adscode
adscode

Soğuk algınlığı ve gripten korunma yolları

Soğuk algınlığı ve gripten korunma yolları nelerdir ? Nelere dikkat edilmeli nelerden kaçınılmalıdır? Detaylar haberimizde..

Soğuk algınlığı ve gripten korunma yolları
Sağlık
Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Hastalıklardan korunmak için dengeli beslenin, yeterli miktarda su için, düzenli egzersiz ve spor yapın, Stresten uzak durmaya çalışın, sigara içmeyin, kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın, düzenli uyuyun ve aşırı sıcak ortamlardan kaçının" dedi.

Dr. Mustafa Kasapoğlu, son zamanlarda artan soğuk algınlığı ve grip salgını hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Hastalıktan kurtulma yolları ve hastalık sonrasında yapılacak hususlar hakkında bilgi veren Kasapoğlu, "Soğuk algınlığı, çeşitli virüslerin yol açtığı üst solunum yollarının hafif seyirli bir hastalığıdır. En sık kış mevsiminde görülür. Bunun başlıca nedenleri arasında kötü havalandırılan ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi, güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması ve burundaki koruyucu mukozanın soğuması ile virüslerin hızla çoğalması sayılabilir. Etken virüslerin bulaşması; hapşırma, öksürme gibi yollarla havaya yayılan virüslerin solunması ile olabileceği gibi, hastaların mikrop içeren burun veya ağız salgılarıyla bulaşmış elleri ve eşyalarıyla da olabilmektedir" diye konuştu.

Hastalığın ilk belirtisinin boğaz ağrısı olduğunu ifade eden Dr. Kasapoğlu, "Ateş normaldir veya hafif yükselebilir. Bebek ve küçük çocuklarda ateş daha yüksektir. En sık görülen belirtiler, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürüktür. Koku ve tat duygusunun azalması, ses kalitesindeki değişiklikler gibi durumlara da sıkça rastlanır. Belirtiler ortalama 7 gün sürer. Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Tedavi belirtilere göre yapılmalıdır. Burun tıkanıklığını giderici spreyler veya burun damlaları, öksürük giderici ilaçlar, baş ağrısını ve ateşi azaltmak için ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca istirahat ve dengeli beslenme vücut direncinin yeniden kazanılmasına yardım eder" açıklamasında bulundu.

"SOĞUK ALGINLIĞI İLE EN ÇOK KARIŞTIRILAN GRİP"

Soğuk algınlığı ile en çok karıştırılan karıştırılan hastalığın grip olduğunu belirten Dr. Kasapoğlu, "Grip, influenza virüslerinin yol açtığı akut solunum yolu hastalığıdır. Ciddi akciğer hastalıklarına ve ölüme yol açabilmesi; ülkeler ve kıtalar arası yaygınlaşma özelliğine sahip olması nedeniyle soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklıdır. Ateş, üşüme terleme nöbetleri, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik kas ve eklem ağrıları ile seyreder. Bulgular soğuk algınlığına benzemekle birlikte, gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş daha ön plandadır. Hastalarda 38 derecenin üzerinde ateş görülür. Grip genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, sinüzit, bronşit veya zatürree gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilme riski nedeni ile tedavi ve korunma önem taşır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ve başka bir hastalığı olanlarda ciddi seyreder" şeklinde konuştu.

SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİPTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Özellikle grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alınacak basit önlemler ile gripten korunabileceğini belirten Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Hastalıklardan korunmak için dengeli beslenin, yeterli miktarda su için, düzenli egzersiz ve spor yapın, Stresten uzak durmaya çalışın, sigara içmeyin, kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın, düzenli uyuyun ve aşırı sıcak ortamlardan kaçının" uyarılarında bulundu.

Hastalığa yakalandıktan sonra ise başkasına bulaşmasını önlemek için gereken hususlar hakkında bilgiler veren Dr. Kasapoğlu şunları söyledi: "Öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık mendiller ile ağız ve burun kapatılmalı ve burun temizlenirken de tek kullanımlık mendiller kullanılmalıdır. Kullanılan mendiller açıkta bırakılmamalı, kapaklı çöp kutularına atılmalıdır. Öksürdükten, hapşırdıktan sonra eller yıkanmalıdır. Eller ağız ve burundan, gözlerden uzak tutulmalıdır. Evde toz alırken nemli bez kullanılmalı, hastanın dokunduğu yerler günde iki kez çamaşır suyu ve deterjan konmuş sıcak su ile silinmelidir. Hasta ziyareti mümkün olduğunca kabul edilmemelidir. Hastayla yakın temas halinde olanlar koruyucu maske takmalı, eller sık sık sabunla yıkanmalıdır."

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)