İlk ve ortaöğretimdeki yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1.2 milyon öğretmen bugünden itibaren ara tatile giriyor. Hafta sonlarıyla birlikte 9 günlük tatilin ardından, 18 Nisan’da ders zili tekrar çalacak ve 17 Haziran 2022’de, eğitim öğretim yılı sona erecek. Bu yıl okullar 6 Eylül’de açıldı, 12-22 Kasım’da ilk ara tatil; 21 Ocak-7 Şubat’ta da yarı yıl tatili yapılmıştı. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre bu son tatil, lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlananlar dışında tüm öğrencilerin dinlenmesi için iyi bir fırsat olacak. Sınava hazırlananlar ise adeta kampa girerek, çalışmalarını yoğunlaştıracak. Peki, tatil sadece eğlenmek ve dinlenmek mi demek, derslere de zaman ayrılmalı mı?
Konuyu uzmanlara sorduk.
‘Doğayla tanıştırın’
Kısa tatili en verimli şekilde programlamak gerektiğini belirten İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) Rehberlik Bölümü uzmanları, ailelerin güzelleşen havaları da değerlendirerek çocuklarının açık havada ve yaşıtlarıyla birlikte vakit geçirmelerinin önemini vurguluyor. Tatilde çocuklarla ormanda veya deniz kenarında yürüyüşe çıkmanın, botanik ve doğa parklarını gezerek onları farklı bitkiler ve ağaçlarla tanıştırmanın, içlerindeki doğa sevgisini besleyeceğini dile getiren uzmanların ailelere ve öğrencilere ara tatil için önerileri şöyle:
Tatilde öğrenciler odalarındaki giysi dolabı, kütüphane, çalışma masası gibi eşyalarını düzenleyebilir; kitap, dosya gibi materyallerini arşivlenecek ya da geri dönüşüme verilecek şekilde elden geçirebilirler.
Mutfak etkinlikleri yapılabilir. El işi, resim, maket yapımı, puzzle, kutu oyunu gibi etkinliklerle keyifli zamanlar geçirilebilir. Atık malzemelerden tasarımlar oluşturulabilir.
Resimli tatil günlüğü tutulabilir.
Veliler çocukken yapmaktan hoşlandıkları patates baskısı, ip boyama, sessiz sinema oyunu gibi etkinlikleri çocuklarıyla birlikte yapabilirler.
Ailece tiyatro izleyebilir, müzelerin sanal turlarına katılabilirler.
Her gün egzersiz, yoga, pilates gibi spor aktiviteleri yapılabilir.
‘Eksikleri giderin’
Öğrencilerin önünde liselere giriş için 5 Haziran’da yapılacak merkezi sınav ve üniversiteye giriş için de 18-19 Haziran’da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bulunuyor. Tatilin dinlenmenin yanı sıra konu eksiklerinin giderilmesi, soru çözülmesi ve genel tekrar yapılması açısından da fırsat olduğunu söyleyen Doğa Koleji uzmanları, bu süreçte izlenmesi gereken yolla ilgili şu noktalara dikkat çekiyorlar:
Öğrenciler öğrenilen bilgilerin gözden geçirilmesi, pekiştirilmesi ve öğrenme kayıpları yaşamamaları için yeni kaynaklardan faydalanmalılar.
8 ve 12. sınıf öğrencileri okul döneminde çözemedikleri testleri, soru bankalarını ve tekrar yapılması gereken konuların bir listesini çıkarabilir.
Evde deneme sınavı uygulayarak sınava az süre kala sınav pratiği yapabilirler. Öğrenciler deneme sınavlarında, zaman yönetimine ve yapamadıkları soruların çözümlerine önem vermeliler.
‘Okuma saatleri düzenleyin’
Doğa Koleji Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Aparan Akın, Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, Lise Rehberlik Bölüm Başkanı Işıl Yayla Can’ın ise tatil önerileri şöyle:
Öğrenciler hem bedensel hem de zihinsel olarak dinlenmeye zaman ayırmalı. Sağlıklı beslenme, egzersiz ve bol uyku gelişim için önemli.
Bireyin kendini geliştirmesinin en önemli yollarından biri kitap okumaktır. Tatil kitap okuma alışkanlığı için iyi bir fırsat.
Kitap okumak anlama kabiliyetini, hayal güçlerini, kültürel bilgilerini, fikir yürütme becerilerini geliştirir. Çocukların kendi isteğine uygun kitaplar seçmelerine izin verilmeli.
Evde okuma saati düzenlenebilir, bu saatte herkesin kendi seçtiği kitabı okuması sağlanabilir.
Teknolojik araçların kullanımı kurallar doğrultusunda gerçekleşmeli. Teknoloji kullanımında ebeveynlerin çocuklarına doğru model olmaları kullanım kuralları kadar önemli.
Dinlenen, keyifli vakit geçiren, arkadaşlarını özleyen çocuklar zihinsel olarak okula dönüşe hazır olacaktır. Bedensel olarak geçişin zor olmaması için tatilde gece yatma ve sabah uyanma saatlerinde çok büyük değişiklik olmamalı.