adscode
adscode

Seçim Hükümeti Süreci Nasıl İşleyecek?

​Türkiye yeniden seçim yolunda. Hükümeti kurmak için tanınan 45 günlük süre bitti. Koalisyon umutlarının hepsinin tükenmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla hükümet kurulacak.

Seçim Hükümeti Süreci Nasıl İşleyecek?
Türkiye'den Haberler
Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından, hükümetin kurulması için Anayasa'da bulunan 45 günlük süre tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 63. Hükümeti kurmak için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. 
 
Davutoğlu'nun, CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerden sonuç çıkmadı ve  sürenin dolmasına 5 gün kala görevi Erdoğan'a iade etti. Bu durumda  Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma görevini, bir sonraki en çok oyu alan partinin  genel başkanına verip vermeyeceği tartışması gündeme geldi. Ancak Erdoğan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na görevi vermedi.

SÜRE SONA ERDİ
Hükümet kurulması için Anayasa gereği zorunlu olan 45 günlük süre ise doldu.

TARİHDE BİR İLK
Hükümet kurma sürecinin olumsuz tamamlanması nedeniyle Türkiye  tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek. Anayasa'nın 116. maddesi gereği, yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı  seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar  verdikten sonra durum, Bakanlar Kurulu'nca 48 saat içinde ilan edilecek. Yenilenme kararı Resmi gazete'de yayımlanacak. 
 
YSK'dan "seçim süresini kısaltma yetkisi" kararı 
 
Seçimin yenilenmesi kararının alındığı günden sonra gelen 90. günü  takip eden ilk pazar seçim yapılması gerekiyor ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK),  bu süreyi 60 günde tamamlamayı planlıyor.

'GEÇİCİ BAKANLAR KURULU' 
Geçici Bakanlar Kurulu, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve  cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi koşullarında  oluşturuluyor. 
 
Anayasa'ya göre, TBMM seçimlerinin cumhurbaşkanınca yenilenmesine  karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve cumhurbaşkanı Geçici  Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirme yapıyor. 
 
Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti  gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor. MHP ve CHP isim vermeyeceğini açıklamıştı.
 
Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM başkanı tespit  ederek başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan  çekilen partililer yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor. 
 
Yenileme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde  kurulan Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. 
 
Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya  kadar görev yapıyor. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)