiteye gidilirdi. Bu en az 10 yıl sürdü. Şu anda öylesine göstermelik hale geldi ki kime ne yarar sağlıyor belli değil!

O yıllarda, gitmediğimiz üniversite, yakından tanımadığımız rektör kalmamıştı. Üniversitelerarası Kurul, bu geleneğini ve işlevini kaybetse de üniversite turlarına ve yeni açılan her üniversiteyi yakından tanımaya devam ediyoruz.

Her dönem, YÖK Başkanlarımıza, “Üniversitelerimizi ben sizden daha çok geziyorum” diye hep takıldım. Pek çoğu, üniversitelerin üçte birini bile gezmedi. Tıpkı Milli Eğitim bakanları gibi eğitime Ankara’dan yön verdiler. Ve bu da çok büyük hataları beraberinde getirdi!..

Gazi Üniversitesi

Şakir Hoca’nın bin tane özelliği var ama ben onu Gazi Üniversitesi’nin kurucusu ve rektörü olarak tanıdım. İstanbul’da Orhan Oğuz, Marmara Üniversitesi’ni kurmak için nasıl yoğun ve çetrefil bir işe soyunduysa Ankara’da Şakir Hoca aynı mücadeleyi verdi. Her ikisi de kökleri çok eskilere dayanan çok sayıda yüksek öğretim kurumunu aynı misyon etrafında toplayarak, iki güzide üniversite yarattı.

Şakir Hoca, Demirel ve Doğramacı’ya çok yakın bir isimdi. Politikayı hep sevdi ama hiç içinde olmadı. DYP’nin kuruculuğu, YÖK Başkanlığı gibi çok önemli teklifler alsa da ya vitrine çıkmak istemedi ya da kafasına yatmadığı durumlarda, babasının “Sakın ola siyasete girme” nasihatinin arkasına saklandı.

Hoca, “Ata’ya ve Sılaya Borcum” adı altında, hatıralarını kitaplaştırdı. İçinde yakın tarihimize yönelik müthiş anekdotlar var!

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)