adscode
adscode

'Tarihi okulun kapatılması' meclis gündeminde

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım KAYA, Ankara Sarar İlköğretim Okulu'nun kapatılarak, yerine Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün taşınmasına ilişkin planlamayı Meclis gündemine taşıdı.

'Tarihi okulun kapatılması' meclis gündeminde
Eğitim
Güncelleme : 06-Jun-21 22:03

Ankara Sarar İlköğretim Okulu kapatılarak, yerine Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün taşınması planlanmaktadır. "Arsası “Renda” ailesi tarafından bağışlanan tarihi okulun bağışlanma amacından ve tarihinden kopartılmak istenmesini kabul etmiyoruz." diyen CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine de taşıdı.

Konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada Kaya şu sözlere yer verdi:

 

Ankara Sarar İlköğretim Okulu kapatılarak, yerine Saraçoğlu Mahallesi’ndeki Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün taşınması planlanmaktadır.

Tarihi Sarar İlköğretim Okulu’nun arsası Mustafa Abdulhalik Renda ve ailesi tarafından eğitim amaçlı kullanılmak üzere 1940’lı yıllarında Milli Eğitim Bakanlığına bağışlanmıştır. Okula arsa bağışı yapan Renda ailesinin isimlerinin baş harflerinden oluşan SARAR adı verilmiştir.

Mustafa Abdülhalik Renda, Mustafa Kemal Atatürk’ün yoldaşı ve yakın çalışma arkadaşlarındandır. Türkiye Cumhuriyeti´nin ilk yıllarında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Çankırı Milletvekilliği görevlerini yürütmüştür. Aynı zamanda Latife Hanım ile Mustafa Kemal Atatürk’ün nikah şahitliğini de yapmıştır.

Okulda 350 öğrencinin eğitim öğretim görmektedir;  diğer çalışanlar hariç 20 öğretmen görev yapmaktadır.

Okul ve derslik açığı ortadayken; pandemi sürecinde okul ve derslik ihtiyacı daha da artmışken; üstelik de tarihi değeri olan bir okulun Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kapatılmak istenmesi kabul edilemez. Okulun kapatılmak istenmesi kamuoyu tarafından da tepkiyle karşılanmıştır.

Tarihi değeri olan bir okulun kapatılmak istenmesi olsa olsa Cumhuriyetle hesaplaşmak isteyenlerin tarihi hafızayı silmek için geliştirdikleri sinsi planların bir parçası olabilir.

TBMM Başkanlığına verdiğim soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine de taşıdım. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları sordum:

Bu bilgiler kapsamında;

  1. Ankara Sarar İlköğretim Okulu’nun kapatılarak, yerine Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün taşınacağı iddiaları doğru mudur?
  2. Bağışçı Renda ailesinden izin alınmış mıdır?
  3. Eğitim amaçlı yapılan bağışın başka amaçlarla kullanılması etik midir?
  4. Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne daha uygun bir bina bulunması mümkünken neden tarihi okul binası kullanılmak istenmektedir?
  5. İddialar doğruysa öğrenci, öğretmen, öğrenci velileri ve kamuoyunun tepkisi dikkate alınarak karardan geri dönülecek midir?

Buradan okulda çocuğu okuyan tüm velilere çağrı yapıyorum; okulumuza, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkın.

Eğitim sendikalarına çağrımdır; tarihi okulumuza, öğrencilerimize ve okulda görev yapan öğretmenlerimize sahip çıkın…

1943 yılından bu yana okuldan mezun olmuş tüm isimlere çağrımdır; Cumhuriyete,  tarihimize ve kendi geçmişinize sahip çıkın… Okuduğunuz sınıflara ve sıralara sahip çıkmazsanız çocuklarınıza, torunlarınıza anlatacağınız okul anılarınızın izi silinecek!

Buradan Renda ailesine de bir çağrı yapmak istiyorum. Sizin eğitim için büyük ideallerle yaptığınız bağış amacı dışında kullanılmak isteniyor; buna izin vermeyin!

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk da bu sürece seyirci kalamaz. Milli Eğitim Bakanını da buradan uyarıyorum, Cumhuriyet tarihi ile hesaplaşmak isteyenlere fırsat vermeyin,  dur deyin… Artık yeter!

Son çağrımı Türkiye kamuoyuna yapmak istiyorum. Cumhuriyet değerlerine ve devrimlerine hep beraber sahip çıkalım.

Yıldırım KAYA
CHP Ankara Milletvekili

3 Haziran 2021


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)