adscode
adscode

Tarih öncesinden günümüze şizofreni serüveni bu sergide

Şizofreni Dostları Derneği Başkanı Mesut Demirdoğan, şizofreni hastalarının ilaç kullanımını düzenli hale getirmesiyle aile, iş ve sosyal yaşantılarını sürdürmelerinin mümkün olabileceğini bildirdi.

Tarih öncesinden günümüze şizofreni serüveni bu sergide
Sağlık
Şizofreni Dostları Derneği Başkanı Mesut Demirdoğan, şizofreni hastalarının ilaç kullanımını düzenli hale getirmesiyle aile, iş ve sosyal yaşantılarını sürdürmelerinin mümkün olabileceğini bildirdi.

Şizofreni hastalarının ne hissettiklerini, neler düşündüklerini, nasıl davrandıklarını anlatan "Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni" sergisi Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezinde açıldı.

Demirdoğan, kendisinin de 30 yıldır şizofreni hastası olduğunu ve eğer düzenli ilaç kullanılırsa bireylerin kendisi gibi tekrar sosyal yaşama dönebileceklerini anlattı.

Mesut Demirdoğan, hastaların ilaç kullanımını düzenli hale getirmesiyle aile, iş ve sosyal yaşantılarını sürdürmelerinin hatta kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılamalarının mümkün olabileceğini belirterek, "Dernekte şizofreni hastası olup devlet ve diğer kurumlarda çalışan arkadaşlarımız var. Evli olan arkadaşlarımız var" dedi.

Şizofreninin zor bir hastalık olduğunu aktaran Demirdoğan, şunları kaydetti:

"Hastalık sadece kişinin kendisi ile ilgili değil, çevrenin bilgisizliği, önyargıları, hastalıkla ilgili yayınlanan yalan yanlış bilgiler ile de ilgili. Bunlara örnek basında çıkan şizofreni ile ilgili olumsuz haberler gösterilebilir. Mesela bir şizofreni hastası olaya karıştığı zaman basın bunu çok abartılı şekilde 'şizofreni hastası dehşet saçtı' diye hemen bir damgalama yoluna gidiyorlar. Bu haberler bizi gerçekten çok üzüyor. Şizofreni ile ilgili doğru bilgilendirme yapılmasının farkındalık yaratılmasında önemli olduğunu düşünüyorum. Sergimiz ve bu gibi projelerin bu anlamda herkes için faydalı olduğunu düşünüyorum. Toplumda varolan ön yargıların kırılmasına yardımcı olan böyle projelerin içinde olmak bizleri mutlu ediyor." 

Sergide, bir şizofreni hastasının, hastalığın en yoğun döneminde neler hissettiğini deneyimlemeye imkan veren "Empati Kabini" ile bilimsel kanıtların bulunmadığı ve hekimlerin ellerindeki tedavi yöntemlerinin kısıtlı olduğu dönemde, şizofreni hastalarının tedavi amacıyla nelere maruz kaldığını gösteren "Dönen Yatak" gördü.

Sergi, 31 Mart Perşembe gününe kadar pazartesi günleri hariç 10:30-19:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek.


AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)