adscode
adscode

Sanal Dünya Dijital Cemaatleri Yarattı

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen 19. Türkiye’de İnternet Konferansı’nda internetin dünyadaki 3 milyar insanı birbirine bağlamasıyla birlikte ortaya “dijital cemaatlerin” çıktığı ortaya kondu.

Sanal Dünya Dijital Cemaatleri Yarattı
Üniversite
“İNCİ SÖZLÜK” AKADEMİK ARAŞTIRMA KONUSU OLDU DİJİTAL CEMAAT OLARAK ÖRNEK GÖSTERİLDİ
 
 
Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusu’nda düzenlenen 19. Türkiye’de İnternet Konferansı’nda, “Dijital Cemaatler ve İnci Sözlük örneği” konulu bir konferans veren Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Dilek Gül Türk, dijital cemaatlerin artık sosyal medyada yaygın olarak karşılaşılan bir olgu olarak ortaya çıktığını vurguladı.



Meslektaşı Bahar Tugen ile birlikte 1 yıllık bir çalışmayla dijital cemaatlere Türkiye’de örnek olarak “İnci Sözlük” sitesini incelediklerini söyleyen Türk, “Ortak bir ilgi alanı etrafında sosyal ağlar üzerinden bir araya gelen insanlar, kendi duygu ve düşüncelerini paylaşıp kendisi gibi düşünen insanlarla ortak hareket ederek dijital cemaatleri oluşturuyor. İnsanların, neden aidiyet duygusu arayışı içinde olduklarını, İnci Sözlük örneği üzerinden, üyelerini birer cemaat üyesine dönüştüren ritüeller ve ortak eylemleri inceledik” diye konuştu.
 
SANAL CEMAATLERİN KÜLTÜRÜ DE VAR

İnternetin insanları birbirine bağlamasının ağ toplumu olarak tanımlandığını ifade eden Dilek Gül Türk, “İnternet forumları, sosyal medya siteleri ve insanların etkileşimli olarak bir araya geldikleri dijital ortamlar 'sanal cemaatler' olarak tanımlandı. İnternet, kendini toplumun çeşitli baskılarından dolayı ifade edemeyenler için bir özgürlük alanı. Yaş, cinsiyet gibi nitelikler fark edilemez bir durumda. Çok sayıda insan fiziksel bir yakınlık ve temas olmaksızın sanal cemaatler içerisinde kendilerine yer bulabiliyor. Sanal cemaatlerin de tıpkı gerçek cemaatlerde olduğu gibi kendilerine has kültürleri, jargon ve dilleri var. Alışkanlıklarını gerçek yaşamlarından sanala, sanaldan da gerçeğe taşıyabiliyorlar. Cemaat lideri, simgesel repertuvara göre oluşturuyor. Cemaat üyeleri kendilerini diğerlerinden ayırıyor, ötekilerden ayrılıp kendi kimliklerini oluşturuyorlar. Kurulurken birbirini tanıyan az sayıda insandan oluşuyorlar. Benzer şeyleri düşünen, yakın duyguları olan insanlar. Sanal yoldan genişliyorlar. Az ya da çok etkin üyelerle çemberi tamamlıyorlar” dedi.
 
İNCİ SÖZLÜK ÖRNEĞİ

2009 yılında İsmail Alpen ve Serkan İnci tarafından kurulan İnci Sözlük sitesinin, güzel bir sanal cemaat örneği olduğunu belirten Dilek Gül Türk, “Aradan geçen 5 yılda toplam ileti sayısı 104 milyonu, başlık sayısı 9 milyonu aştı. 15 adet moderatörü, 387 bin yazarı var. Facebook’taki çeşitli sayfalarını milyonarca kişi beğenmiş durumda.  Üyeleri genelde 18-35 yaş arası. Üyelerinin yüzde 25’i kadınlardan oluşuyor. Küfür normal bir ifade biçimi, demokrasi ve özgürlük olarak görülüyor. İltifatları bile bazen küfürle oluyor, zaafları tespit edip kullanmak da böyle, kendi jargonları bulunuyor” diyerek İnci Sözlük’ün gelişimini incelediklerini anlattı.
 
MİLLİ DUYGULAR, BAYRAK VE ATATÜRK İNCİCİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Sanal cemaat örneği olarak ele aldıkları İnci Sözlük üyelerinin, dokunulmaz değer yargıları olduğunu belirten Türk, “Atatürk, milli duygular, bayrak gibi şeylere çok önem veriyorlar ve kesinlikle bu kavramlar onlara göre dokunulmaz. Sözlük üyeleri aynı zamanda hayvan ve doğasever, insancıl paylaşımlarla, milli duygular içeren paylaşımlarla da duyguları artıyor. Diğer sözlüklere ve yazarlarına yönelik eleştirileri bulunuyor ve onları ötekileştiriyorlar” dedi.
 
TOPLUMUN SORGULAMAMASINI ELEŞTİRMEYİ SEVİYORLAR

İnci Sözlük’ün en önemli özelliklerinden birinin de insanların duyduğu her şeye inanması özellikleriyle alay etmek olduğunu ifade eden Türk, “Trolleme” yani  gerçekle ilgisi olmayan haberler yayarak ünlülerin öldüğünü duyurmak en sevdiklerinden. Ayrıca toplu halde, anketlerde hiç olmayacak birini birinci olarak çıkarma gibi çalışmaları var. Atilla Taş’ı, bir çalışmasından sonra, çeşitli mecralarda ortak hareket ederek  Atillas Tasos adıyla Yunan bir şarkıcı  gibi gösterdiler. Dünyanın en büyük sinema portalı IMDB’de sürekli oy vererek Celal ve Ceren filmini en kötü film seçtirdiler. Ayrıca sosyal medyada isimlerinin başına TC ibaresini ilk koyanlar da İnciciler. Şu anda sosyal medyada 9 milyon kişinin isimlerinin başında TC var. Bu da sözlüğün etkisinin bir kanıtı” şeklinde konuştu.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)