adscode
adscode

Tanal'dan Özel Okul Öğretmenlerine Büyük Destek!

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut TANAL; özel okullarda çalışan eğitim personelinin yaşadığı mağduriyetler hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yazılı soru önergesi verdi.

Tanal'dan Özel Okul Öğretmenlerine Büyük Destek!
Türkiye'den Haberler
Atanamayan öğretmenlerin son çaresi olarak görülen özel okullarda kurum yetkililerin öğretmenlerin bu zor durumundan faydalanarak hukuka aykırı sözleşme imzalattıklarını belirten Tanal, sözleşme süresinin 1 yıl olarak belirlenmesi nedeniyle öğretmenlerin her an kaygı ve endişe içinde olduklarını belirtti.
 
Sözleşme hükümlerine insan haklarına ve özgürlüklerine tamamen aykırı şartlar eklendiğini ortaya koyan Tanal, bu konudan Bakanlığın ne kadar haberdar olduğunu ve özel okulların nasıl denetlendiğini sordu. Bu şartlardan bazılarının; bayan öğretmenlerin hamile kalmaması, kurum aleyhine eleştiri ve beyanda bulunulamaması, fazla mesai ücreti talep edilememesi gibi keyfi ve hukuka aykırı şartlar olduğunu ifade eden Tanal, KPSS yolu ile atanamayan öğretmenlerin geçimini sürdürebilmesi için bu hükümleri kabul etmek zoruna kaldıklarını ve iş bulamama tehdidi altında seslerini çıkaramadıklarını belirtti ve bu mağduriyetlerin giderilmesi için bir de kanun teklifi verdi.
 
Mahmut Tanal,Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yönelttiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi;
 
1-Anayasa ile güvence altına alınan özel eğitim kurumlarıyla ilgili esasları düzenleyen 5580 Sayılı Özel Öğretim Kanunu'nun 9.maddesinde düzenlenen; yönetici, öğretmen, uzman öğretici ile kurum arasında imzalanacak 1 yıl süreli sözleşme şartı nedeni ile kurumların 1 yıla yaklaşan zaman içerisinde öğretmen ve öğreticilerin sözleşmelerini, haklı nedenle fesih sebebine dayanarak tazminatsız ve ihbarsız feshettikleri, Bakanlığınız tarafından bilinmekte midir?
2-Üniversite eğitimini tamamlayan ve atanamayan binlerce öğretmene çalışma imkanı sağlaması gereken özel eğitim kurumlarının, özel şartlar başlığı altında yürürlükteki mevzuata tamamen aykırı hükümler koydukları Bakanlığınız tarafından bilinmekte midir?
3-Bazı kurumlar tarafından sözleşme hükümlerinde, bayan personelin sözleşme süresi içerisinde doğum yapması halinde, bu durumun sözleşme ihlali sayılarak iş akdinin ihbarsız ve tazminatsız feshedileceğinin yer aldığı bilinmekte midir? Bu durum temel insan haklarına ve özgürlüklerine aykırı değil midir?
4- Bunun yanı sıra, iş sözleşmelerinde; mesai saati dışı ya da cumartesi-pazar günlerinde, kurum yetkili organlarınca kararlaştırılan her türlü idari ve mesleki etkinlikte, özel görevlerde yer almayı peşinen kabul ve taahhüt edeceği hükmünün yer aldığı bilinmekte midir?
5- İş akdi niteliğinde olan bu sözleşmelerde kurumdan hiçbir şekilde; ücret, ek ücret, fazla mesai vb. taleplerinde bulunulamayacağının dayatıldığı bilinmekte midir?
6-Öğretmenlik mesleğini ifa ederek geçimini sağlamak adına her türlü dayanaktan yoksun olan bu sözleşmeleri imzalamak zorunda kalan vatandaşlarımıza; önceden hazırlanarak dayatılan bu sözleşmeler ile hiçbir şekilde haklı nedenle fesih hakkı tanınmadığı, bu hakkın yalnızca kuruma tanındığı bilinmekte midir? 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)