adscode
adscode

Şoför Esnafına Meslek Etiği Yemini Yaptırılmalıdır

Mersin'in Tarsus ilçesinde Üniversiteden evine dönen psikoloji öğrencisi maktül Özgecan ASLAN'IN minibüs şoförünce kaçırılarak vahşice öldürülmesi ve daha sonra cesedinin yakılması meslek etiği, ahlaken,…

Şoför Esnafına Meslek Etiği Yemini Yaptırılmalıdır
Türkiye'den Haberler

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kanunu gereğince Her il veya ilçede Şoför Esnafına ait odalar bulunmaktadır. Bu odalarda yaklaşık Beş milyon şoför esnafı mesleğini icra etmekte ve hayatlarını ve ailelerini geçindirmektedirler. Taşıdıkları yolcu sayısı ise 100 milyonları bulmakta ve bir bakıma kamu hizmeti yapmaktadırlar. Bu meslekte heryıl trafik kazalarının yanında vatandaşa çarpıp kaçma, taciz, darp, cinsel taciz, kaçırarak adam öldürme veya başkaca suçlara karışma  sıkça yaşanmaktadır. Bu olayların önlenilmesinde  Meslek etiği, ahlaki boyut, İlgili Kanunun 1.maddesi ise hiç çalıştırılmamaktadır. Bu olayların sistematik şekilde önlenilmesi için siyasi söylemler, yollarda dans etmeler dahil, çoğu şova yönelik tepkilerle Türkiye vakit geçirmektedir. Bu bağlamda esas yönelik yapılacak tedbirler  aşağıdadır.

1-Şoför Esnaf odaları mensupları mesleğe fiilen başlamadan önce MESLEK ETİĞİ YEMİNİ yaptırılmalı ve kendisinin de imzası alınarak otobüs, minibüs veya ticari taksi içerisine asdırılmalıdır.

2-Şoför Esnaf Odaları mensuplarına her yıl meslek etiği, meslek kuralları ve insan davranışları hakkında en az birgün zorunlu olarak teorik ve görsel olarak hizmet içi eğitim verilmelidir.

3-Meslek etiği yeminine aykırı davranan şoförler geçici veya daimi meslekten men edilerek Türkiye'nin hiçbir il veya ilçesinde bu mesleği bir daha alınmamalıdır. Buna dair Yönetmelik değişikliğine hızla gidilmelidir.

4-Yolcu taşıyan tüm ticari araçların içerisinde önden veya arkadan çekim yapan kameralar konulmalıdır. Bir olayın aydınlatılmasında kamera sistemi en önemli delil olmalıdır. Kameraları kasten çalıştırmayan veya bozanlara ağır cezalar uygulanmalıdır.

5-Bu olayların önlenilmesin de siyasetçi değil, TESK ve TŞOF sür'atle hareket ederek Odaların saygınlığını koruyacak tedbirleri her il ve ilçede almalıdırlar. Ayrıca bu her iki kuruluş maktül'ün ailesine psikolojik destek vermeli ve davaya müdahil olmalıdırlar.

6-TCK olarakta cezalarda hiçbir indirime gidilmeden en üst ceza uygulanmalı ve hiçbir zaman çıkarılacak dolaylı veya dolaysız aftan yararlandırılmamalıdır.

Türkiye'nin trafik ve yol güvenliği alanında bilgi tabanlı , en donanımlı ve etkin kuruluşu olan Derneğimiz bu alanda MESLEĞİN GÜVEN VE ETİK DEĞERLERLE çalışması için tüm desteği verecektir. Saygılarımla

 

İhsan MEMİŞ

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı

www.trafik.org.tr ,0532,2808182

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)