adscode
adscode

TEGV 28 yaşında

“Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir” mottosuyla çağdaş nesillerin yetişmesi için nitelikli eğitim desteği sunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 28’inci yaşını kutluyor.

TEGV 28 yaşında
Eğitim
Güncelleme : 28-Jan-23 13:56

“Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir” mottosuyla çağdaş nesillerin yetişmesi için nitelikli eğitim desteği sunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 28’inci yaşını kutlamak için Pera Müze’sinde özel bir etkinlik düzenledi. Kurulduğu 1995 yılından bu yana yaklaşık 100 bin gönüllüsünün desteğiyle 3 milyondan fazla çocuğa nitelikli eğitim desteği sunan TEGV, etkinlikte 2022 çalışmaları ile 2023 projelerini paylaştı.
Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 28’inci kuruluş yıl dönümünü düzenlediği özel bir etkinlikle kutladı. Pera Müzesi’nde gerçekleştirilen toplantıya TEGV Mütevelli Heyeti Üyeleri, TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, Yönetim Kurulu Üyeleri, TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ve TEGV çalışanları, TEGV gönüllüleri, TEGV çocukları ve velileri ile birlikte çok sayıda basın mensubu katıldı.
Toplantıda TEGV’in 2022 yılında gerçekleştirdiği faaliyetleri ile ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için planlanan özel projeleri paylaşıldı. Cumhuriyet’in 100. Yılı için hazırlanan “Cumhuriyet’in Yüzleri” filminin gösterimi ve www.cumhuriyetinyuzleri.org sitesinin tanıtımı yapıldı. Toplantıda ayrıca söz ve müziği Fırat Çavaş ile Cemre Kabaş tarafından hazırlanan “TEGV’le El Ele” şarkısı ilk defa dinleyiciler ile buluştu. TEGV çocuklarının seslendirdiği şarkı davetlilerden büyük ilgi gördü ve eşlik edilerek dinlendi.
Ayrıca toplantı öncesinde TEGV’in Türkiye genelindeki değişik etkinlik noktalarındaki çocukların Cumhuriyet’in 100 yılı için yaptığı resimler sergilendi. Sergide çocuklar tarafından Cumhuriyet’e yazılan şiir ve mektuplar da yer aldı. TEGV çocuklarının Cumhuriyet’in 100’üncü yılı anısına hazırladığı resim sergisi büyük beğeni topladı.
“Cumhuriyetin temel ilkelerini benimseyen çocuklar yetiştirmeliyiz”
TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci açılış konuşmasına TEGV’in 28 yıldır kesintisiz olarak çocuklara sağladığı nitelikli eğitim desteğinden duyduğu sevinci paylaşarak başladı.
“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına geldik; sevinçliyiz, onur duyuyoruz. Çocuklarımıza Türkiye Cumhuriyeti’nin ne zorluklarla kurulduğunu, ne kadar değerli bir varlığa sahip olduğumuzu güzel bir şekilde anlatmalıyız” diyen Özinci; geçmişimiz ile sevinirken geleceğin planlanması ve Cumhuriyete sahip çıkacak nesillerin yetişmesi gerektiğine de vurgu yaptı.
“Teknolojiyi tüketen değil, üreten olmak zorundayız”
Özinci konuşmasında; “Gelecek için hayallerimiz, dileklerimiz var. Bunların gerçekleşmesi için ise bir tek yol var; o da çocuklarımızı geleceğin şartlarına uygun donanımla yetiştirmektir. Bizi ileriye taşıyacak insan kaynağını doğru hazırlamalıyız. Teknolojiyi tüketen değil, üreten olmak zorundayız. Aynı zamanda sosyal ve doğal çevremizin de koruyucusu olmak zorundayız. Çocuklarımızı eğitirken onları özgüvene sahip ve yaratıcı düşünme, sorma-sorgulama, problem çözme, yabancı dil, takım çalışması gibi becerilerle donatmalıyız.” şeklinde konuştu.
Oktay Özinci; “Cumhuriyetin temel ilkelerini benimseyen, sosyal, duygusal ve teknolojik becerilere, insani değerlere sahip çocuklar yetiştirmeliyiz.” dedi.
TEGV’in Kurucusu Suna Kıraç’a rahmet ve şükran dileklerini sunarak konuşmasını sonlandıran Özinci şunları söyledi: “Başta rahmetli Suna Kıraç olmak üzere tüm kurucularımızı burada saygı ve sevgiyle anıyorum. Ellerini bu ağır taşın altına koydukları için kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler de bundan sonra, şimdiye kadar gösterdiğimiz çabayı göstermeye devam edeceğiz.”
“Diyarbakır ve Denizli’de iki yeni eğitim birimimiz yolda”
TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ise konuşmasına 2022’nin önemli olaylarının altını çizerek başladı ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılında gerçekleştirilmesi planlanan projelere değinerek devam etti.
“2022 yılı bizim için önemli kilometre taşlarından biri oldu ve 3 milyonuncu çocuğumuzun kaydını gerçekleştirdik.” diyen Tosyalı matematik, fen, sanat, okuma, İngilizce, bilişim gibi altı ana dalda TEGV’in faaliyetlerini sürdürdüğüne değindi.
TEGV’in gönüllülük bilincini aşılamadaki rolüne de değinen Tosyalı, “Kuruluşumuzdan bugüne yaklaşık 100 bin gönüllümüz çocuklarımıza destek oldular. Cumhuriyeti’mizin 100’üncü yılında 100 bininci gönüllümüz aramıza katılacak. Bu zaman kadar 800 binden fazla bağışçımız da çalışmalarımıza destek oldu; kendilerine müteşekkiriz” şeklinde konuştu.
“Dünyanın Çevresini Beş Kez Dolaştık”
TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı konuşmasında vakfın etkinlik noktalarından da bahsetti ve “Ateşböceklerimiz ilk günden bu yana dünyanın çevresinde neredeyse beş kez dolaşmışlar. 2 bin okula gitmişler, 1 milyondan fazla çocuğumuza nitelikli eğitim desteğinde bulunmuşlar. Bu gün itibariyle de 24 ilde 55 etkinlik noktamızda faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.
Sözlerine 28 Ekim 2022’de açılışı gerçekleştirilen Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’ndan bahsederek devam eden Tosyalı “Yılda 4 bin çocuğumuz Van’daki bu son teknoloji ile donatılan eğitim parkımızdan yararlanacak.” dedi.
Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının aileleriyle birlikte göç etmesi sonucunda eğitimlerini tamamlamada yaşadıkları soruna da dikkat çeken Tosyalı, “Tarım işçilerinin çocukları TEGV’in 2011’den itibaren ulaştığı önemli bir kitle. İki Ateşböceğimizi bu çocuklarımız için tahsis ettik. Yaz aylarında ateşböceklerimiz çocukların bulunduğu tarım alanına gidiyor ve oradaki gönüllü abi ve ablalarının katkılarıyla nitelikli eğitim desteği alıyorlar.” şeklinde konuştu.
Tasarım ve Beceri Atölyelerinde TEGV’li Çocuklar Teknolojiyle İç İçe
Tosyalı, Aralık 2018’den bu yana açılan Tasarım ve Beceri Atölyelerinde 5 bin 800 çocuğun etkinliklere katıldığını; tasarım ve beceri atölyelerinin ülke genelinde 28’i sabit ikisi gezici Ateşböceği olmak üzere toplamda 30 farklı noktada çalışmalarını yürüttüğünü belirtti ve 2023 yılında bu sayıya 5 atölyenin daha ekleneceğini söyledi.
TEGV’den “Cumhuriyetin Yüzleri” Teması
Sait Tosyalı, “Cumhuriyetimizin 100. yılı için temamızı büyük TEGV ailesinin Cumhuriyet’e ve çağdaş Türkiye’ye gönlünü veren tüm paydaşlarını ifade edecek şekilde “Cumhuriyet’in Yüzleri” olarak tanımladık. Bu tema altında birçok projemizin planlamasını yaptık. Sizleri, 100. yıl için www.cumhuriyetinyuzleri.org adıyla bu gün açılışını yaptığımız web sitemizi ziyaret etmeye davet ediyoruz.” dedi.
Düş Gezgini adını verdikleri bir Ateşböceği için “100. Yıl Cumhuriyet Rotası! oluşturduklarına değinen Sait Tosyalı, “Bu Ateşböceğimiz İstanbul’dan yola çıkacak ve önce Samsun’a varacak ve ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rotasını takip ederek kongre şehirlerinde çocuklarımızla buluşup onlara Cumhuriyeti anlatmak üzere Amasya’ya, Erzurum’a, Sivas’a gidecek ve yolcuğunu Ankara’da sonlandıracak.” şeklinde konuştu.
“TEGV Akademi Kısa Sürede Yayında”
TEGV’in 2023 yılında hayata geçireceği çalışmalardan bahsettiği sunumda Sait Tosyalı uzman akademisyenler ve danışmanlar tarafından hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan TEGV’in tüm eğitim içeriklerinin dijitalleştirilip hazırlıkları son aşamaya gelen “TEGV Akademi” adlı açık kaynak platformunun müjdesini verdi.
“Yeni Etkinlik Noktaları Açmaya Devam Ediyoruz”
“2023 yılının ilkbahar aylarında Diyarbakır ve Denizli’de iki yeni öğrenim birimimiz olacak. İlkbahar aylarında çocuklarımızla buluşmaya hazırlanan bu yeni öğrenim birimlerimizin her birinden yılda 2 binden fazla çocuğumuz yararlanabilecek. Ayrıca Ekim ayında İstanbul ve Gölcük’te de açılışları yapılacak iki yeni öğrenim birimimizin de inşaat projelerini başlattık” şeklinde konuşan Tosyalı TEGV’in yeni eğitim noktaları açarak daha çok çocuğun nitelikli eğitim desteği ile buluşması için vakfın gösterdiği çabaları dile getirdi.
Sait Tosyalı TEGV’e destek veren tüm paydaşlarına teşekkür ederek konuşmasına son verirken şunları söyledi: “Bu sene hem 28’inci yılımızı hem de Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı. 2023 bizim için çok yoğun bir sene olacak. Her zaman olduğu gibi heyecanla çalışmalarımıza devam edeceğiz.”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)