adscode
adscode

TBMM'den 'evlilik okulu' talebi

Türkiye'de boşanma oranları artarken, vatandaşlar TBMM'den her ilde "evlilik okulları" kurulmasını istedi. TBMM konuyu Aile Bakanlığı'na sordu. Bakanlık ise 780 bin 81 kişiye evlilik eğitimi verildiğini bildirdi.

TBMM'den 'evlilik okulu' talebi
Türkiye'den Haberler

Türkiye'de boşanma oranları yükselirken, Ankara'da yaşayan Z.D. adlı vatandaş TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurarak boşanmaların durdurulabilmesi için önlem alınmasını istedi. Türkiye'de evlilik kurumunun son dönemlerde ciddi anlamda zarar gördüğünü dile getiren Z.D., "Her ilde evlilik okulları kurulsun. Bu okullarda eğitim alınması zorunlu hale getirilsin" talebinde bulundu.

Dilekçe Komisyonu konuyu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ileterek "Böyle bir uygulama olabilir mi?" diye sordu. Bakanlık, TBMM'ye illerde, "Evlilik Öncesi Eğitim Programı" uygulanarak çiftlerin evlilik hayatına hazırlanmalarının amaçlandığını kaydetti. "Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçebilirim?" modülü eklenerek evlilik öncesi eğitim programlarının geliştirilmekte olduğunu belirten bakanlık, bugüne kadar 780 bin 81 kişiye evlilik eğitimi verildiğini bildirdi. Bakanlık şöyle devam etti:

İYİ BAŞLANGIÇ: Program, evlilik öncesi süreçte çiftlerin birbirlerini iyi tanımaları, evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilmeleri, etkili iletişim kurma yollarını ve olası sorunlarla baş edebilme yollarını bilmeleri onlara evliliğe, "iyi bir başlangıç yapabilme" fırsatı vereceği düşünülerek oluşturuldu.

MÜFREDAT ÇALIŞMASI: Evlilik uyumunda, eşlerin evlilik öncesi hazırlığının ve evlilik problemleri henüz ortaya çıkmadan eğitim almalarının önemi bütün dünyada bilimsel çalışmalarla da ortaya konuluyor. Bu düşünceden hareketle konu ile ilgili değerlendirme ve önerilerin görüşüldüğü "Evlilik Öncesi Eğitim" konulu bir toplantı yapıldı. Akademisyenler, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantıda evlilik öncesi eğitime ilişkin müfredatı belirlemeye yönelik bir çalışma gerçekleştirildi.

DÖRT KİTAP: Evlilik Öncesi Eğitim için biri eğitici el kitabı olmak üzere toplam dört kitap hazırlandı. Bunlar; Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri, Aile Hukuku, Evlilik ve Sağlık ve Eğitici El Kitabı'dır. Bu kitapların temel metinleri ve görsel materyalleri Aile Eğitim Programı (AEP) ünitelerinden seçilerek yapıldı.

NASIL ARKADAŞ SEÇERİM: Evlilik Öncesi Eğitim Programı'na "Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçebilirim?" modülü eklenerek program geliştiriliyor. Evlilik Öncesi Eğitimin ülke çapında yaygınlaştırılması amacıyla bakanlıkla Türkiye Belediyeler Birliği arasında bir işbirliği protokolü yapıldı. Toplam dokuz bölgede bin 453 kişinin katılımıyla eğitici eğitimleri ülke çapında tamamlandı. Bu eğitimlerin ardından genç çiftlere yönelik eğitimler belediyeler ve bakanlık il müdürlükleri aracılığıyla ülke çapında yaygınlaştırılıyor.

YOĞUN BOŞANMA OLAN YERLER ÖNCELİKLİ: Yurt genelinde devam eden eğitimlere hız verebilmek amacıyla, TÜİK verilerine göre 2013-2014-2015 yıllarında evliliğin ilk 5 yılı içerisinde, "geçimsizlik nedeniyle" boşanma sayılarının yüksek olduğu iller öncelikli olmak üzere 81 ilde valiler, belediye başkanları, muhratlar, dini liderler ve kanaat önderlerine yönelik eğitimin önemi vurgulanacak ve eğitimlerin yaygınlaştırılmasını hızlandıracak seminerler düzenleniyor ve eğiticiler yetiştiriliyor.

780 BİN KİŞİYE EVLİLİK EĞİTİMİ: Proje kapsamında, "Evlilik Öncesi Eğitim El Rehberi"nin eğitimin yapıldığı illerde evlilik çağına gelmiş tüm gençlere ulaştırılması sağlanıyor. Bugün itibarıyla ülke genelinde 3 bin 608 eğiticiyle toplam 760 bin 81 kişiye Evlilik Öncesi Eğitim verildi. Bu sayı her yıl artış gösteriyor.

Evlilikte ilk 5 yıl kritik

Evlenen çiftlerin sayısı 2016'da 594 bin 493 iken 2017'de yüzde 4.2 azalarak 569 bin 459 oldu. Kaba evlenme hızı binde 7.09 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı 2016'da 126 bin 164 iken 2017 yılında yüzde 1.8 artarak 128 bin 411'e ulaştı. Kaba boşanma hızı binde 1.6 olarak gerçekleşti.

Kaba evlenme hızının 2017'de en yüksek olduğu il, binde 9.6 ile Kilis, en düşük olduğu il ise binde 4.14 ile Gümüşhane oldu.

Kaba boşanma hızı 2017'de en yüksek binde 2.57 ile İzmir'de, en düşük ise binde 0.2 ile Hakkari'de gerçekleşti.

Boşanmaların 2017'de yüzde 38.7'si evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 20.7'si ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.

Milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)