adscode
adscode

Tek Parti Dönemi Sona Mı Eriyor?

Yeni hükümet için birçok ihtimal gündeme geldi. Buna göre ya koalisyon hükümeti kurulacak ya da dışarıdan destekli azınlık hükumeti göreve gelecek.

Tek Parti Dönemi Sona Mı Eriyor?
Türkiye'den Haberler
Türkiye en kritik seçimini yaptı. 2002 yılından bu yana AKP’yi tek başına iktidara taşıyan vatandaş, bu kez mührü geri aldı. 2011 seçimlerinde yüzde 49,95 oy alan AKP 9 puanlık düşüş yaşadı. Milletvekili sayısı 256’ya düştü. İlk kez parti olarak seçime giren HDP ise yüzde 10 barajını geçerek 80 vekille TBMM’de temsil edilecek. CHP ise 132 vekille temsil edilme hakkı kazanırken MHP vekil sayısını 82’ye çıkardı.
 
MHP VE HDP YÜKSELDİ
 
7 Haziran 2015 seçimlerinin kazanan iki partisi MHP ve HDP oldu. MHP yüzde 13,1 olan oyunu yaklaşık 4 puan artırarak yüzde 16.50’ye çıkardı. MHP milletvekili sayısını 82’ye yükseltti. HDP ise yüzde 10’luk seçim barajını aşarak 80 milletvekilini Meclis’e taşıdı.
 
CHP’DEN EMANET OYLAR
 
CHP 2011 seçimlerine göre büyük bir oy kaybı yaşamadı. CHP yüzde 25 oy oranını korurken 132 milletvekilini Meclis’e soktu. Özellikle büyükşehirlerde CHP’den HDP’ye barajı aşması için emanet oylar gitti. İstanbul’da 2011 seçimlerine göre CHP’nin oyu yüzde 7 oranında azalarak HDP’ye kaydı.
 
GÜNEYDOĞU HDP’YE TESLİM
 
Güneydoğu ve Doğu’daki 14 ilde HDP birinci parti oldu. 12 yıldır AKP’nin milletvekili deposu haline gelen bölgede aritmetik tersine döndü. 14 ilde HDP 48 milletvekili çıkarırken, AKP 9 milletvekili çıkarabildi. Diyarbakır’da HDP yüzde 80 oy ile patlama yaparak 11 milletvekilinin 10’unu aldı. Uludere saldırısının yaşandığı Şırnak’ta ise HDP 4 sandalyenin hepsini kazandı.  
 
YENİ HÜKÜMET İÇİN 6 FORMÜL
 
AKP’nin tek başına hükümet kurması için gerekli olan 276 milletvekilini çıkaramaması koalisyon formülünü mecbur kıldı. AKP, CHP, MHP ve HDP’nin temsil edileceği TBMM’de koalisyon senaryoları şöyle:
 
Hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan birinci parti olan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na verecek. Davutoğlu, koalisyon arayışlarına girecek.
 
1- AKP AZINLIK HÜKÜMETİ
 
256 milletvekili çıkaran AKP 276’nın altında kaldığı için azınlık hükümeti kurar. Bunun için dışarıdan bir partinin desteğini alma şartıyla AKP azınlık hükümetinin TBMM’de 276 milletvekilinin güvenoyunu alması gerekecek.
 
2- AKP-MHP KOALİSYONU
 
256 milletvekili çıkaran AKP ve 82 vekille Meclis’e giren MHP ile koalisyon hükümeti kurabilir. İki partinin milletvekili sayısı 338 ile güvenoyu için gerekli olan 276’yı geçtiği gibi Anayasa’yı referanduma götürecek 330’u da aşıyor.
 
3- AKP-CHP KOALİSYONU
 
Seçimin birinci partisi AKP ile 132 milletvekili çıkaran CHP’nin büyük koalisyon kurma alternatifi de bulunuyor. Bu durumda
iki partinin toplam vekil sayısı 388’e ulaşarak     367 olan Anayasa’yı TBMM’de değiştirme rakamını da geçiyor.
 
4- AKP-HDP KOALİSYONU
 
MHP ve CHP ile koalisyon kuramaması durumunda son alternatif olarak AKP’nin çalacağı kapı HDP olacak. HDP’nin 80 vekil katkısıyla iki partinin Meclis’teki sandalye toplamı 336’ya ulaşıyor. Bu rakam hem güvenoyu almaya hem de Anayasa’yı halk oyuna sunmaya yeterli oluyor.
 
5- CHP-MHP-HDP KOALİSYONU
 
Birinci parti olarak AKP’nin koalisyon kuramaması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini ikinci parti olarak CHP’ye vermesi gerekiyor. Bu durumda CHP, MHP ve HDP'nin koalisyon kurma ihtimali ortaya çıkıyor. Bu üç partinin TBMM’deki milletvekili sayısı 294’ya ulaşarak güvenoyu almaya yetiyor.
 
6- CHP-MHP AZINLIK KOALİSYONU
 
Son formül ise CHP ve MHP'nin azınlık koalisyonu kurması. 214’e ulaşan iki partinin milletvekili sayısına dışarıdan HDP’nin desteğiyle hükümet kurulabiliyor.
BUGÜN
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)