adscode
adscode

Sınav Başarısı İçin Beslenme İpuçları

Sınav günleri ve hatta öncesinin gençler arkadaşlarımız için stersli bir dönem olduğunu hepimiz biliriz. Bu dönemde egzersiz yapmayı bırakın birçoğu düzensiz beslenmekten kilo almakta veya çok kilo kaybetmektedir.…

Sınav Başarısı İçin Beslenme İpuçları
Sağlık
Unutmayın sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!

    •    Nasıl daha akıllıca beslenebilirim

Günlük almamız gereken vitamin ve mineral miktarını tutturmaya çalışmalısın. Bunu de dengeli bir şekilde günlük olarak sebze, meyve, et veya et gurubu ve süt grubu besinleri tükterek ulaşabilirsin. Enerji için ise her ana öğünde 1-2 dilim ekmek veya pilav/makarna şeklinde türevleri tüketilmelidir.

    •    C vitamini takviyesi gerekli mi?

Besin takviyeleri adı üzerinde sadece takviyedirler ve kesinlikle doğla olan besinlerin yerine geçemezler. Mümkün olduğunca günlük meyve tüketinizi aksatmayın ve bol C vitamini içeren kivi, portakal, mandalina ve ananas gibi meyveleri hergün tüketmeye özen gösterin.

    •    Düzenli aralıklarla kaliteli beslen

Öğün atlamamanız vücudunuz ve beyninizin enerji ihyacını karşılamanız için çok önemlidir. Enerji ihtiyacı derken bunu şekerleme veya çikolata gofret yiyerek karşılayabileceğinizi düşünmeyin sakın. 1 elmanın içerisinde birçok vitamin, mineral, lif, ve biraz şeker varken 1 gofret vücut için gereksiz bir şeker ve kalori yüklemesinden başka birşey ifade etmemektedir.

    •    Kahvaltıyı en önemli öğün

Artık kahvaltının önemli olmadığını bilmeyenimiz kalmamıştır. Kahvaltı vücudunuzu güne hazırlarken metabolizamnızın daha iyi çalışmasına olanak vermektedir. Kahvaltı için ise aşağıda sağlıklı bir alternatif verdim. Kahvaltı için yağlı poaça veya en şekerli mısır gevreklerini seçerseniz yine size faydasından çok zararı olacağınız unutmayın!

    •    Meyveler enerji verir

Meyve içindeki şeker beynin çalışması için en etkili olan şekerdir çünkü meyve ile beraber beyinde kullanılabilecek vitamin ve mineralleri de almış oluyorsunuz. Meyvedeki şeker bir gofretten gelen şeker gibi sizi bir süre sonra enerjinizi düşürmemektedir. Ayrıca meyvenin içeriğinde anti-oksidanlar beyindeki hücrelerin daha verimli olmasını sağlamakadır.

    •    Sebze tüketin

Özellikle koyu renk olan sebzeler güçlü besleyici maddeler içermektedir. Sebzeler sizi tok tutarken günlük vitaminleriniz almanıza olanak sağlar ve sizi abur cubur yemekten uzak tutar. Her ana öğünde ya sebze yemeği ya da yeşillik yemeye özen gösterin.

    •    Ara öğünlerde seçici olun

Kan şekerinizi ne kadar iyi dengeleyebilirseniz enerjiniz o kadar uzun sürecektir. Ara öğünler heme enerji almanıza hem de ana öğünleri daha tok karşılamanızı sağlar. Örnek ara öğünler; çay+tost / ayran + 1 avuç fındık / süt + meyve  olabilir.

    •    Sıvı alımınız hiç azalmasın

Su içimi bir o kadar önemli iken yanlış sıvı alımı da bir o kadar tehlikelidir. Eğer sıvı ihtiuacınızı kola, meyvesuyu veya şekerli sodalardan karşılıyorsanız heme gereksiz kalori almış olursunuz hem de hızla yükselen şekeriniz hızla düşeceğinden enerjisinizi de kaybedersiniz. Yapılması gerken bol su içmek ve az mikarda şekersiz çay – kahve içmektir.


Sınav öncesi günlerde örnek menü:

Sabah:     1 adet yumurta (omlet/sahanda) + 1 dilim ekmek + 5 adet zeytin + 1 karper kadar peynir + söğüş + çay
Ara:        1 adet kivi/mandalina/1 kalın dilim ananas
Öğlen:    1 tabak kurubaklagil veya et yemeği + 1 ince dilim ekmek veya 2-3 kaşık pilav + 1 bardak ayran veya 2 kaşık yoğrut + bol salata
Ara:        1 adet elma veya armut + ½  avuç içi karışık kuruyemiş
Akşam:    1 kase çorba + 2 tabak sebze yemeği + 1 dilim ekmek + 2 kaşık yoğurt + Bol salata
Ara:        1 bardak süt + 3-4 adet ceviz içi

Sınav günü örnek kahvaltı:

1 adet haşlanmış yumurta
2 ince dilim ekmek
5 adet zeytin
2 karper kadar peynir
1 bardak ballı süt
Söğüş

Sınava girerken yanınızda mutlaka su bulundurunuz, buna ek olarak kuru meyve de bulundurmanız beynin şeker ihtiyacını karşılamak için faydalı olacaktır.

Orçun Kürüm
Uzman Diyetisyen

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)