adscode
adscode

Tarihte Bugün; Barış Manço

1 Şubat tarihinin unutulmaz olayları....

Tarihte Bugün; Barış Manço
Tarihte Bugün
Uzun saçları ve yüzükleriyle akıllara kazınan, birbirinden güzel şarkılarıyla milyonlarca insanın gönlünde özel bir yeri olan sanatçı Barış Manço'yu vefatının 17. yıldönümünde sevgiyle, rahmetle anıyoruz.

Onu geride bıraktığı hatıralarıyla bir kez daha yad ediyoruz. 

 

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

Mehmet Barış Manço (2 Ocak 1943; Üsküdar, İstanbul - 1 Şubat 1999; Kadıköy, İstanbul), Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı ve TVprogramı yapımcısı. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Müziğe başlangıcıGalatasaray Lisesi'nde oldu. Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi'nde tamamladı. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı.

Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca,Flemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya'nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı'na layık görüldü.



GENÇLİĞİ

Devlet konservatuarı klasik Türk sanat müziği hocası, sanatçısı ve yazar Rikkat Uyanık ve Hakkı Manço çiftinin ikinci çocuğu olan Mehmet Barış Manço 2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar Zeynep Kâmil Hastanesi'nde doğdu.II. Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi Mehmet Barış adını verdi.Oğlu Doğukan Manço katıldığı bir söyleşi de "Babam 1943'te İstanbul'da doğdu ve Türkiye'de ilk Barış ismini aldı, esasında isim babası.

Barış ismi, 1941'de dünya savaşlarının ardından barışa duyulan özlemden doğdu. Amcam da 41 doğumludur, savaşın başlangıç tarihi. Ancak 1941 yılında babamın hiç görmediği amcası Yusuf vefat etmiş, lakabı Tosun Yusuf imiş. Bunun verdiği hüzünle Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço koymuşlar adını.

Babam ilkokula başladığı zaman da Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço'yu nüfus kaydından sildiriyorlar sadece Mehmet Barış Manço ismi kalıyor" açıklamasıyla babasının Türkiye'de ilk Barış isimli kişi olduğunu ve adının Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço olduğunu söylemiştir. Dört çocuklu ailede Savaş, İnci ve Oktay adlarında üç kardeşi vardı. Konservatuardaki çalışması sırasında Zeki Müren'in de hocalığını yapan Rikkat Uyanık daha sonraları Barış Manço'yla beraber televizyon programlarına da katıldı, şarkı söyledi.

Aile kökenleri İstanbul'un fethinden sonraKonya'dan Selanik'e göç etmiş ve savaş yıllarındaki zorluklar nedeniyle I. Dünya Savaşı sırasında İstanbul'a göç etmişti. Üç yaşındayken anne babasının ayrılığından sonra Barış Manço, babası ile yaşamaya başladı. Babasıyla birlikte sık ev değiştirdi ve cihangir'de, Üsküdar'da, Kadıköy'de ve kısa bir süre için Ankara'da yaşadı.

İlkokula abisi Savaş ve ailenin en küçük ferdi olan kız kardeşi İnci'nin de okuduğu Kadıköy Gazi Mustafa Kemâl İlkokulu'nda başladı. 4. sınıfı Ankara Maarif Koleji'nde okudu ve ilkokulu Kadıköy'deki başladığı okulda tamamladı. Yatılı olarak Galatasaray Lisesi'nin orta bölümüne devam etti. 1957'de amatör olarak müzikle ilgilenmeye başladı. 4 Mayıs 1959'da babasının ölümü üzerine Galatasaray Lisesi'nden ayrılarak, eğitimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladı.

1957'de amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlayan Manço, 1958 yılında ilk grubu Kafadarlar grubunu kurdu. Ortaokul yıllarında kurulan bu grup rock'n roll coverları yaparken, Barış Manço'da ilk bestesi Dream Girl'ü bu dönemlerde yaptı ve Ankara'da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu. İkinci grubu Harmoniler'de yine Galatasaray Lisesi'ndeki arkadaşları vardı. 1959'da Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk konserini verdi.

VEFATI

31 Ocak 1999 gece saat 23:30 civarında İstanbul'un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi'nde aynı gece saat 01:30'da hayatını kaybetti.Daha önce 1983 yılında bir kalp spazmı geçirmişti. 1991 yılında Devlet sanatçısı ünvanı aldığından dolayı  cenazesi için devlet töreni düzenlendi. Bu töreni, TRT, Kanal D, KANAL 6 canlı olarak kesintisiz yayınladı. star televizyon Manço Köşk'ten sevenlerinin düşüncelerini gün boyunca aralıksız paylaştı. 

3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi'ne getirilerek tören düzenlendi, akabinde Levent Camisi'nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca'daki Mihrimah Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi.Mezarına "Gesi Bağları" yorumundan ötürü Kayseri'nin Gesi beldesinden getirilen toprak da kondu.Ölümünün duyulmasının ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bazı siyasetçiler başsağlığı mesajı yayınladılar.            

Efsane gazeteci İpekçi için 37. ölüm yıldönümü

İlköğrenimini gördükten sonra Galatasaray Lisesini bitirdi. Sonra bir müddet Hukuk FaküItesine devam etti. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Ali Naci Karacan'ın çıkardığı Milliyet Gazetesinin yazı işleri müdürü (1954), bir süre sonra da genel yayın müdürü oldu.


1961 senesinden öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar aynı gazetenin başyazarlığını da yürüten Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi vazifelerde bulundu. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savundu.

Suikast ve ölümü

1970'li yıllardaki anarşi ve terörün önlenmesi için iktidarla muhalefet liderleri arasında da yapıcı bir diyalog kurulmasından yana olan, devlet yönetiminde partizanlığın ve duygusallığın yerini akılcı, çağdaş, ılımlı bir uygulamanın almasını isteyen İpekçi, 1 Şubat 1979 gecesi İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında arabasında iken Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü. Mehmet Ali Ağca'nın verdiği ifade de Abdi İpekçi'ye 5 - 6 el ateş ettiğini söylemiştir. Fakat olay yerinde 9 mermi ele geçirilmiştir. Bu da bir ikinci kişinin olduğunu göstermiştir. O da Oral Çelik'tir. Oral Çelik ve Mehmet Şener suikastı beraber planlamış Mehmet Ali Ağca da tetikçi olarak sonradan aralarına katılmıştır.

Mehmet Ali Ağca, İpekçi suikastinden idamla yargılanırken 1979 yılında ülkenin en iyi korunan askeri cezaevlerinden biri olan Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçırıldı.

Abdullah Çatlı, Bedrettin Cömert suikastinden aranırken 1978 Ağustos’unda Sakarya’da yakaIandı. 48 saat sonra serbest bırakıldı. Uğur Mumcu’nun İpekçi cinayetinin kilit ismi dediği Çatlı 1982 Şubat’ında bu kez ‘MHP’ davasıyla aranırken, Zürih’te Mehmet Şener ile birlikte sahte pasaportla yakalandı ve yine 48 saat sonra salıverildi.

Uğur Mumcu; ‘Şener iade edilirse İpekçi cinayeti aydınlatılır, yitirilen her saniye önemli.’ Diye yazdı. Ama değil saniye aylar geçti Şener yargılandı ve delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

Oral Çelik 1982 yılında İsviçre’de yakalandı. 10 gün sonra serbest bırakıldı. Türkiye’ye döndükten sonra Malatya’da süren bir cinayet davasında dosyada bir evrakın kaybolması üzerine tahliyesine karar verildi.

Ağca’nın, İpekçi cinayetinde tetik çektiğini söylediği Yalçın Özbey ise 1983 yılında Almanya’da işlettiği lokalde gözaltına alındı ve 2 ay sonra salıverildi.



 
Tarihte Bugün 1 Şubat 

İşte tarihte iz bırakan önemli olaylar ve gelişmeler;

1553 - Osmanlı İmparatorluğu ve Fransa Krallığı arasında İstanbul Antlaşması imzalandı.
1662 - Çinli general Koxinga, dokuz ay süren kuşatmadan sonra Tayvan adasını ele geçirdi.
1793 - Fransa, İngiltere ve Hollanda'ya savaş ilan etti.
1814 - Filipinler'deki Mayon yanardağı lav püskürdü: yaklaşık 1200 kişi yaşamını yitirdi.
1861 - Amerikan İç Savaşı: Teksas, Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrıldı.
1884 - Oxford English Dictionary'nin ilk baskısı yapıldı.
1887 - ABD'de emlakçılık yapan Harvey Henderson Wilcox ve karısı Hollywood isimli çiftliklerini tapu dairesinde kayderttirdi. Los Angeles'in batısındaki araziye telefon, elektrik, gaz ve su getirttiler. Amerikan sinema endüstrisi burada doğdu.
1895 - Lumiere Kardeşler, sinema makinasını icat ettiler.
1896 - Giacomo Puccini'nin La bohème operası ilk kez İtalya'nın Turin şehrinde sahnelendi.
1913 - Grand Central Terminal, New York'ta açıldı: dünyanın en büyük tren istasyonu.
1915 - 20th Century Fox film şirketi kuruldu.
1918 - Rusya Gregoryen takvim'e geçti.
1923 - Almanya'da enflasyon artıyor; 1 sterlin 220 bin mark değerine ulaştı.
1924 - İngiltere, SSCB'yi resmen tanıdı.
1924 - Zekeriya Sertel tarafından yayınlanan Resimli Ay yayın hayatına başladı.
1933 - Cumhuriyet ilkelerini benimsetmek ve aynı doğrultuda kültür hareketi oluşturmak amacıyla Halkevleri'nin yayın organı olarak Ülkü dergisi yayınlanmaya başladı.
1935 - Ayasofya, müze olarak halkın ziyaretine açıldı.
1943 - Almanların 6. Ordusu Stalingrad'da teslim oldu
1944 - Bolu-Gerede depremi: Gerede, Bolu ve Çankırı'daki depremlerde 4.611 kişi öldü.
1957 - Alman mühendis Felix Wankel tarafından icat edilen ve çalışan ilk prototip Wankel motoru, Almanya NSU araştırma ve geliştirme merkezinde ilk kez çalıştırıldı.
1958 - Mısır ve Suriye, Birleşik Arap Cumhuriyeti adıyla birleşti. Bu durum ancak 1961'e dek sürdü.
1963 - İki uçağın Ankara üzerinde çarpışarak Ulus semtine düşmesi sonucu 80 kişi yaşamını yitirdi.
1968 - Vietnam Savaşı: Vietkong'lu Nguyen Van Lem, Güney Vietnam'lı milli polis şefi Nguyễn Ngọc Loan tarafından vurularak öldürüldü. İnfaz anı hem video hem de fotoğraf olarak kaydedildi.
1974 - İzmir'de sabaha karşı saat 02'de bir deprem oldu, tarihi saat kulesinin tepesinin de yıkıldığı depremde 2 kişi hayatını kaybetti.
1974 - São Paulo'da (Brezilya) 25 katlı bir işyerinde yangın çıktı: 189 kişi öldü, 293 kişi yaralandı.
1978 - Film yönetmeni Roman Polanski kefaletini yakarak ABD'den Fransa'ya kaçtı. 13 yaşında bir kızla cinsel ilişkiye girme suçuyla hakkında dava açılmıştı.
1979 - Humeyni'yi Paris'teki 14 yıllık sürgün yaşamından Tahran'a dönüşünde milyonlarca İran'lı karşıladı.
1979 - Milliyet Gazetesi genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi, suikast sonucu öldürüldü. 25 Haziran'da yakalanan saldırgan Mehmet Ali Ağca, 1980'de ölüm cezasına çarptırıldı.
1989 - Milli futbolcu Tanju Çolak, Monte Carlo'da düzenlenen törende Altın Ayakkabı ödülü aldı.
1990 - Yugoslav ordusu Kosova'ya girdi.
1992 - Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Tünekpınar köyünde çığ düşmesi sonucu 32 er öldü.
1997 - Susurluk kazasıyla ortaya çıkan karanlık ilişkileri protesto etmek ve temiz toplum, temiz siyaset özlemini duyurmak amacıyla Sürekli Aydınlık İçin 1 Dakika Karanlık eylemi başlatıldı.
2001 - Önce Vatan gazetesi yayın hayatına başladı.
2003 - Uzay mekiği Columbia, dünyaya dönüşü sırasında, Teksas üzerinde parçalandı: mekikteki yedi astronot öldü.
2004 - Suudi Arabistan'da Hac sırasında çıkan izdihamda 289 hacı öldü.
2005 - Kanada aynı cinsiyetten olanların evlenmesini yasallaştıran 4. ülke oldu.
2005 - The New Anatolian gazetesi yayın hayatına başladı.
2012 - 30 yıllık Dev-Yol davası düştü. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ankara 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesinde 574 sanıkla 18 Ekim 1982'de başlayan Dev-Yol ana davasının tüm sanıklar yönünden zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.
2012 - Mısır'ın ünlü takımı El Ehli ile Port Said'in El Masri takımları arasındaki maçtan sonra çıkan olaylarda 74 kişi öldü, 200'ü ağır binden fazla kişi yaralandı.
2013 - Ankara'da ABD Büyükelçiliği'nde patlama; patlamada iki kişi hayatını kaybetti.

Doğumlar
1459 - Conrad Celtes, Alman bilgin (ö. 1508)
1462 - Johannes Trithemius, Alman bilim insanı (ö. 1516)
1552 - Edward Coke, İngiliz hukukçu ve siyasetçi (ö. 1634)
1761 - Christian Hendrik Persoon, Güney Afrikalı bilim insanı (ö. 1836)
1796 - Abraham Emanuel Fröhlich, İsveçli şair (ö. 1865)
1804 - Handrij Zejler, Sorb yazar (ö. 1872)
1872 - Jerome F. Donovan, Amerikalı politikacı (ö. 1949)
1874 - Hugo von Hofmannsthal, Avusturyalı yazar (ö. 1929)
1878 - Milan Hodža, Slovakyalı politikacı (ö. 1944)
1882 - Louis Spencer St.Laurent, Kanada'nın 12. başbakanı
1884 - Yevgeny Zamyatin, Rus yazar (ö. 1937)
1887 - Charles Nordhoff, İngiliz yazar (ö. 1947)
1894 - John Ford, Amerikalı yönetmen ve yapımcı (ö. 1973)
1894 - James P. Johnson, Amerikan besteci (ö. 1955)
1895 - Conn Smythe, Kanadalı mimar (ö. 1980)
1901 - Clark Gable, ABD'li sinema oyuncusu (ö. 1960)
1902 - Langston Hughes, Amerikan yazar (ö. 1967)
1905 - Emilio G. Segré, İtalyan fizikçi, Nobel Ödülü sahibi (ö. 1989)
1906 - Hildegarde, Amerikan oyuncu ve şarkıcı (ö. 2005)
1908 - George Pal, Macar yönetmen ve yapımcı (ö. 1980)
1909 - George Beverly Shea, Kanadalı şarkıcı (ö. 2013)
1914 - Jale İnan, Türk arkeolog (ö. 2001)
1915 - Stanley Matthews, İngiliz futbolcu (ö. 2000)
1918 - Muriel Spark, İskoç yazar (ö. 2006)
1922 - Renata Tebaldi, İtalyan soprano (ö. 2004)
1924 - H. Richard Hornberger, Amerikan yazar (ö. 1997)
1926 - Stuart Whitman, Amerikan oyuncu
1928 - Muzaffer Buyrukçu, Türk yazar (ö. 2006)
1930 - Shahabuddin Ahmed, Bangladeş başbakanı
1931 - Boris Yeltsin, Rus devlet adamı (ö. 2007)
1936 - Tuncel Kurtiz, Türk sinema, tiyatro ve seslendirme sanatçısı (ö. 2013)
1950 - Ali Haydar Konca, Türk siyasetçi
1952 - Engin Ardıç, Türk gazeteci
1965 - Jarozlaw Araskiewicz, Polonyalı futbolcu
1968 - Lisa Marie Presley, ABD'li Rock şarkıcısı (Elvis Presley'nin kızı)
1969 - Azer Bülbül, Türk arabesk ve fantezi müzik sanatçısı (ö. 2012)
1969 - Gabriel Batistuta, Arjantinli futbolcu
1970 - Asuman Dabak, Türk tiyatro, sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı
1970 - Malik Sealy, NBA oyuncusu (ö. 2000)
1980 - Kenan Hasagić, Boşnak futbolcu
1980 - Florin Bratu, Rumen futbolcu
1981 - Gustaf Norén, İsveçli müzisyen, Mando Diao grubunun gitaristi
1982 - Michael Fink, Alman futbolcu
1984 - Darren Fletcher, İskoç futbolcu
1994 - Harry Styles, İngiliz şarkıcı ve söz yazarı, One Direction üyesi

Ölümler
1851 - Mary Shelley, İngiliz yazar (d. 1797)
1903 - George Gabriel Stokes, Fransız fizikçi (d. 1819)
1916 - Yusuf İzzeddin Efendi, Osmanlı şehzade (d. 1857)
1944 - Piet Mondrian, Hollandalı ressam (d. 1872)
1966 - Buster Keaton, ABD'li oyuncu (d. 1895)
1976 - Werner Heisenberg, Alman fizikçi, Nobel Fizik Ödülü sahibi (d. 1901)
1979 - Abdi İpekçi, Türk gazeteci ve yazar (suikast sonucu) (d. 1929)
1979 - Niyazi Akıncıoğlu, Türk şair (d. 1919)
1981 - Ayşe Saffet Alpar, Türkiye'nin ilk kadın rektörü (d. 1903)
1988 - Heather O'Rourke, ABD'li oyuncu (d. 1975)
1999 - Barış Manço, Türk müzisyen (d. 1943)
2002 - Aykut Barka, Türk jeolog (d. 1951)
2004 - Süha Arın, Türk belgesel sinemacı (d. 1942)
2005 - John Vernon, Kanadalı oyuncu (d. 1932)
2007 - Gian Carlo Menotti, İtalyan asıllı ABD'li besteci (d. 1911)
2014 - Maximilian Schell, Avusturyalı oyuncu ve yönetmen (d. 1930)

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)