adscode
adscode

Sigaradan kurtulmayı zorlaştıran en önemli etken

Sigaradan kurtulmayı zorlaştıran en önemli etken
Sağlık
Sigarayı bırakamamanın en önemli nedenlerinden biri, tiryakinin sigarayı bir arkadaş gibi görmesi ve karşılaştığı olumlu veya olumsuz tüm olayları sigarayla paylaşması.

Sigara içenler için bağımlılıktan kurtulmak çok güç olabiliyor. Tiryakilerin önemli bir kısmı, hayatlarında en az bir kere sigarayı bırakmayı deniyor ancak bir süre sonra yeniden başlıyorlar. Bağımlıların sigarayı bırakamamalarının altında yatan en önemli nedenlerinden biri ise; sigarayı bir arkadaş gibi görmeleri ve karşılaştıkları olumlu ya da olumsuz tüm olayları sigarayla paylaşmaları. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahri Temuray sigaranın bir yol arkadaşı olmadığının altını çiziyor, “Siz tüm hayatınızı onunla paylaştığınızı düşünürken o sessizce hayatınızı elinizden alıyor” diyor. 

Sigarayı bıraktıktan sonra vücudun nikotinin zararlarından kurtulması zamanla mümkün oluyor. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle sigaranın zararlarına dikkat çeken Dr. Temuray sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 20 dakikadan 15 yıla kadar vücutta meydana gelen olumlu değişimleri anlattı. 

BAĞIMLILAR EN ÇOK YOKSUNLUK DÖNEMİNDEN KORKUYOR

Sigarayı bırakmaktan çok bırakmaya karar verme aşamasının zorlu olduğunu belirten Dr. Temuray, “En zor olan bırakmayı düşünme evresi. Bağımlı, sigarayı bıraktığında yaşayacağı yoksunluk döneminden endişe ediyor. Ancak bu yoksunluk ömür boyu devam eden bir süreç değil. Kararlı olunduğunda yoksunluk belirtilerinin üstesinden gelmek çok daha kolay. Sigarayı bırakmada birinci kural; günlük koşullar nasıl olursa olsun bıraktıktan sonra bir tane bile yakmamak. Çünkü bu davranış anıları, tadını ve kişiye verdiği hissi beynin yeniden hissetmesine neden oluyor. Sıklıkla sigarayı bıraktıktan sonra ara ara bir tane içenler bir süre sonra yeniden başlıyor” diye konuşuyor.

YAVAŞ YAVAŞ ÖLDÜRÜYOR

Sigara; kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun başlıca nedenlerinden biri. Dünyada her yıl 5 milyon kişi ve Türkiye’de 100 binden fazla kişi yani ölen her 4 kişiden biri, tütün kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. 

Bu sayının 2030’da 240 bine ulaşılacağının tahmin edildiğini belirten Dr. Temuray şunları söylüyor: “Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’i, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigara. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin ise yüzde 90’ının temelinde sigara yatıyor.

HANGİ HASTALIKLARDA RİSKİ ARTIRIYOR?

Sigara bağımlılığı ile birçok kanser türü arasında doğrudan ilişki var. Sigara; akciğer kanseri başta olmak üzere, gırtlak, prostat, diş eti ağız, mesane, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserlerinin oluşum riskini artıyor. Ayrıca; erkeklerde iktidarsızlık, felç, ülser, kronik bronşit, bacak damar hastalıkları, kalp krizi, kadınlarda kısırlık ve KOAH gibi hastalıklara da yol açtığı biliniyor.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)