adscode
adscode

Serviste korsana plaka ayarı!

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Öztürk, "Personel ve okul servislerinde sadece LAA 001'den LZZ 999'a kadar olan plakalı araçlar kullanılacak" dedi.

Serviste korsana plaka ayarı!
Eğitim
Güncelleme : 05-Sep-18 12:45

Yeni öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala okulservisçilerinin son birkaç yıldır dile getirdikleri plaka sorunu çözüldü. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, servis araçlarının plakalarının "L" ile başlayacağını bildirdi. Bu uygulamanın korsan servislerin önüne geçmek için başlatıldığını belirten Öztürk, "LAA 001'den başlayıp LZZ 999'a kadar olan plakalar personel ve okul servis araçlarında kullanılacak. Daha kaliteli ve sürdürülebilir hizmet olacak" diye konuştu.

Servis şoförleri bir süredir belirli plakaları taşıyan araçların servis olarak kullanılması gerektiğini, S plakalı araçlarınservis olabileceğine dair düzenleme bulunmasına karşın pek çok ihalede buna uyulmadığını dile getiriyordu. Hatta bir süre önce seslerini duyurmak için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde eylem bile yapmışlardı.

18 bin 500 araç var

Geçen yıl yaklaşık 18 bin 500 servis aracı olduğunu belirten Öztürk, "Bu araçların yaklaşık yüzde 60'ı bu yeni plakalara geçiş yaptı. Plaka değişikliği yapacak servisçilerin daha önceden servis taşımacılığı yaptığına dair taşıt kartı, yetki belgesi, ruhsatın olması yeterli olacak. Hedefimiz 2019 Şubat'ta bütün servislerin bu plakaya geçiş yapması" ifadelerini kullandı.

Öztürk, servis şoförü ve hosteslerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) verdiği eğitimin yanı sıra okullar açıldıktan sonra çocuk psikolojisi ve öfke kontrolüne yönelik eğitim verileceğini belirtti.

Artış yüzde 25'i aşabilir

Geçen yıl İstanbul'da okul servis ücretleri 190 lira ile 475 lira arasında değişiyordu. Dün açıklanan enflasyon rakamlarına göre ağustosta geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 27.13 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Bu artış servis ücretlerine birebir yansıtılırsa 240 lira ile 603 lira arasında rakamlar oluşabilecek.

Kırtasiyede fiyat arttı güvensiz ürüne dikkat!

Kırtasiye ürünlerinde ise gerek döviz kuru gerekse de kağıt fiyatındaki artışlar belirleyici oldu. Defter fiyatları geçen yıla göre yüzde 20-25 arasında artarken oyun hamuru, boya kalemi gibi ürünlerin fiyatlarında benzer oranlarda yükselişler görülüyor. Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, "Karlarımızı en minimum şekliyle düzenleyerek satacağız" dedi.

Çocuğu için kırtasiye alışverişi yapan bir velinin cebinden 165 lira ile 650 lira arasında bir para çıkacak. Alışverişin tutarı öğrencinin bulunduğu sınıfa ve gittiği okulun devlet ya da özel olmasına göre değişiyor.

Kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışlarının tüketicileri düşük fiyatlı ancak güvensiz ürünlere yönledirebileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, velilerin öncelikle öğrencilerin sağlığını düşünmeleri gerektiğini vurguladı. Bu konudaki görüşlerini dile getiren TESK Başkanı Bendevi Palandöken de şu uyarıyı yaptı:

"Çocuklarımız eğitim alırken sağlıklarından olmamalı. Vatandaşlarımız daha uygun olsun diye merdiven altı ürünleri tercih etmemeli. CE ve TSE damgası olmayan birçok ürün okulların açılmasına az zaman kala piyasada görülüyor."

OKUL KIYAFETLERİ YÜZDE 10-15 ZAMLANDI

Okul Kıyafeti Üretici ve Satıcıları Federasyonu Başkan Vekili İsmail Sadi Doğan, okul üniformalarında geçen yıla oranla yüzde 10 ila 15 arasında artış olduğunu belirtti. Fiyatların modellere göre farklılık gösterdiğini söyleyen Doğan, "Tişört ve gömlek 30-45 TL, pantolon 40-75 TL, sweatshirt 35-50 TL arasında değişiyor. Ürünler daha önceden yapıldığı için dolardaki fark yansımış değil" dedi.

 

MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)