adscode
adscode

SBS Tercih Kılavuzu'ndaki Değişiklikler Kafa Karıştırdı

2012-SBS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alan değişikliklerin çelişkili olması SBS tercih döneminde olan öğrenci ve velilerin kafasını karıştırdı.

SBS Tercih Kılavuzu'ndaki Değişiklikler Kafa Karıştırdı
Editörün Seçimi
"SAYIN ABBAS GÜÇLÜ;
Şu an SBS tercihlerine hazırlanan bir veli olarak, eğitim konusunda takipçinizim ve Milliyet gazetesinde yayınlanan Tercih Rehberi Yazı dizinizi de yakından takip ettim.
2012-SBS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan geçen iki seneye nazaran farklılıklarla ilgili aksaklıklar yaşanacağı konusunda sizinle hemfikir olmamın ötesinde, bir iki gün önce fark ettiğim ve düşündükçe kafama takılan, detay gibi görünüp, düşüncem doğruysa birçok şeyi değiştireceğine inandığım bir konuda yardımınızı rica edeceğim.
Kılavuzu defalarca okudum. Sizin de değindiğiniz ve çelişkili olduğunu söylediğiniz,
1.4.YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ b) maddesinde;Herhangi bir tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştikleri tercihten daha üstteki tercihleri ile herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin tüm tercihleri dikkate alınarak yedek yerleştirme yapılır. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler en fazla 3 tercihine yedek olabilirler. Yedek yerleştirme yapılacak okulların yedek kontenjan sayıları, asıl kontenjan sayısının 3(üç) katı alınarak belirlenecektir.demekte.
Benim bu maddeden çıkardığım sonuç; geçen senelerde ilk yerleştirmede herhangi bir tercihine yerleşen de yerleşemeyen de, üst tercihlerde yedek kontenjan dahilinde bulunduğu yedek sırasına göre, kontenjan boş kaldıkça üstlere çıkabilmekteydi. En fazla 3 tercihine yedek olabilecek denirken bu kısıtlanıyor!
Benim kafama takılan soru ise, bir öğrenci diyelim ki 8. Tercihine yerleşti ve okulların yedek kontenjan sayısı dahilinde puanına göre üst tercihlerdeki 4 veya 5 okula yedek hakkı kazanabiliyor. Ancak en fazla 3 tercihine yedek olabilir dendiği için, hangi 3 tercihi sistem öğrenciye verecek? Dolayısıyla hangisini eleyecek?
Bu noktada, acaba ilk yerleştirme yapıldığında bütün muhtemel yedek okullar ve yedek sırası belirtilecek( 3’den fazla olması durumunda) ve asil kayıtlardan sonra boş kontenjanlar açıklanıp okullarda yedek listeler oluşturulurken mi veli 3 yedek tercihini belirleyip seçtiği okulların listesine yazdıracak veya  ‘’ Yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrencilerden bu hakkını kullanmak istemeyenöğrencilerin kayıt hakkı kazandıkları okula bu haklarını kullanmayacaklarını yazılı olarakbildirmeleri durumunda, bu bilgi okul müdürlükleri tarafından e-okul sistemine işlenir. Budurumda, 3(üç) iş günü olan kayıt süresi beklenmeksizin sıradaki yedek öğrenciye kayıthakkı sistem tarafından otomatik olarak verilir.’’ dendiğine göre; acaba yedek sırası geldikçe veli bahsedilen dilekçeyi vererek işlemlerin hızlanmasından ziyade, o okulu 3 yedek tercihinde kullanmayacağını da mı belirtmiş olacak diye çıkar yol bulacak tahminler yapmaya çalışıp, yine kılavuzu defalarca okuduysam da en fazla 3 tercihte yedek olmanın nasıl ve neye göre belirleneceği ile ilgili net bir bilgi bulamadım. Yerleştirme takviminde böyle bir aşama da bulunmadığı gibi yine 1.4-b) maddesindeki ifadeye göre  Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler en fazla 3 tercihine yedek olabilirler denmesi eksik bir Türkçe ifade söz konusu değilse, merkezi ilk yerleştirmede 3 yedek tercih sistem tarafından belirlenmiş olacak sonucunun çıkarılmasına neden oluyor!
Benim kafama takılan soruya geri dönersek, bir öğrenci diyelim ki 8. Tercihine yerleşti ve okulların yedek kontenjan sayısı dahilinde puanına göre üst tercihlerdeki 4 veya 5 okula yedek hakkı kazanabiliyor. Ancak en fazla 3 tercihine yedek olabilir dendiği için, hangi 3 tercihi sistem öğrenciye verecek? Dolayısıyla hangisini eleyecek?
* Asil yerleştiği tercihine yakın sıradakileri mi verecek?* Puanına yakın sıradakileri mi verecek? Çünkü puanına yakın 3 okul her zaman yerleştiği tercihin hemen üstü olmayabilir. Zira her sene bazı okulların sıralamaları talebe göre değişebiliyor!* Yedek sırası olarak en yakın olanları mı verecek? Yani 150. yedeğe göre, 100.yedeğe daha yakın deyip, 150.yedeği mi eleyecek? Burada bence işler karışıyor çünkü ne veli, ne dershane, ne MEB, ne de sistem hangisinin çocuğun yararına olduğunu bilemez. Şöyle ki; 150. yedek, 100.yedeğe göre uzak görülmekle birlikte, 150.yedek hakkı kazandığı okul 210-240 kontenjanlı olup, yer değiştirme sirkülasyonunun da bol olduğu bir okulsa, diğer 100. yedek hakkı kazandığı okul ise 60 kontenjanlı olup sirkülasyonu az ise, 150. yedek sırası 100.yedek sırasından önce gelebilir. Fakat sistem elediyse, bu demek ki yedek kontenjan sayısı dahilinde puanı da yettiği halde kayıt yaptırabilecek iken, sistem 3 tercih dışında tuttuğu için hakkını elde edemeyecek. Bu haksızlık ve hatta hakkını almayı engellemek olmaz mı? Hatta belki de daha düşük puanlı biri ise, yaptığı tercihlere göre 3 yedek tercih dahilindeyse bu okula yerleşebilecek. Bu da adaletsizlik olmayacak mıdır?
SBS tarihi 3 yıla dayanırken, seneye de zaten apayrı bir sistem uygulanacağına göre, bu son sene yerleştirme sistemini bu kadar değiştirip, geçen 2 senedeki gibi, tercihlerini (12 veya 10 önemli değil) sırala, kontenjan boş kaldıkça, puanlar düştükçe, üst tercihlere yerleşebilme hakkı kazandığı kadar da ilerleyebilme özgürlüğü ve rahatlığı varken, bu sene bunun kısıtlanması, bu 3 yıl içindeki sisteme kıyasla da bu yılki hem öğrencilere hem de velilere haksızlık oluşturmuyor mu?
Bu konuyla ilgili, 147 ‘yi ben ve eşim iki kere aradığımızda da, doğal olarak sadece kılavuzda belirtilen kadar bilgi verebildiler. Bir keresinde mezun olduğu okula sorun dediler, bir keresinde de YEĞİTEK’e başvurun dediler!
Kılavuzda detaylı ve net bilgi olmadığı gibi, maalesef dershane hocalarımız da bu yeni uygulamadan yeterince bilgi sahibi değiller.
Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmanın, yukarda bahsettiğim yorum ve endişelerimde varsa yanlışlık ve eksikliği düzeltmek açısından ve hatta yapacağımız 10 tercihi tekrar farklı bir açıdan gözden geçirmek gerektireceği için, acil gerekliliğini düşünüyorum. 
Cevabınız benim için çok önemli, beni en kısa zamanda bilgilendirebilirseniz sevinirim. 
Saygılarımla,"
Armine Menşur
egitimajansi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)