adscode
adscode

Sınavlar, Boş Kontenjanlar, Tercih Yapmayanlar!

Ayşe Teyze Ne Yapsın?

bpelister@hotmail.com




Halkımız bu yılki üniversite sonuçlarında 500 bin tercih yapmayan öğrenci, 128 bin boş kontenjan, 1 milyon 500 bine yakın bir sonraki yıla devreden öğrenci gerçeğinin neden olduğunu bir türlü çözemedi ve anlayamadı.

Açıklanan sonuçlar gerçekten sosyolojik ve bilimsel tahlillere muhtaç olabilir ama biz bunu rahmetli Prof. Dr. Güngör Uras’ın ekonominin en anlaşılmaz durumlarını halka anlatırken kullandığı Ayşe Teyzenin, Rıza Amcanın anlayacağı şekle çekmeye çalışalım.

Demek ki bir yerlerde hata yapıyoruz, demek ki bu kadar öğrencinin bizim anlamadığımız ya da bilmediğimiz başka problemleri var.

Oysa çok güzel donattığımız okullarımız, bu okullarda spor salonları, bahçeler, laboratuvarlar, bilgisayar sınıfları, akıllı tahtalar var.

Peki, durum neden hala böyle, "Ne yapıyor bu çocuklar, tüm imkânları var, dertleri ne bunların…" diye başlayan nasihat ve hamaset cümleleri ile karşımıza alıp bir güzel konuşma mı yapsak acaba?

İlk başta şunu net olarak belirtelim;

Bu hayatta en istemedikleri ve ne çok nefret ettikleri tek bir şey var o da  "nasihat’’ dinlemek.

Sormamız gereken soru;

Uzun ve kısa vadeli eğitim politikalarımıza, eğitimcilerimizin yetkinliğine, toplumumuzun yapısına, meslek yönlendirmelerine, onlara en uygun olanı bulmaya, verimli, yararlı insan olmaya, günümüz şartlarına, dünyaya, onları alıştırdığımız hazırcılığa, medyamıza, kısacası onları nasıl yetiştirdiğimize geleceğe nasıl hazırladığımıza bakmamız gerektiğidir.

Öğrencinin yetişmesinde sınavdan daha önemli önceliklerin olduğunu kabul etikten sonra her genel sınavdan sonra ortaya çıkan düşük sayısal verilere nelerin sebep olduğunu bulmamız gerçeğidir.

Ama tüm bunları çözmeye başlarken ilk yapmamız gereken, her yıl değişen sınav sistemlerini,  yenilenen, çıkartılan ilave edilen müfredatları, yıl ortasında değişen kuralları, değişen puan türlerini, katsayıları, alanları yani kısacası istikrarsızlığı sona erdirmeyi hiç ama hiç unutmayalım.

İnanın bundan sonrası iplik söküğü gibi gelir ..

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)