adscode
adscode

Tasarı Geçerse MEB Denetimsiz Kalacak

MEB’deki bürokrat tasfiyelerini de kapsayan dershanelerle ilgili tasarının yasalaşması durumunda Talim ve Terbiye Kurulu da eski işlevini kaybedecek.

Tasarı Geçerse MEB Denetimsiz Kalacak
Eğitim
MEB'deki bürokrat tasfiyelerini de kapsayan dershanelerle ilgili tasarının yasalaşması durumunda Talim ve Terbiye Kurulu da eski işlevini kaybedecek. Kurulun, eğitim politikalarında karar alma yetkisi kalkacak. Geçmişte kurula başkanlık yapan Prof. Dr. İrfan Erdoğan, yapılacak değişiklikle Milli Eğitim sisteminin denetimsiz kalacağına dikkat çekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki üst düzey bürokratların tasfiyelerini de yasalaştıran dershanelerle ilgili tasarıdaki değişiklikler, Talim ve Terbiye Kurulu'nu da (TTK) etkileyecek. Tasarıya göre kurulun eğitim politikaları konusundaki karar alma yetkileri alınarak ilgili başka hizmet birimlerine devredilecek. Bu durum, eğitim camiasında tepkilere yol açtı. Geçmişte Talim Terbiye Kurulu başkanlığı yapan Prof. Dr. İrfan Erdoğan, tasarıdaki bu yeniliği doğru bulmuyor. TTK'nın işlevinin ortadan kaldırılması ile Milli Eğitim sisteminin denetimsiz kalacağına dikkat çeken Erdoğan, "Kurulun bir danışma organı haline gelmesi söz konusu. Danışma organı işlevini yerine getiren Türkiye'de çok kurum var. Talim ve Terbiye Kurulu'nun böyle bir dönüşüm geçirmesine ihtiyaç yoktu. Yapısının daha da güçlendirilmesi beklenirken kurulun işlevinin ortadan kalkması doğru değil." şeklinde konuştu.
"TTK, Milli Eğitim'in sadece beyni değil mazisi." diyen Erdoğan, simge haline gelmiş bir kurumun işlevselliğini kaybetmesine karşı çıkıyor. Zaman zaman kurulun işlevinde aksaklıklar olabileceğine değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "O da kurulun güçlendirilmesi yoluyla giderilebilirdi. TTK, eğitim sisteminin meclisi gibidir. Demokratik bir sistemde meclisin kapatılması ya da işlevinin değişmesi ne anlama gelirse Milli Eğitim sistemi içinde de yasama işlevi gören TTK'nın rolünün değişmesi veya kapatılması aynı anlama gelir."
TTK'nın, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre bina edildiğini belirten İrfan Erdoğan, tasarı yasalaşırsa bambaşka bir işleyişin söz konusu olacağını şu sözlerle anlatıyor: "Kurulun demokratik sistemdeki karşılığı yasamadır. Yönetmeliklerin geçmesinde, ders kitaplarında, programların yenilenmesinde inisiyatif sahibidir. Bunların hepsinin göz ardı edilmesi doğru değil. Bakanlık içerisinde zaman zaman yapılacak hatalara dikkat çekme ve önleme gibi bir işlevi yerine getirmekteydi. Şimdi ise eğer tasarı yasalaşırsa bambaşka bir işleyiş söz konusu olacak ve o işleyişin verimli olmayacağını düşünüyorum. Milli Eğitim sisteminde önce kurullar kuruldu sonra bakanlık oluşturuldu. Cumhuriyet kurulurken de maarif kongreleri toplandı, akabinde milli eğitim sistemi oluştu. TTK, bu geleneğin taçlanmış bir hali olarak doğdu."
Zaman-BURCU ÖZTÜRK

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)