adscode
adscode

Sporda yeni heyecan: Hemsball

GENÇLİK ve Spor Bakanlığı Herkes İçin Spor Federasyonu'nca desteklenen 'Hemsball' adlı yeni spor branşı, Balıkesir'de de hızla yayılıyor. Kentte bu spor dalının gelişmesi için ard arda kurslar açılıyor.

Sporda yeni heyecan: Hemsball
Türkiye'den Haberler
Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü'nce iki yıl önce spor branşı olarak onaylanan 'Hemsball', Herkes İçin Spor Federasyonu'nca da desteklendi. Bu yeni spor branşı, yerli ve yabancı katılımcıların da takdirini aldı. Ayrıca akademik çevrelerin dikkatini çekti. Yaşanan gelişmelerin ardından tekvando antrenörü Oğuzcan Yıldırım, bu sporu Balıkesir'de de yaygınlaştırmak için harekete geçti. Önce Hemsball antrenörlük kursunu tamamlayan Yıldırım, ardından geçen yılın Aralık ayında Yıldırımspor Hemsball Kulübü'nü kurdu. Dünyanın ilk ve tek Hemsball Kulübü unvanını aldı. Hemsball Türkiye'de ve dünyada yeni tanınmaya başlarken, Oğuzcan Yıldırım çeşitli yaşlardan 15 sporcu ile başlayıp bu günlerde 25'e çıkan kadrosuyla çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve belediyelerle temaslarda bulunup sporun yaygınlaşmasına katkı sağlamaya çalıştı. 

"YÜZDE 100 YERLİ SPOR"

Oğuzcan Yıldırım, bu branşı 'Yüzde yüz Türk sporu' olarak nitelendirirken şöyle dedi:

"Hemsball'ı her yaş gurubu yapabilir. 3 yaşından 93 yaşına kadar olan herkes bu sporu yapabilir. Bu spor öyle bir spor ki psikomotor tekniklerinin hepsini kapsıyor. Beyin fonksiyonlarından fiziksel tüm aktiviteleri içeren harika bir spor. Bu Türk sporudur ve bir milli akımdır. Herkesin bir kere bu oyunu oynamasını denemesini istiyorum. Şu anda Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bu spor faal bir şekilde sürdürülüyor. Bizim avantajımız dünyada ilk resmi spor kulübü oluşumuz. Şimdi çeşitli kulüp bünyelerinde okullarda herkese tanıtılıyor ve oynatılıyor. Bu oyunun temeli, ayak basma tablası üzerinde durup, çember içindeki alana topu atarak karşı tarafın yakalayamamasına dayanmaktadır. Oyun esnasında 400-500 kalori harcıyorsunuz. Beyin sol lobunuzu, psikomotor özelliklerinizi çalıştırabildiğiniz bir spor dalı. Yakın bir zamanda da kulüpler arası karşılaşmalar başlayacak. Şu an çok tanınan bir alan değil ancak çok kısa sürede halkımız bu sporla uğraşacak. Bence bu spor olimpiyat oyunları arasına alınması gereken bir spor. Çünkü Tamamen Fair Play kuralları içerisinde oynanıyor, rakibe temas yok, şiddet yok, hak edenin kazandığı bir spor."

BİLGİ VERDİ 

Yıldırımspor Kulübü Başkanı Oğuzcan Yıldırım, her yaştan insanın Hemsball'ı rahatlıkla oynayabileceğini, çok zevkli ve eğlenceli olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Kapalı ve açık alanlarda rahatlıkla 2 ya da 4 kişiyle oynanabilir. Oyun kura atışıyla başlar. Oyuncular karşılıklı ayak basma tablalarında durarak topu ortadaki çembere değdirmeden ortasından sektirerek rakibin tutamamasını sağlayacak atışlar yapar. Top rakip alana düştüğünde ya da rakip topu alamadığında sayı kazanılır. Topu atan kişi topu çembere çarptırırsa sayı rakibin hanesine yazılır. Hemsball be set üzerinden oynanır. Her sette 12 puan alan seti alır. Üç seti alan maçı kazanır. Maçı iki müsabaka, bir masa hakemi yönetir. Oyun alanı minikler için 3x1.23 santim, büyükler için 4x1.55 santim ölçülerinde olan dikdörtgen, serbest düz, pürüzsüz ve sert bir zeminden oluşur. Alan, hemsball sahası sınırlarına her yönden en az iki metre uzakta olacak şekilde tesis edilir. Oyun alanını belirleyen tüm çizgiler 4 santimetre genişliğindedir. Çizgiler, zemin renklerinden farklı ve oyuncular ile hakemlerin net olarak görebileceği zıt renklerdedir."

OYUN HAKKINDA

Hemsball oyununda, topu tutabilmek ve servis atabilmek için, el, göz, ayak koordinasyonuna, odaklanma ve konsantrasyona, sahip olmak gerekiyor. Hemsball'ın ismi oyunda ortaya konan performansın baş harflerinin bir araya gelmesi ile oluşuyor. H; Hand-el, E; Energy-enerji, M; Move-hareket, S; Stability-denge, Ball; top.
Hilmi DUYAR/BALIKESİR, (DHA)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)