adscode
adscode

Tanrım Beni Başkan Yarat

20 bini aşkın insanın belediye başkanı olma hayaliyle koştuğu büyük yarış pazar günü sona erecek. Birçok başkan adayı kendisinin doğuştan başkan olduğuna ve olacağına inanıyor. Ancak pazartesi günü sadece…

Tanrım Beni Başkan Yarat
Edebiyat
Seçim yarışında fark yaratabilenler başkan seçilirken geriye kalan 17 bin aday hayallerini 5 yıl sonrasına erteleyecek.


Seçim sonuçları pazar akşamı ilerleyen saatlerde belli olacak ama 52 milyon 695 bin 832 seçmenin tercihi şimdiden belli! Yıllarca siyasetin mutfağında muhtelif danışmanlık hizmetlerinde bulunan araştırmacı – yazar Yavuz Saltık’ın 2008’de 2009 yerel seçimleri için kaleme aldığı, 2014 seçimleri için genişletilmiş ikinci baskısı yapılan “Tanrım Beni Başkan Yarat” isimli kitabında seçimi kazanacak adaylar açıklanıyor.
Kitapta bir isim listesi yok ancak “Benden başkan olur mu?” diye soran adaylar için net cevaplar var. Belediye başkanlığına giden yolun nereden geçtiğinin tarif edildiği kitap, 2009 seçimlerinde olduğu gibi 2014 yerel seçimleri adayları için de rehber niteliğinde.

30 MART ÖNCESİ NE YAPMALI?
İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde adaylar için seçim kazandıracak tavsiyeler sıralanıyor.
“Dişleriniz kötü görünüyorsa yaptırmaya ama saç ektirmek veya boyatmak gibi kolay anlaşılır fizik değişikliklerine gitmemeye, cenaze ve düğünlerde mutlaka görünmeye, yöreyle ilgili istatistikleri ezberlemeye itina göstermeniz gerekiyor” gibi yüzlerce çok net tavsiyelerin yer aldığı kitap, adayın seçim sürecini tamamlayana kadar hata yapmasını engelliyor.
Kitapta seçmenin kararını vereceği ya da kararını değiştirmesine neden olacak son günlerde adayların nasıl güçlü çıkışlar yaparak oylarını artırabileceklerinin tüyoları veriliyor.

30 MART SONRASI
Yavuz Saltık’ın kitabının ikinci bölümü, seçim sandığından zaferle çıkarak başkanlık koltuğuna oturmayı başaran adaylara yönelik. Yeni başkanın seçim gecesinde ve başkanlık koltuğuna oturduğunuz anda ilk yapması ve yapmaması gerekenler birer birer sıralanıyor.
“Tanrım Beni Başkan Yarat” isimli eser belediye başkanlarının 5 yıllık görev süresi boyunca masasından eksik etmeyeceği başucu kitabı niteliğinde.
 
YAVUZ SALTIK: “TÜRKİYE'DE SEÇİM ÇETELERİ VAR!”
“On yıl kadar siyasi araştırma projelerinin içinde yer aldım, pek çok seçim kampanyası yürüttüm. Belediyelerde danışmanlık yaptım ve sukûtu hayale uğradım. Belediye başkanlığının okulu olmadığı ve o süzgecin deliği çok büyük olduğu için herkes aday olabiliyor. Orta ölçekli bir şirkette bile daha yetişmiş aday bulmak mümkünken belediyede buna dikkat edilmiyor. Birikimlerini sadeleştirerek ve içine mizah unsuru da katarak bir kitap haline getirdim. Kitap, adayın hangi partiden aday olacağı kısmından başlıyor, bir dahaki seçime değin ne yapması gerektiğine kadar her konuya değiniyor.

MAKAM ARABASI ALMA SEVDAŞINA DÜŞMEYİN

ABD'de bir seçim bittiğinde diğer seçimin startı verilir. Bizde ise başkan olduktan sonra hemen birileri başkana makam arabası alma sevdasına düşüyor. En büyük yanlışlardan diğeri de maaş belirlenmesi aşamasında yaşanıyor, ihale dağıtmalarda sıkıntılar oluyor.
Vatandaş giyime kıyafete oy vermiyor ama görünümünün düzgün olması başkanlıkta avantaj. Belediye kapısını, bir dükkan gibi kendi kilitleyen başkan gördüm. Bilgisayar, internet kullanmasını bilmeyen belediye başkanı var.

OYLARI % 5 BİN ARTIRDIĞIMIZ SEÇİMLER OLDU

İki türlü çalışma yapıyorum. Birisinde seçimin ana yapısını kurup, her bir iş için birilerini görevlendiriyorum. Haftada bir denetliyorum. İkincisinde ise tamamen merkezin başında bulunup sistemi yönetmek üzerine yapıyorum.
Şimdiye kadar 10 belediye başkan adayına hizmet verdim. Hepsi seçilemedi, şerefli mağlubiyetlerim de var yani. Oylarını yüzde 5 bin artırdığımız ama kaybettiğimiz seçimler oldu. Beş tanesini de kazanmışızdır. Kazanmayı garantileyen adamlara çok denk gelmiyorum. Bana daha çok buradan yırtılabilir, buradan seçim döndürülebilir diyen insanlarla çalışmayı seviyorum.

EKİPTE MİZAHÇI OLMALI
Adaylar özellikle genel seçimlerde kurmay ekibin içerisinde mizahçıları bulundurmalı. Mizah iletişimde iyi bir unsur. Belediye başkanları farklı stratejiler geliştirmeli? Elli yıllık vizyon çizmek gerekir. Bizde kentler başkandan başkana değişiyor.

YÜZ KIZARTICI SUÇ İŞLEMEMİŞ OLMALI

Çalışmayacağım parti yok ama kriterlerim var. Yüz kızartıcı bir suç işlememiş olması gerekiyor. Bir seçim kampanyası seçimi kazandırmaz. Ben sadece süreç içerisinde hata yapmasını engelliyorum, bir iki puan da kazandırmak. Rüzgâr da arkanda olacak yani. Türkiye'de seçim çeteleri var. İşadamının parasını yemeye çalışıyorlar. Gidip on-on beş kişiye farklı yerlerde "Abi sen aday ol!" diyorlar ve onu siyasete hazırlayıp parasını yiyorlar.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)