adscode
adscode

Selçuk Üniversitesi tarihe ışık tutuyor

Hayata geçirdiği projelerle gerek bilim dünyasına gerekse öğrenci ve vatandaşlara büyük kolaylık sağlayan Selçuk Üniversitesi, tarihî olaylara tanıklık eden gazetelere erişim imkânı da sunuyor.

Selçuk Üniversitesi tarihe ışık tutuyor
Üniversite
Güncelleme : 13-Jan-21 12:09

Taraması yapıldıktan sonra PDF formatında, internet ortamına aktarılacak yaklaşık 25 bin gazetenin sayfalarını dileyen herkes indirebilecek.

Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Türkiye’de nadir bulunan bir uygulamaya imza attı. Yaklaşık bir yıl önce başlayan çalışma ile 1936 ve sonraki yıllara ait gazeteler internet ortamına aktarılıyor. Gazete sayfaları tek tek fotoğraflanarak PDF formatında Üniversitenin web sayfasına yükleniyor. Böylece tarihî belge niteliğindeki gazetelerin yıpranmasının önüne geçiliyor ve daha çok kullanıcının erişimine imkân tanınıyor. Yıl, ay ve gün olarak sınıflandırılan gazeteler, kullanıcılar tarafından görüntülenebildiği gibi dileyen herkesçe indirilebiliyor. Bugüne kadar 68 bin 454 belge yani gazete sayfası tarandı. Uygulama ile yaklaşık 25 bin ulusal ve yerel gazetenin sanal ortama aktarılması planlanıyor.

 

TARİHE ERİŞİM İMKÂNI SUNULUYOR

Kalkınmanın ve demokrasinin en önemli göstergelerinden olan gazeteler, şehirlerin tarihi açısından da önemli bir belge niteliğinde. Bulunduğu kentin yanı sıra ülke ve dünyadaki siyasi, ekonomik, spor alanındaki gelişmeleri okuyucusuyla buluşturan gazeteler aynı zamanda okuma oranının yükselmesine de katkı sağlıyor. Selçuk Üniversitesinin hayata geçirdiği bu proje ile bilgi hazinemizi genişleten, kültürel birikimimizi artıran, değişimleri gün yüzüne çıkaran gazetelere kolaylıkla ulaşılabilecek.

 

“AMACIMIZ: TARİHE IŞIK TUTMAK, BİLGİYE ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRMAK”

Gazete arşivinin dijital ortama aktarılmasının; akademisyenler, öğrenciler ve tarihî olayları merak edenler için büyük bir kolaylık sağlayacağını ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, “Hayata geçirdiğimiz bu uygulama, birçok kurumda olmayan bir özellik. Dileyen herkes, geçmişte yaşanmış olayların haberlerine web sayfamız üzerinden kolaylıkla erişebilecek. Selçuk Üniversitesi olarak arşivimizde bulunan gazetelerle tarihe ışık tutmayı, bilgiye erişimi kolaylaştırmayı amaçladık. Kütüphanemizle ayrıca akademik çalışmalara yardımcı olmak, derslere ve boş zamanlara yönelik ihtiyaçlara cevap vermek, kullanıcıların yapıcı, eleştirici ve estetik değerlere ilgi duymalarını sağlamak için her tür bilgi kaynağını sağlamayı, düzenlemeyi ve hizmete sunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, öncelikli olarak Kütüphane Otomasyon Programının uluslararası standartlara uygunluğu sağlandı. Elektronik veri tabanlarının sayısı artırıldı ve yerleşke dışından erişim sağlandı. Basılı ve elektronik kaynak çeşitliliği artırıldı ve bu kaynaklara kütüphane dışından erişim olanağı sunuldu.” şeklinde konuştu.

 

“KÜTÜPHANE, BİLGİ MERKEZİ HÂLİNE GELDİ”

Tek tek toplanan gazetelerden 4 bin 735 adet cilt oluşturulduğunu belirten Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkan Vekili Feridun Emil, “Bu ciltlerin içerisinde gazetelerin diğer sayıları da mevcut. Kütüphanede yaptığımız çalışmalar sonucunda bunlar diskte toplanıp internet sayfasına aktarılıyor. İsteyen herkes, arşivimizdeki gazeteleri rahatlıkla takip edebilecek. Elektronik ortama alma çalışmalarımız devam ediyor. 1936 ve sonraki yıllara ait bir olaya dair bilgi edinmek isteyenler, internet sayfasından yararlanabilecek. Bu çalışmamıza ilk olarak yerel gazetelerden başladık. Hem tarihe ışık tutmak hem de akademisyenlerimizin, öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla bu çalışmayı yürütüyoruz. Ayrıca Üniversitemizde hazırlanan bütün tezler cd’ye aktarıldı. Bu tezlere akademisyen ve öğrencilerimiz erişebilecek. Dergi ve gazeteler hariç 248 bin 306 adet basılı kitap, 6 binden fazla da yazma eserin olduğu kütüphanemizin bilgi merkezi hâline getirilmesi noktasında Rektörümüz Prof. Dr. Metin Aksoy’a desteklerinden dolayı teşekkür ederim.” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)