adscode
adscode

Şili'de 8,2 büyüklüğünde deprem

Güney Amerika ülkelerinden Şili'de 8,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Şili'de 8,2 büyüklüğünde deprem
Dünyadan Haberler
İlk belirlemere göre 5 kişinin öldüğü ve ciddi boyutta hasar meydana gelmediği açıklanırken, tsunami Şili kıyılarına iki metrelik dalgalar halinde ulaştı.


ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin büyüklüğünü önce 8 olarak açıkladı, daha sonra 8,2'ye yükseltti.

Depremin merkez üssünün, Iquique kentinin 99 kilometre kuzeybatısında olduğu belirlendi. İlk belirlemere göre 5 kişi yaşamını yitirdi.

Yerel saatle 20.46'da meydana gelen depremden sonra biri 6,2 büyüklüğünde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin uyarısının ardından ülkenin Büyük Okyanus kıyısındaki tüm yerleşim birimlerinde yaşayanlar yüksek bölgelere tahliye edildi. Tsunami uyarısının depremden sonraki en az altı saat boyunca geçerli olacağı duyuruldu.

Şiddetli sarsıntı sonucu elektrik direklerinin devrilmesiyle binlerce kişi elektriksiz kalırken bir havaalanı ağır hasar gördü, birçok yerde de yangın çıktı.

Iquique kentinde yaklaşık 300'den fazla kadın mahkum, hasar gören hapishaneden kaçtı.

Şilili yetkililer, şiddetli sarsıntının toprak kaymalarına, yolları kapanmasına, binlerce kişinin elektriksiz kalmasına ve bir havaalanının ağır hasar görmesine neden olduğunu bildirirken, ilk belirlemeler bu büyüklükteki bir depremin yine de ucuz atlatıldığını düşündürüyor.

5 KİŞİ ÖLDÜ

Depremde 5 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı öğrenildi. Iquique Valisi Gonzalo Prieto, ölenlerden ikisinin kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.

KOMŞULAR DA HİSSETTİ

Deprem, komşu ülkeler Peru ve Bolivya'da da hissedildi. Tsunaminin Peru'yu da etkilemesi üzerine Boca del Rio kentinden 200 kişi tahliye edildi.

500'DEN FAZLA ARTÇI

16 Mart'ta da 6,7 büyüklüğündeki bir depremin meydana geldiği bölgede son iki hafta içinde 500'den fazla artçı sarsıntı kaydedilmişti.

İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Rodrigo Penailillo, Devlet Başkanı Michelle Bachelet'in gelişmeleri yakından takip ettiğini ve halkın güvenliği için her tür önlemi almaya hazır olduğunu söyledi. Penailillo, ordunun yağmaları önlemek için depremden etkilenen bölgeye çok sayıda asker gönderdiğini de belirtti.

300 KADIN MAHKUM KAÇTI

Depremin ardından kentindeki bir cezaevinden 300 kadının kaçtığı açıklandı. Yetkililer, bir uçak dolusu özel harekat biriminin, yağmalama olaylarının önlenmesi için bölgeye gönderildiğini belirtti.

Şili’de 2010 yılında gerçekleşen 8.8 büyüklüğündeki depremde 500’den fazla kişi ölmüş, 220 bin bina yıkılmış ya da ağır hasar almıştı.

DEPREMLER ÜLKESİ

Pasifik Deprem Kuşağı'nda yer alan Şili'de 1877 yılında meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremin ardından 24 metre yükseklikte dev dalgalar oluşmuş, tsunami sadece Şili ve Peru'yu değil okyanusun karşı kıyısındaki Japonya'da da hasara neden olmuştu.

Şimdiye kadar ölçülen en büyük deprem de 1960 yılında Şili'de meydana gelmişti. 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.

2010'da meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki deprem ile ardından oluşan tsunamide 700'den fazla kişi ölmüş, 220 bin ev kullanılamaz hale gelmişti. Deprem sonucu ortaya çıkan enerjinin, Dünya'nın dönüş ekseninde değişikliğe neden olarak gün uzunluğunu 1,26 mikro saniye kısalttığı belirlenmişti.

BAKIR MADENLERİ AYNI BÖLGEDE

Şili'nin kuzeyinde meydana gelecek yıkıcı bir depremin, ülke ekonomisine de büyük zarar vermesinden endişe ediliyor. Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili'de madenlerin büyük bir kısmı, ülkenin kuzeyinde yer alıyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)