adscode
adscode

Soğuk hava kalp krizi ve felç riskini artırıyor

Soğuğun damarları büzüştürme etkisi, daha önce bacak damarları ile ilgili problem yaşayan hastalarda pıhtı atması sebebiyle akciğer embolisi, kalp krizi ve felç yaşanması riskini artırır.

Soğuk hava kalp krizi ve felç riskini artırıyor
Sağlık
Hava sıcaklığındaki düşüşlerin bazı sağlık problemleri ile mücadele edenler için ciddi tehlikelere yol açabileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, özellikle bacaklarında damar tıkanıklığı olan kalp damar hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İLTİHAP KALBİN DÜŞMANI
Özellikle kış aylarında, kalbe bağlı ölümler ve kalp krizi oranlarının arttığına dikkat çeken Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, “Soğuk havada vücut daha fazla enerji ye ihtiyaç duyduğu için sempatik sistem daha fazla çalışır. Bu da nabız ve tansiyonun yükselmesine, dolayısıyla kalbin üzerindeki yükün artmasına sebep olur. Kalp-damar hastalığına yatkın kişilerde bu faktörler kalp üzerindeki stresi arttırarak kalp krizini tetikler” dedi. Vücutta iltihap hücrelerinin artışının kalbi olumsuz yönde etkilediğini de hatırlatan Doç. Dr. Çatakoğlu, “Grip ve üst solunum yolu hastalıkları sırasında vücuttaki iltihap hücrelerinin daha aktif hale gelirler. Bu da kalp hastalarında krizi riskini artırır” diye konuştu.

DAMAR SOĞUKTA BÜZÜŞÜR
Damarların önemli özelliklerinden birinin, sıcakta ve soğukta gevşeyip, kasılabilmeleri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Murat Aksoy, “Bu nedenle hamam veya sauna gibi sıcak bir yere girdiğimizde yüzümüz kızarır ve soğukta rengimiz solar. Soğuk havalarda damarlarımız kasıldığı ve daraldığı için üşüyen bölgenin kanlanması azalır. Kalp-damar hastalarında soğukta gelişen en önemli sıkıntı da bu aşamada ortaya çıkar. Özellikle bacaklarında damar tıkanıklığı olanlar soğuğun da etkisiyle ani damar tıkanmasına bağlı olarak pıhtı atması sebebiyle akciğer embolisi, kalp krizi ve felç riski yaşayabilirler. Bu sebeple daha önce damar tıkanıklığı yaşamış ve hali hazırda tıkanıklığa bağlı olarak kan sulandırıcı ilaç kullananların mümkünse soğukta dışarı çıkmamaları gerekir” diye konuştu.

ÇORAP BİLEĞİ SIKMASIN
Ayaktaki kan dolaşımını daha fazla bozmamak için çok sıkı olmayan ama soğuktan koruyacak çoraplar tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Aksoy, ayakta dolaşım bozukluğu olanların uzun süre ayakta kalmaları ya da birkaç saatten uzun yolculuğa çıkmaları durumunda mutlaka varis çorabı giymeleri gerektiği konusunda da ikâzda bulundu.

Yatağınızdan ani kalkmayın

Doç. Dr. Çatakoğlu, kalp damar hastalarını uyardı:
¥ Güne yavaş başlamak gerekir. Tansiyon özellikle sabah saatlerinde daha yüksektir. Güne yavaş ve huzurlu başlanırsa tansiyon ve nabız değerleri kendini gün içindeki koşturmacaya daha rahat adapte olacaktır
¥ Soğuk havaya çıkarken vücuttan ısı kaybını azaltmak gerekir. En çok ısı kaybı baş ve ellerden olduğu için bu bölgeler korunmalıdır. Kalın tek kat kıyafet yerine ince birkaç kat kıyafet üst üste giliyebilir.
¥ Soğuk havada sigara içmek kalp damarlarının büzüşmesini arttıracağı için oldukça tehlikelidir.
¥Kış aylarında kilo almaya daha meyilli olunduğu için kalp riskini artıran yağlı ve unlu yiyeceklerden uzak durmak gereklidir. 

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)