adscode
adscode

'Taksit esnetme' çalışması sektörü sevindirdi

BDDK Başkanı Akben'in kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının esnetilmesiyle ilgili açıklaması, kuyumcular ve mobil telefon satıcılarını umutlandırdı.

'Taksit esnetme' çalışması sektörü sevindirdi
Türkiye'den Haberler
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in AA Finans Masası'nda yaptığı kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının esnetilmesiyle ilgili açıklaması, kuyumcular ve mobil telefon satıcılarını umutlandırdı. 

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BDDK’nın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğine göre cep telefonu alımında kredi kartıyla taksit uygulamasına 31 Aralık 2013'te yasak getirildiğini anımsattı.

"Yasak, parasını denkleştiremeyeni vurdu"

20 aydır uygulamada olan bu yasakla, cep telefonuna sahip olunmasının zorlaştırıldığını savunan Ekşi, "Aslında, bu yasaklamadan gelir düzeyi düşük tüketicilerin daha fazla etkilenmiş olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Yasakla birlikte bin liranın altında satılan telefon sayısında azalma gerçekleşirken, daha pahalı telefonlarda satışın göreceli olarak düşmediğine dikkati çeken Ekşi, son 20 ayda bin liranın altındaki cep telefonu satış tutarının yüzde 57’den yüzde 38’e düştüğünü söyledi.

Parası olan kişilerin taksite ihtiyaç duymadığını dile getiren Ekşi, şunları bildirdi:

"Yasak parasını denkleştiremeyeni vurdu. Kuyumcudan kredi kartıyla, taksitle cumhuriyet altını alıp, hemen ardından bozdurup, sonrasında aldığı nakitle cep telefonu alan binlerce tüketici var. Bir yanda 4,5/5G ihalelerini konuşuyoruz, diğer tarafta kredi kartına taksitle pırlanta satılırken, cep telefonlarına taksit yasağını halen sürdürüyoruz. Açıkçası bizler bu durumu makul bulmuyoruz. Cep telefonu alımlarında kredi kartına en az 9 aya kadar taksit yapılabilmeli. Böylece düşük gelir düzeyine sahip tüketiciler başka ödeme şekilleriyle yüksek faizlerle satın alma ve kayıt dışı yollara itilmemeli."

"9 ay taksit kuyumculuk sektörüne de getirilmeli"

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da BDDK'nın söz konusu yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle kuyumcuların da taksitli altın ve mücevher satışı uygulamasına son verildiğini hatırlattı.

Bu uygulamanın kuyumculuk sektöründe büyük sıkıntılara neden olduğunu vurgulayan Çavuşculu, bunun üzerine kuyumcu meslek odalarının girişimleriyle 22 Ekim 2014'te söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikle kuyumculara 4 taksit imkanı getirildiğine işaret etti.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle getirilen 4 ay taksitin, kuyumculuk sektörüne yeterli geldiğini ifade eden Çavuşculu, " BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in açıkladığı 'taksit esnetme' çalışması biz kuyumcuları çok umutlandırdı. Biz de diğer sektörlere tanınan 9 aytaksit imkanının kuyumculuk sektörüne de getirilmesini istiyoruz. Bu konuyu iletmek üzere BDDK Başkanı Akben'den randevu talep ettik" dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)