adscode
adscode

Sürücü Kurslarında Servis Şoförleri İçin Eğitim Düşünülüyor

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci, servis şoförlerinin eğitimini sürücü kurslarının içine program olarak koymayı düşündüklerini bildirdi.

Sürücü Kurslarında Servis Şoförleri İçin Eğitim Düşünülüyor
Türkiye'den Haberler

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, servis şoförlerinin eğitimini sürücü kurslarının içine program olarak koymayı düşündüklerini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen "Okul Servis Şoförleri Eğitici Eğitimi Semineri", Antalya'da yapıldı.

Belek turizm bölgesindeki bir otelde gerçekleştirilen seminerin açılışında konuşan Yelkenci, son zamanlarda neredeyse her gün okul servis araçlarıyla ilgili basın yayın organlarında bir haber çıktığını söyledi.

Servis araçlarının karıştığı kazaların veya olumsuzlukların sorumlusunun tek bir kişi olmadığını, herkesin bu konuda kendisine pay çıkarması gerektiğini vurgulayan Yelkenci, "Haberi dinlediğimizde ya bir ihmal ya kasıt ya da yanlış yapılan başka bir şey oluyor. Özgecan hadisesi kayıtlara geçti, başka örnekler de var. Tepkimizi koyuyoruz ama kendimizi bir yana ayırıyoruz. Bir vatandaş olarak bunu yapmaya hakkımız yok, bir emniyet mensubu, bir eğitimci olarak da hiç yok" dedi.

Öz eleştiri yapılmadan yol kat edilemeyeceğini anlatan Yelkenci, meselenin herkesin meselesi haline gelmesi ve içselleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Servis şoförünün kültüründen konuşmasına, dinlediği müzikten servis araçlarının konforuna kadar bütün her şeyin öğrencilere etki ettiğine dikkati çeken Yelkenci, "Öğrenciye, kırılacak bir cam eşyayı taşırken gösterilen hassasiyet gibi hassasiyet gösterilmesi gerekir. Bu kültürü bütün servis şoförlerine verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Yelkenci, "Esas itibarıyla servis şoförlerinin eğitimini, sürücü kurslarının içine program olarak koymayı düşünüyoruz. Servis şoförlerinin kapsamlı bir eğitimden geçmelerini sağlayacağız" ifadesini kullandı.

Bir yılda bin 454 kaza

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan da toplumun her kesimini etkileyen trafik kazaları nedeniyle dünyada yılda 1 milyon 250 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla insanın da yaralandığını belirtti.

Çocuk yaralanmalarının önemli bölümünün okula giderken ve dönerken meydana geldiğine dikkati çeken Avan, trafik içindeki en savunmasız gruplardan çocukların can güvenliğinin sağlanması için acil tedbir alınması gerektiğini dile getirdi.

Avan, "2014 yılında Türkiye'de okul servis araçlarının karıştığı bin 454 kaza meydana geldi. Bu kazalar nedeniyle olay yerinde 12 kişi hayatını kaybetti, 3 binin üzerinde kişi de yaralandı" dedi.

Geçen yıl 74 bin okul servis aracının yaklaşık 261 bin kez denetlendiğini, 84 bin 367 ceza uygulandığını bildiren Avan, uygulanan denetim ve cezaların kazaları belli bir noktaya kadar azalttığını fakat mühendislik, eğitim, ilk yardım ve denetimlerin birlikte ele alınması gerektiğini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Ercan Alpay ise bakanlık tarafından çok önemsenen seminerde temel ilk yardım, trafik ihlalleri, hızın sürüş güvenliğine olan etkisi, araç içi davranışlar, stres yönetimi, çocuk ve trafik gibi konuların işleneceğini kaydetti.

Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay da okula servis aracıyla gidip gelen bir çocuğun günde yaklaşık 1-1,5 saat geçirdiği servis araçlarında diyaloğun, çalınan müziğin ve davranışların doğrudan çocukları etkilediğine işaret etti.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)