adscode
adscode

Sınavsız Üniversite Mümkün Diyen de Var

Sınavsız Üniversite Mümkün Diyen de Var
AG Blog







Prof. Dr. Aygen Toruner değerli bir bilim insanı. Kanada’da yaşıyor ve Türkiye’deki her türlü gelişmeyi yakından izliyor. Geçenlerde Türkiye’de sınavsız eğitim mümkün değil diye yazmış ve gerekçelerini saymıştım. O da bunun tam aksini savunuyor ve Kanada örneğini anlatıyor. Ama belli ki Türkiye’yi hiç tanımıyor. Gelin önce onun yazdıklarını okuyalım sonra da niye olmaz onu açıklayalım.
‘Sizi anlamıyorum!’“Sizi yakından izliyor ve bazen anlayamıyorum.Sınavsız bir eğitim modeli mümkün değil demişsiniz.Ben de size hem mümkün hem de dik âlâsı mümkün diyorum.Amacım polemiğe girmek değil.Sayısal olarak az olan örnek olamaz diyerek cevap vermek yok.Siz mümkün değil diyorsunuz. Ben de mümkün diyorum.Nerede mi mümkün?Tam 29 yıl öğretim üyesi olarak görev yaptığım ve profesörlüğün en yüksek derecesiyle emekli olduğum Kanada’nın Quebec Eyalet Devleti başkenti Quebec’teki Laval Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ndeki deneyim ve izlenimlerim.O da neymiş öyle, gene biri kıytırık bir üniversiteyi örnek gösteriyor demeyin.Laval Üniversitesi Kuzey Amerika’nın en eski üniversitesi. Fransa dışında, Fransızca eğitim yapan en eski ve büyük üniversite.Lisans, mastır, doktora ve post doktora öğrencilerinin sayısı 48 bine yaklaşan, şahane bir kampusu ve çok değerli 1700 öğretim üyesiyle dünyanın özellikle Fransızca konuşulan bütün ülkelerinden on bine yakın yabancı öğrencisi olan modern bir öğretim yuvası.
Örneği Kanada’daBu üniversite ve Quebec’teki üniversitelerin hiçbiri sınavla öğrenci almaz.Bırakın Türkiye’deki gibi merkezi bir sınavı, bırakın üniversite ve fakültelerin kendi öğrencilerini seçmeleri için kendi kriterleriyle sınav yapmalarını, bölümler tespit eder, kabul edecekleri öğrencilerin üniversite öncesi eğitimlerinde, hangi derslerden, hangi ortalamalarla başvurmaları gerektiğini.Not ortalamaları esastır. Öğrenciler bu notları ait resmi belgeleri, başvuru formlarına eklerler. İstenen bütün dersleri almamış olanlarla, izlemiş de olsalar yüksek not alamamış olanlar, kabul komitelerince ayıklanırlar ve o yılki kontenjanların bir fakültenin bir bölümünde, 100 kişi olduğunu varsayalım, en yüksek ortalama birinci olmak üzere, 1000 başvuran arasından ilk 120 kişi seçilir.Kontenjan fazlası yanı 101-120 arasındaki öğrenciler yedek listede sayılırlar. İlk 100 arasında başka üniversiteleri ya da aynı zamanda başka fakülteleri kazanmış olanlar, eğer fikir değiştirmişlerse boşluklar yedek listeden doldurulur.Bu kadar basit. Ne dershaneler vardır, ne ailelerden sifonlanan milyarlarca lira, ne de dershanelerin içini boşalttığı lise ve üniversiteye hazırlık okul kadroları.


Yazının Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)