adscode
adscode

Sınav başarısı için 3N sistemi

LGS'ye son 7 gün kala, öğrenciler ve veliler ne yapmalı?

Sınav başarısı için 3N sistemi
LGS
Güncelleme : 01-Jun-22 11:04

Derya KARGILI (Yiğit Okulları Genel Müdür Yardımcısı)

Son hafta ders çalışılmaz diye bir şey yoktur. Konulara bir kez daha göz atmanızda fayda var. İhtiyacınız olan dersten ve konudan hatırlatıcı kısa notlar hazırlayın. Böylelikle tüm konulara çalışmak yerine nokta atışı yapmış olursunuz.

Sınava iki gün kala çalışmayı bırakabilirsiniz.
Sınavda 8. Sınıfın tamamlanan konu ve kazanımlara göre öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktır.
Sınava son 7 gün kala öğrenciler neler yapmalı?
Sınava hazırlık sürecinin tamamı gibi son 9 günlük süreci de doğru bir şekilde yönetmek önemlidir. Bu süreçte öğrenciler, öncelikle varsa konu eksiklerini tamamlamalı, daha sonra da bildiği konuların tekrarını yapmaya özen göstermeli. Sonra da bu konularla ilgili soru çözerek, konuların pekiştirilmesinde fayda var. Öncelikle artık öğrencilerin daha fazla deneme sınavlarına girmeleri gerekmektedir. Bir program dahilinde hem branş denemelerini hem de tam denemeleri saat tutarak çözmeli. Deneme çözülerek daha fazla sınav pratiği yapılmış olur buda öğrencilerin sınav heyecanını biraz daha azalmasına yardımcı olacaktır.
Lakin çözülen deneme sınavlarında yanlış yaptığı, yapamadığı, veya boş bıraktığı soruların cevaplarını mutlaka öğrenmeli.
Bu 3N sistemi Neden? Niçin? Nasıl? sınav başarısında önemli rol oynar.
MEB tarafından hazırlanan çalışma soruları ve örnek sorular destek paketinde yer alan soruların mutlaka çözülmesi gerekmektedir. Sınav gününe kadar fiziksel sağlığınızı bozabilecek futbol, basketbol gibi oyunlardan uzak durunuz.
Son haftayı evde geçirmeye dikkat ediniz. Hafta sonu tatili, piknik gibi gün boyu dışarıda kalmanızı gerektiren faaliyetlerde bulunmayınız.
Sağlıklı beslenmeye özen gösteriniz, yemeğinizi evde yiyiniz.
Bizler sessizlikte kolay öğreniyoruz. Ancak öğrendiklerimizi aktarırken sesten rahatsız olmuyoruz. Sınavda dışarıdan gelebilecek her türlü gürültü ve sese hazırlıklı olabilmek için evde deneme sınavı uygulaması yaparken sınavı evin normal yaşam alanında (diğer odada tv açık olabilir, telefon çalabilir, kardeşiniz koşuşturabilir, aile fertleri konuşabilir, pencere açık olabilir) uygulayınız.
EBEVEYNLER GÜVEN VERİCİ TUTUM SERGİLEMELİ
Sınava 7 gün kala ailenin olumsuz eleştirilerden ziyade yapıcı ve gücen verici cümleler ile çocukların kendilerini rahat hissetmelerini sağlamalı.
Ebeveynlerin tutumları öğrencilerin motivasyonlarını doğrudan etkilemektedir. Çocuğa duyulan sevginin sınava endeksli olmadığının mesajının doğru bir şekilde verilmesi gerekmektedir. “Biz bu süreçte neye ihtiyacın olursa olsun seni destekliyoruz ve yanındayız. Bu sınavda başarılı olmak geleceğin için önemli, biz de senin başarılı olmanı isteriz. Ama unutma ki, her zaman için ikinci bir yol vardır. Hayatının güzel olması için biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Sen elinden geleni yap yeter” yaklaşımı sergilenmelidir.

Öğrenciler unutmamalıdırlar ki; anne babalar her zaman doğru şekilde ifade edemeseler bile her zaman ve her koşulda çocukları için en iyisini isterler.

Yapıcı ve gücen verici bir tutum öğrencinin kendini rahat hissetmesini, stresini azaltmasını sağlayacaktır. “Başarılı olmak isteyen baskı altında da olur” gibi tanımlamalar çocuklara yapılmamalıdır.

Sınav nasıl kaç dakika olacak ve kaç sorudan oluşacak ?
Sözel Bölüm: Toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek.
Sayısal Bölüm: Toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek.
İki sınav arası 45 dakika süre olacaktır.Türkçe, Matematik, Fen derslerinin puanı 4 olacak ve doğru yapılan her soru 4 ile çarpılacak.TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil sorularının katsayıları ise 1 puan olacaktır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)