Geride iki soru kaldı: Neden yetiştirilemedi ve altı ay değil bir yıl? Okul servisleriyle ilgili denetimsizlik ve yetersiz kurallar geçen yıl canımızı çok yaktı. Yaşanan acı olayların ardından önlemler masaya yatırıldı, 'oturmaya dayalı koltuk sensörü' öne çıktı. Ancak zorunlu hale getirilmesi planlanan projenin hayata geçirilmesi için yeterli vakit olmasına rağmen 3 Eylül 2018 olan yürürlük tarihi 2019'a uzatıldı
İzmir'de Alperen Sakin'in ölümünden sonra gündeme gelen okul servis araçlarında her öğrenci için 'oturmaya dayalı koltuk sensörü', 'üç nokta emniyet kemeri' ve 'her koltuğu görecek şekilde kamera ile internet sistemlerinin' zorunlu hale getirilmesi servisçilerin 'yetiştiremiyoruz' talebi sonrası bir yıl daha ertelendi. Okulların açılmasına sayılı günler kala güvenlik sorunuyla gündeme gelen okul servislerinde denetimler başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından okul servis araçları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ise geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, her öğrenci ve çocuk için 'üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ve en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı' zorunluluklarıyla ilgili süre 3 Eylül 2019'a kadar uzatıldı. Fabrika çıkışında üzerinde mevzuata uygun renkli cam olan araçlar için getirilen 'iç mekanı gösteren beyaz cam zorunluluğu'na ait sürenin son günü ise 3 Eylül 2020 olarak belirlendi.
MEVCUT ARAÇLAR ELVERİŞSİZ:
Yönetmelik değişikliğiyle süre uzatıldı ancak bu da tartışılan servisçilere yetmedi. 2023'e kadar sürenin uzatılmasını isteyen servisçiler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nıj kapısını geçici bir çözüm önerisiyle çaldı. Yönetmelikte yer alan maddelerin mevcut servis araçlarına uygulanmasının mümkün olmadığını belirten İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, hayati önem taşıyan üç nokta emniyet kemeri koltuk sırtlarının yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Öztürk, 2019'a kadar getirilen zorunlu gücvenlik tedbirlerinin yetiştirilmesi için incelemelerinin sürdüğünü savunarak şöyle devam etti: "Bizim talebimiz 2023'e kadar tüm araçlarımızın yönetmeliğe uygun hale getirilmesi. Yenilenen arabalar bu donanımlara uygun olsun istiyoruz. Biz kesinlikle donanımdan kaçmıyoruz. Yalnızca yeni sensör ve kamera elektrik donanımına ilave olacağından çocuklarımızın başına bir sıkıntı gelsin istemiyoruz. Bakanlığa geçici 'buton' önerisinde bulunduk. Bu buton servisin en arkasına yerleştirilecek. Serviste bulunan hostes çocukların arabadan indiğine dair butona basmazsa araba durduktan 5 dakika sonra alarm sistemi devreye girecek. Yani sistem 'araçta çocuk kaldı' şeklinde sinyal verecek. Böylesi bir sistemin geçiş döneminde kolay uygulanacağını düşünüyorum."
L PLAKALAR TRAFİKTE OLACAK:
2018-2019 eğitim öğretim dönemi için servis araçlarında gerekli önlemleri aldıklarını savunan Öztürk, ailelere çocuklarının kullanacağı servis ve şoförler hakkında detaylı incelemeler yapmaları uyarısında bulundu. Öztürk, okullar başladıktan hemen sonra şoförlere ve hosteslere çocuk psikolojisi, davranış biçimi, öfke kontrolüyle alakalı çeşitli eğitimleri vereceklerini belirtti. L serisi plakaların bu yıl trafiğe çıkacağının altını çizen Öztürk, "Okul servislerinin diğer araçlardan ayırt edilebilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa aldığı karar kapsamında LAH 001 ile başlayan LZZ 999'a kadar devam eden plakalar serisi sadece servis araçlarına takılacak" dedi. Öztürk, önümüzdeki bir iki gün içerisinde açıklanması beklenen servis ücretleriyle ilgili ise "Belirlenmiş bir fiyat yok. Okullar açılana kadar UKOME'de toplantı yapıp karar verilecek. Gider maliyetlerini karşılayacak şekilde zam olacak" diye konuştu.
KARAR