adscode
adscode

Tansiyon hastalarının yaptığı 9 hata

Yük­sek tan­si­yon top­lu­mu­muz­da yüz­de 30-35 ora­nın­da gö­rü­lü­yor. Bu oran 18 ya­şın­dan son­ra ka­dın­lar­da yüz­de 35, er­kek­ler­de ise yüz­de 30 ola­rak de­ği­şi­yor. Nor­mal tan­si­yon de­ğer­le­ri…

Tansiyon hastalarının yaptığı 9 hata
Sağlık
Vücudumuzda dolaşan kan, organların ve dokuların beslenmesi için gerekli olan oksijeni ve besin maddelerini taşıyor. Taşırken de damarlarda bir basınç yükselmesi oluşuyor. Bu basıncın normalden fazla olması yüksek tansiyon ya da hipertansiyon olarak adlandırılıyor. Toplumda beş hastadan dördünde ilaç kullanılmasına rağmen tansiyonun kontrol altına alınamadığını belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Aktaş, tansiyon hastalarının sık yaptığı 9 hatayı şöyle sıraladı:

1.İlacı kısa süre kullanıp, tansiyon normale inince hekime sormadan bırakıyor.

2.Ömür boyu tansiyon ilacı kullanması gerekenler durumu kabullenemiyor, ilacı hiç kullanmamayı tercih ediyor.

3.Tansiyonu yılda bir-iki kez ölçtürmek gerekiyor. Birçok insan tansiyonunu ölçtürmüyor, ihmal ediyor. Tansiyon hastaları da ihmal ediyor.

4.Belirtileri önemsemiyor, geç doktora gidiyor, organ hasarı olunca anlaşılıyor.

5.Spor yapmıyor, hareketsiz yaşıyor.

6.Tuz tüketmekte ısrar ediyor, miktarını ayarlayamıyor.

7.Fazla kilolarıyla yaşıyor. Sağlıklı beslenme diyeti yapmıyor.

8.Hastaların önemli bir kısmı 'benim vücudum tansiyona alışık, bir şey olmaz' diyor.

9.İlaç kullanıyor ancak düzenli kontrole gitmediğinden doz ayarlaması yaptırmıyor.

'Geliyorum' diyor ama önemsemiyoruz

yüksek tansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, ense sertliği, sık idrara çıkma, çarpıntı, göğüste sıkışma hissi, burun kanaması, çok fazla yükselince gözlerde çift görme, dilde peltekleşme, el, ayak ve vücutta karıncalanma yer alıyor. Bu belirtileri fark ediyoruz ama günlük hayatımızda geçiştiriyoruz. Dr. Neslihan Aktaş, bu belirtilerin hiçbirinin sadece tansiyona özel olmadığını, başka hastalıklarda da bulunduğunu, bu nedenle hastaların tansiyona özel belirtilerdir diye şüphelenmediğine değinerek, "Bu yüzden şikayeti olmayanların da yılda bir - iki kez tansiyonunu ölçtürmesi gerekiyor. Tansiyonlarını en iyi takip edenler kadınlar. Erkekler ciddi şikayet olmadıkça hekime başvurmuyor. Oysa kontrol edilmeyen yüksek tansiyon kalp, gözler, böbrekler ve birçok organda ciddi hasara yol açabiliyor" dedi.

Mevsim geçişleri ve stres de etkiliyor

Tansiyon değerlerinin değişmesinde mevsim geçişleri, yoğunluk, günlük yaşam stresinin de etkili olduğunu hatırlatan Dr. Neslihan Aktaş, gerekirse bu dönemde, ilaç başladıktan bir ay sonra, sonrasında ise üçer aylık dilimlerle ilaç dozunu ayarlamanın önemine değindi.

İlaca rağmen sorun yaşanabiliyor

Tansiyon ilaçları konusunda kamuoyunda uzun yıllardır tartışmalar oluyor. İlaç kullanmasına rağmen 5 hastadan 4'ünde kan basıncı yetersiz olarak sağlanıyor ya da hastaların yüzde 30'unda böbrek hasarı meydana gelebiliyor. Bu durum yeterli tedavi alamamaktan ya da hastalığın tanısının geç konulmasından kaynaklanıyor. Yüksek tansiyonun 'primer hipertansiyon' olarak adlandırılan türünün yüzde 90'ının nedeninin bilinmediğini ancak tansiyonun tek başına kalbin yükünü artırdığını anlatan Dr. Neslihan Aktaş, fazla kilo, kan yağlarının yüksekliği, sigara, hareketsiz yaşam nedeniyle de bu yükün daha da arttığını vurguladı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)